Στο Ασβεστοχώρι ο Τσιόδρας – Φόβοι για πάνω από 30 κρούσματα

Στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη έφτασαν εκτάκτως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο συναγερμός ξέσπασε, όταν αρχικά έγινε γνωστό πως επτά ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου. Ωστόσο, η κατάσταση ίσως να είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη

και 34 κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, από 80 έως 92 ετών, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, εκτός ΜΕΘ. Η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμμένη και από άλλα νοσήματα.

Παράλληλα έχουν γίνει τεστ στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους τρόφιμους του γηροκομείου – συνολικά πάνω από 100 άτομα- και τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Μία γυναίκα 88 ετών, που κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, είναι το τελευταίο χρονικά θύμα του κοροναϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών στους 216.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, αλλά νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο ασθενούς από τον φονικό ιό σήμερα, αφού νωρίτερα έχασε τη ζωή της μια 81χρονη γυναίκα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κόλλησε τον ιό στον γάμο του Αμπελώνα.

Τριψήφιος  αριθμός νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση χθες , καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα

Τα 196 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας26 άτομα σε ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι κατά δύο σε σχέση με την Δευτέρα και πλέον ννοσηλευόνται 26 άτομα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οκτώ (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα