Στη δημοσιότητα λίστα με διορισμένους συγγενείς επί ΝΔ

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα των μετατάξεων στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η εν λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής

και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τραγάκη.

Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα πόσοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων:

• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής

• 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ

• 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ

• 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ

• 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ

• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων

• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου

• 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα

«Tα θετικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο την δημοσιονομική πορεία της χώρας και δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες έτσι όπως ισχύουν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «άσφαιρη και παραπλανητική» την κριτική της αντιπολίτευσης περί «κατάργησης» των αντιμέτρων.

«Η αντιφατική κριτική της ΝΔ σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαταράσσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας – την ίδια ώρα που μας κάνει κριτική για τα αντίμετρα – στην πραγματικότητα φανερώνει τις προθέσεις της να μην εφαρμόσει τίποτα από όσα υπόσχεται αλλά και να καταργήσει όσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήδη υλοποιούνται», συμπλήρωσε.

«Προετοιμάζει, δηλαδή, μεθοδικά το έδαφος για να πάρει πίσω όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση του 1 προς 5, πράγμα που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία και παιδεία αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στη φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο» συνέχισε.

Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Βούτση και την Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Ο κ. Τσίπρας μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της Βουλής και αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία καθώς και να ανακληθούν άμεσα όσες αποφάσεις ήταν από το νόμο εφικτό να ανακληθούν. Επίσης αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία του εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επικρότησε την απόφασή της».

Το ζήτημα για την κινητικότητα είχε τεθεί από τη ΝΔ

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, στις 13 Ιουλίου 2018, αποτυπώνουν με ενάργεια τη θέση που είχε εκφράσει η ΝΔ για τον αριθμό των υπαλλήλων της Βουλής και για την ανάγκη εναρμόνισής της με το νόμο για την κινητικότητα, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραθέτοντας τις τότε δηλώσεις του κ. Τραγάκη.

Η συνεδρίαση αφορούσε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και εκ μέρους της ΝΔ, ο Ιωάννης Τραγάκης είχε θέσει και τα δύο θέματα. «Το οργανόγραμμα της Βουλής προβλέπει πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στη Βουλή, από αυτόν που υπάρχει τώρα. Κατά καιρούς έχουν γίνει βέβαια αρκετές προσθήκες αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί και πολλοί υπάλληλοι».

Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και την ανάγκη εναρμόνισης με το πλαίσιο της κινητικότητας ως εξής: «Όπως ξέρετε, με το ν. 4531/2018, άρθρο 33, παράγραφος 2, υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις, που αφορούν τους αποσπασμένους υπαλλήλους στα υπουργεία. Δηλαδή, όσοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι υπηρετούν καλώς, ότι αμείβονται από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν – δεν αλλάζει τίποτα, δηλαδή, η ίδια αμοιβή είναι όπου και αν βρίσκονται – και επειδή ορισμένοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί ήδη στη Βουλή, η πρότασή μου ήταν ό,τι ισχύει στο Δημόσιο, να ισχύσει και στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα