Στην Κύπρο ο αμερικανός ΥΠΕΞ- Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο πραγματοποιεί ολιγόωρη στάση στην Κύπρο, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αμέσως μετά θα έχει, μαζί με την αμερικανική αποστολή, διευρυμένες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και αντιπροσωπεία

της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης, καθώς και συμφωνίας που θα αφορά την Ασφάλεια, καθώς και δηλώσεις των κ.κ. Αναστασιάδη και Πομπέο.

Η Κύπρος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών για την ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχτεί αρκετές πιέσεις ώστε εμμέσως πλην σαφώς να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός συνολικότερου ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού, εντός και του συνολικότερου κλίματος του «Νέου Ψυχρού Πολέμου».

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το East Med Act του αμερικανικού Κογκρέσου σαφώς περιλαμβάνει την Κύπρο και τις συνεργασίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της συνολικότερης αμερικανικής στρατηγικής ασφάλειας.

Άλλωστε, και η πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων, που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο από το 1987, και η απόφαση για πώληση «μη φονικών όπλων» στην Κύπρο, που εξόργισαν την Τουρκία, ρητά παρουσιάστηκαν από τις ίδιες τις ΗΠΑ ως ένα βήμα για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στο νησί.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία, που διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο, έχοντας σταθερή θέση υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και μεταγενέστερες οικονομικές σχέσεις (έστω και εάν πλέον η Μόσχα προσπαθεί να περιορίσει σημαντικά τη έξοδο ρωσικών κεφαλαίων εκτός συνόρων), επανέλαβε πρόσφατα, δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ ότι θέλει να διατηρήσει αναβαθμισμένες σχέσεις με τη Λευκωσία, ακόμη και εάν οι ελληνορωσικές σχέσεις κινούνται σε πιο χαμηλούς τόνους.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκωσία είχε αρκετούς συμβολισμούς ως προς την υπενθύμιση της παρουσίας της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ήταν και μια ευκαιρία για να καταδειχθεί η διαφορετική προσέγγιση με τις ΗΠΑ: «Ανησυχούμε πολύ ότι μια χώρα που βρίσκεται μακριά – οι ΗΠΑ – προσπαθεί να στρέψει τις χώρες που βρίσκονται εδώ τη μία εναντίον της άλλης και, γενικά, που προωθεί τη γραμμή «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας» και που αναγκάζει όλους τους άλλους να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Λαβρόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα