Στο Μεξικό βρήκαν καταφύγιο μέλη της γυναικείας ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση του Μεξικού υποδέχθηκε την Τρίτη πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη βραβευμένης ομάδας ρομποτικής που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για λόγους ασφαλείας, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Μεξικού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Τέσσερις από αυτές παρέστησαν σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία φορούσαν μαντίλα που κάλυπτε εν μέρει τα μαλλιά τους και φορούσαν μάσκα προστασίας από την Covid-19.

«Δεν έσωσαν μόνον τις ζωές μας, αλλά και

τα όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε (…). Η ιστορία μας δεν θα έχει λυπηρό τέλος λόγω των Ταλιμπάν» δήλωσε μια από τις νεαρές γυναίκες μέσω διερμηνέα, προσθέτοντας ότι η ομάδα ρομποτικής απέδειξε ότι οι γυναίκες είναι επίσης σε θέση να προάγουν την επιστήμη.

«Τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, η κατάσταση δεν είναι πια με το μέρος μας (…). Υπό αυτό το καθεστώς, εμείς οι γυναίκες έχουμε δυσκολίες (…) γι’αυτό είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ» είπε.

Ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι Αφγανές θα μπορούν έχουν πρόσβαση σε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους για μέγιστη περίοδο 180 ημερών, για την οποία θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν άλλο καθεστώς διαμονής.

Δεκτός στο Μεξικό έγινε και ο σύντροφος μίας από αυτές.

«Η δέσμευσή μας να έρθουν στο Μεξικό απορρέει από την προστασία των αξιών μας (…) θέλουμε να τους πούμε από τα βάθη της καρδιάς μας ότι βρίσκονται στο σπίτι τους» δήλωσε ο Εμπράρδ.

Οι νεαρές γυναίκες, γνωστές με την ονομασία «ονειροπόλες Αφγανές», έχουν κερδίσει διεθνές βραβείο ρομποτικής και πρόσφατα δημιούργησαν έναν νέο αναπνευστήρα για τους ασθενείς της Covid-19 από παλιά εξαρτήματα αυτοκινήτου.

Η αφγανική ομάδα ρομποτικής απαρτίζεται από 20 γυναίκες, στην πλειονότητά τους έφηβες.

Από την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πολλοί φοβούνται επιστροφή του καθεστώτος τους στην ωμότητα της δεκαετίας του 1990, η οποία σηματοδοτήθηκε από τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τον περιορισμό των γυναικών στα σπίτια τους, την απαγόρευση της μουσικής και της ψυχαγωγίας, αλλά και τους λιθοβολισμούς και τις δημόσιες εκτελέσεις.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν αποτελούν «κόκκινη γραμμή», την οποία οι Ταλιμπάν δεν θα πρέπει να περάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα