Σοβάδες και σάπια κουφώματα απειλούν μικρά παιδιά σε παιδικό σταθμό στη Μυτιλήνη

Του Στεφάνου Γεώργιου ( ανταποκριτή Λέσβου- Β. Αιγαίου ALTER EGO MEDIA)

Σε ένα νεοκλασικό κτήριο των αρχών του περασμένου αιώνα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός του Δήμου Μυτιλήνης.

Από

μόνο του όμως το γεγονός της στέγασης σε ένα ιστορικό και διατηρητέο κτήριο της πόλης μας δεν το καθιστά εκπαιδευτήριο. Ούτε φτάνει για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τα παιδιά που φοιτούν εκεί.

Εξωτερικά το κτήριο είναι εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Υγρασίες, φουσκωμένοι σοβάδες που πέφτουν, σάπια κουφώματα και παντζούρια που διαλύονται. Το ισόγειο του κτηρίου δεν χρησιμοποιείται. Ενώ άγνωστες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στους πάνω ορόφους. Οι πληροφορίες πάντως που φτάνουν από γονείς δεν μιλάν για ανεκτές έστω συνθήκες.

Επανειλημμένα στο παρελθόν οι δημοτικές αρχές έχουν γίνει αποδέκτες ακόμα και γραπτών διαμαρτυριών. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν αρκετές να πείσουν τους ιδιοκτήτες του κτιρίου με το διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο που λαμβάνουν από το Δήμο Μυτιλήνης, να προχωρήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού που ο παιδικός σταθμός δεν λειτουργεί, στις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες. Και όμως. Ιδιοκτήτες του κτηρίου είναι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης με την τεράστια περιουσία!

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή Μυτιλήνης αδιαφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στον παιδικό σταθμό που λειτουργεί ο Δήμος. Καμία ενόχληση – την παραμικρή έστω – προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης ώστε να επισκευασθεί το κτήριο.

Σε ανακοίνωση της η παράταξη της κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» αναρωτιέται ποιος είναι ο υπεύθυνος για το ότι στεγάζονται παιδιά επί πολλές ώρες τη μέρα σε ένα τέτοιο κτήριο;

Στην ίδια ανακοίνωση η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καλεί την Κοινότητα της πόλης να ζητήσει

– την πραγματοποίηση αυτοψίας στο κτήριο όπου στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης από μηχανικούς του Δήμου Μυτιλήνης. Πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία τέτοια αυτοψία;

– την επισκευή του κτηρίου αυτού που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την περιοχή και όχι κτήριο ντροπή. Να υποχρεωθούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες. Ειδάλλως να τις χρηματοδοτήσει ο Δήμος Μυτιλήνης σε βάρος των μισθωμάτων που καταβάλει.

– την εκπόνηση προγράμματος σχολικής στέγης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για το κτήριο

Το κτίριο όπου στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης χτίστηκε από τον Χαρίλαο Αγγελέτο, αυτοδημιούργητο έμπορο της διασποράς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Καθώς δεν απέκτησε απογόνους η κατοικία κληροδοτήθηκε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Η τυπολογία του κτιρίου, παρόλο που έχει στοιχεία από άλλες νεοκλασικές κατοικίες της εποχής, παρουσιάζει αισθητές διαφοροποιήσεις και ως προς την κάτοψη (πολυγωνικοί χώροι, οπισθοχώρηση του ορόφου) αλλά και ως προς τη διακόσμηση (έντονο πομπώδες ύφος με υπερβολικά πυκνά διακοσμητικά στοιχεία). Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει ο πολυγωνικός χώρος (κεντρικό χωλ) στην είσοδο της κατοικίας που δημιουργεί ένα είδος γκαλερίας με μεγάλα ανοίγματα που δεν συναντάται σε άλλα κτίρια της εποχής.

Πηγή: Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της Ανώτερης Αστικής Τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)», διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Αθήνα 1999.

Keywords
Τυχαία Θέματα