Σταϊκούρας : Σήμερα η λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών όπως ανακοίνωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο

σενάριο τις 60–70 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.

Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Την επόμενη εβδομάδα νέοι ΚΑΔ

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ με τους οποίους θα ενταχθούν «θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι σε αυτές τις περιμέτρους που έχουμε φτιάξει. Υπάρχουν και ΚΑΔ που πρέπει να δούμε ιδιαιτέρως όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες που δουλεύουν με επάρκεια».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «τον Απρίλιο θα δούμε το ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας».

Όσον αφορά τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις και σε φυσικά πρόσωπα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «είχαμε συναντηθεί με τις τράπεζες και είπαμε ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων. Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρήματιες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ήρθε η ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής».

Εξήγησε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση από μια πολιτική μείωσης φόρων «πάμε σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών αν και η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει».

Ερωτηθείς, δε, αν συζητείται μείωση μισθών στο Δημόσιο ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Το παρασκήνιο του αδιεξόδου για το ευρωομόλογο

Μιλώντας για το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την έκδοση κορωνο-ομολόγου ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της ευρώπης η πρόταση αρκετών κρατών μελών για την δημιουργία ευρωομολόγου. Το είχαμε δει στις 24 Μαρτίου στο Eurogroup όταν οι ΥΠΟΙΚ των χωρών του νότου υποστήριξαν τη δημιουργία του σημαντικού όπλου για τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της επικεφαλής της ΕΚΤ που ήταν φανατικά υποστηρικτής του ευρωομολόγου»

Όπως είπε «το επιχείρημα όσων λένε όχι είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που έχει κεφάλαια 400. δισ. ευρώ. Θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ τους με όρους προσαρμοσένους στις ανάγκες του κοροναϊού».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «δεν θα πήγαινα σε έκφραση «θέλουν Μνημόνιο»» εξηγώντας ότι οι διαφωνούντες «ζητούν όρους και προϋποθέσεις στις χώρες που ζητούν στήριξη».

Η θέση των κρατών του Βορρά, είπε ο κ. Σταϊκούρας είναι «να διευκολύνουμε λίγο καταστάσεις με όρους και προϋποθέσεις. Θα έχει ένα MOU, μνημόνιο συνεργασίας, αλλά ακόμα υπάροχυν ανοιχτά κεφάλαια όπως για παράδειγμα το ύψος των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρει κάθε χώρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της ΕΕ και αυτός εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθεί το πολύ από τις μισές χώρες της ΕΕ».

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιο έντονα τα προβλήματα του κοροναϊού από το 2009 που δεν έχουν να κάνουν με διαρθρωτικά λάθη αλλά με έναν εξωτερικό παράγοντα, μια υγειονομική κρίση. Γι’ αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι όταν τελειώσει η κρίση οι οικονομίες γρήγορα θα επανέλθουν».

Στο 3% η ύφεση φέτος στην Ελλάδα

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση ακόμα και στο καλό σενάριο γιατί στο καλό σενάριο (σ.σ. να ξεπεραστεί η κρίση μετά από 3 μήνες) η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι στο -5% και με την προϋπόθεση ότι θα γίνει γρήγορα ανάκαμψη. Αν δεν γίνει αυτό τότε η ΕΕ θα είναι στο -8,7% στην ανάπτυξη. Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε ύφεση 3%»

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΕ, σε συνάρτηση με το κόστος δανεισμό, σε συνάρτηση με την έκταση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Καλό το πακέτο για τη στήριξη των εργαζομένων

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, τέλος, με αφορμή τη συζήτηση για το αν το Δημόσιο δίνει αρκετά στους εργαζομένους ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει ισούται ή υπερβαίνει το ύψος της μισθοδοσίας. Δεν δώσαμε μόνο επίδομα ακατάσχετο, δώσαμε και αναστολή πληρωμής δόσεων και εισφορών, δώσαμε και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού ύψους του μισθού τους για 45 ημέρες. Είναι εξαιρετικά καλό το πακέτο υπό τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα