Στη σκιά του παρακράτους η «ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις βαριές σκιές του «παρακράτους» να σκεπάζουν την όποια πολιτική συζήτηση και τις εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του 3ου συνεδρίου θα διεξαχθεί αύριο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε δεύτερη μοίρα

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,

όπως η περίπτωση του ηχητικού Παππά-Μιωνή, αλλά και το άγχος της Κουμουνδούρου ότι επίκεινται και νέες αποκαλύψεις ουσιαστικά βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για τις συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό άλλες συνθήκες η συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΑ θα αφορούσε στο αν το εν λόγω όργανο θα υιοθετήσει την πρόταση Τσίπρα και απόφαση του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ για την μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», το αν θα οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου το φθινόπωρο και το αν η ΚΕΑ θα εξουσιοδοτήσει το ΠΣ να ορίσει τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Ωστόσο οι εσωκομματικές διαδικασίες συμπλέκονται με τις σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις που αυτή τη στιγμή προκαλεί η περίπτωση Παππά. Μια γεύση για το τι είδους συζήτηση μπορεί να γίνει στην συνεδρίαση της ΚΕΑ, δίνουν τα όσα συνέβησαν στη χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

Όπως φαίνεται το συμφωνημένο και μισό άδειασμα Τσίπρα σε Παππά και η προσχηματική αυτοκριτική του τελευταίου για τα όσα απίστευτα λέει με τον επιχειρηματία Μιωνή δεν φαίνεται να έχουν εκτονώσει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για το πρώην alter ego του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν

Δεν αφήνουν αμφιβολία περί αυτού η αιχμηρή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «με τέτοιες συνθήκες, εγώ σε δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν πρόκειται να μετάσχω» σημειώνοντας ότι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να υπερασπιστεί δημοσίως τον Νίκο Παππά.

Οι αιχμές Φίλη πως υπάρχουν ακόμα ζητήματα ουσίας τα οποία απαιτούν απαντήσεις από το Νίκο Παππά δείχνουν πως η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα δεν θα αφήσει να περάσουν έτσι οι αποκαλύψεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του τις «παρακρατικές και μαφιόζικες μεθοδεύσεις» ενός «αδίστακτου συστήματος εξουσίας» όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα υπάρχει και η ομάδα «ΓΕΦΥΡΑ» (Θεοχαρόπουλος, Μπίστης, Χατζησωκράτης, Δανέλλης, κλπ) που καθώς λέγεται με δική της επιμονή μπήκε στην ανακοίνωση του ΠΣ ειδικό εδάφιο που φωτογράφιζε το Νίκο Παππά εγκαλώντας τον πως το θα πρέπει καθημερινά με τις πράξεις του να αποδεικνύει τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Αβάσταχτη ελαφρότητα

Ο Νίκος Μπίστης πάντως μιλώντας στο «Θέμα 104,6» κινήθηκε στο πλαίσιο της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε ότι γυρίζουμε «την πολιτική ζωή στους Γρυλλάκηδες και τους Μαυρίκηδες».

Τόνισε δε, ότι η υπόθεση Παππά «πέρα από την αβάσταχτη ελαφρότητα της ίδιας της συζήτησης και πέραν των σφαλμάτων, τα οποία τα δέχτηκε και ο ίδιος (σ.σ. ο Νίκος Παππάς) στη συζήτηση που έγινε χθες, δεν στέκει πουθενά».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ο κ. Παππάς «ούτε τα χατίρια του έκανε, ούτε λαδώθηκε πουθενά», αλλά «προφανώς έχει μια ελαφρότητα και στην ίδια τη συζήτηση» παραδέχτηκε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό το πρόβλημα δημιουργείται από ένα αίσθημα αλαζονείας της εξουσίας. Δεν υπάρχει αριστερό αντιβιοτικό σε αυτά», σημείωσε.

Στο πλευρό του Νίκου Παππά είναι μερίδα των προεδρικών και αρκετοί από τους πασοκογενείς όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον ότι εσωκομματικά είναι αρκετά ψαλιδισμένα τα φτερά του πρώην υπουργού για να διαδραματίσει ρόλο που θα επιθυμούσε.

Το μεγάλο άγχος

Το μεγάλο άγχος πλέον του Αλέξη Τσίπρα είναι τι άλλο ακόμα θα μπορούσε να αποκαλυφθεί και να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα εσωστρέφειας για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απαξίωσης του κόμματος στην κοινωνία.

Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι μετέβησαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο Φώτης Κουβέλης.

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως νομικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό το ηχητικό Παππά-Μιωνή. Ο κ. Κουβέλης και η κα Γεροβασίλη ουσιαστικά θέλησαν με τις συγκεκριμένη κίνηση να δώσουν νομική υπόσταση στο πολιτικό αφήγημα περί αδίστακτου παρακράτους από το Μητσοτάκη, αλλά και να θωρακιστεί νομικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα προκύπτουν από την καταγραφή τέτοιων συνομιλιών.

Πλήττεται η συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πολιτικό ζήτημα προσωπικά παραμένει για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως δείχνει και η δημοσκόπηση της GPO για τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» το 54,7% πιστεύει ότι οι συνομιλίες Παππά-Μιωνή ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε για το Νίκο Παππά ότι «η προσωπική ευθύνη δεν θα πρέπει να πλήττει την συνολική εικόνα ενός κόμματος».

Ο κ. Σπίρτζης σε συνέχεια των όσων έγραψε προ ημερών στα ΝΕΑ, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Πάνου Σκουρλέτη.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της κατάργησης της θέσης του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση πως είναι εκτός τόπου και χρόνου αν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως «κάποιοι αντιστέκονται στην αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θέλουν να κρατήσουν τις κομματικές καρέκλες τους στο κόμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα