Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές – Η μάχη για τους αναποφάσιστους και ο φόβος της χαλαρής ψήφου

Τριάντα τρεις μέρες απομένουν για τη μάχη των ευρωεκλογών και τα επιτελεία των κομμάτων έχουν πάρει φωτιά με σκοπό να επιτευχθούν οι εκλογικοί στόχοι που έχουν θέσει.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η μεγάλη μάχη των κομμάτων θα δοθεί για τους αναποφάσιστους -που στις περισσότερες των δημοσκοπήσεων εντοπίζεται περί του 10% του εκλογικού κοινού- αλλά και για την αντιμετώπιση της χαλαρής ψήφου ή της αποχής, γεγονός που ανησυχεί και το κυβερνών κόμμα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναλυτές εκτιμούν

ότι οι αναποφάσιστοι κινούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στον χώρο του Κέντρου και δεν εκφράζονται στον παραδοσιακό άξονα Αριστεράς – Δεξιάς.

Έτσι, τα πολιτικά κόμματα επιχειρούν να κάνουν κινήσεις που θα προσελκύσουν αυτό το κοινό στις κάλπες. Η μεν Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας «τη σταθερότητα της κυβέρνησης» ώστε να μην θέσουν, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ευρωεκλογές εσωτερικά θέματα και να μη γίνει «πιο δύσκολη η ζωή» της κυβέρνησής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιχειρεί να καταδείξει τις προβληματικές της κυβέρνησης, ειδικά στους τομείς της ακρίβειας, των δικαιωμάτων αλλά και του κράτους δικαίου, ζητήματα που απασχολούν ειδικά τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι. Επίσης, επιθυμούν μέσω της αδιαμεσολάβητης επαφής του Στέφανου Κασσελάκη να προσελκύσουν ψηφοφόρους που είναι εντελώς εκτός πολιτικής τοποθέτησης και ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια δεν προσέρχονταν στις κάλπες.

Αντίστοιχα και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απευθύνεται σε αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων, επιχειρώντας να καταδείξει τα πλήγματα που επέφερε στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλοντας τη «σοβαρότητα» της δικής του αντιπολίτευσης και θέλει να καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη στις επερχόμενες ευρωεκλογές. ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να καρπωθούν ψήφους διαμαρτυρίας.

Ο φόβος της χαλαρής ψήφου

Για τη Νέα Δημοκρατία ο φόβος της χαλαρής ψήφου που θα ξεφύγει… δεξιότερα ή στην αποχή είναι μεγάλος, καθώς τα κόμματα δεξιά της παρουσιάζουν μια ικανή δημοσκοπική επιρροή, ενώ αντίστοιχα η πίεση από τη λεγόμενη προοδευτική αντιπολίτευση εντείνεται.

Κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο και να μην επιτρέπουν στα «ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» να «θολώνουν την πορεία του τόπου».

«Αντιμετωπίζουμε την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης» είπε στα στελέχη του, «ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά» και πρόταξε τις λέξεις «ακούμε» και «προσπαθούμε» ως οδηγούς της κυβέρνησης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχοντας ως βάση μια μικρότερη ηλικιακά δεξαμενή ψηφοφόρων, εκτός από το στοίχημα του Κέντρου, έχουν να δώσουν τον αγώνα ο κόσμος αυτός να μεταβεί τελικώς στις κάλπες στις 9 Ιουνίου.

«Το 17% είναι ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Κασσελάκη θα το κάνουν και στην κάλπη, θα προσέλθουν και στην κάλπη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι το ποσοστό που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι υποεκτιμημένο και φέρνουν ως παράδειγμα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου που -σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- φαίνεται να παλεύει για την είσοδό του στην Ευρωβουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα