Στο μυαλό (και την ψυχή) του Τσάρου

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο ρώσος πρόεδρος αφηγήθηκε ένα «ανέκδοτο» για τον βιασμό της Ωραίας Κοιμωμένης, θέλοντας να εξηγήσει εκείνο που σε λίγες ημέρες θα έκανε στην Ουκρανία. Συγκρίνοντας την Ουκρανία με την Ωραία Κοιμωμένη, έβαλε γελώντας τον εαυτό του στον ρόλο του βιαστή: «Είτε σου αρέσει είτε όχι, ωραία μου, θα χρειαστεί να ανεχθείς όλα όσα θα σου κάνω», είπε.

Οι συζητήσεις για την ψυχολογική κατάσταση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν πληθύνει τελευταία. Το πώς κρατά σε μεγάλη απόσταση τόσο τους ξένους ηγέτες που τον επισκέπτονται αλλά

και τους στενούς συνεργάτες του, το πώς το βλέμμα του τις τελευταίες ημέρες, έτσι όπως το παρατηρούμε μέσα από τα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά διαγγέλματα, έχει αλλάξει, και τις αποφάσεις που πήρε ψυχρά με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα για την ψυχική του υγεία.

Η Νίνα Χρούστσεβα, ειδικός στη Ρωσία και καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι ο κόσμος τον είχε υποτιμήσει και ότι πλέον ο πρώην πράκτορας της KGB δείχνει έντονα σημάδια μεγαλομανίας. Ο Χένρι Ντικς, ψυχαναλυτής που είχε μελετήσει τους στρατιώτες των Ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ιδέα του Χίτλερ για το Lebensraum, τα εδάφη (τα περισσότερα σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία) που οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι ανήκουν σε εκείνους, δεν ήταν απλά μια γεωπολιτική ιδέα αλλά σημάδι μιας ψυχολογίας βασισμένης στην ταπείνωση - ήθελαν να αρπάξουν πράγματα που δεν τους ανήκαν για να ικανοποιήσουν την αίσθηση μιας αέναης ανεπάρκειας. Οπως ένα θυμωμένο παιδάκι που δεν κατανοεί τα όριά του και αρπάζει πράγματα φωνάζοντας «δικό μου»! «Αυτός είναι ο διαρκής κύκλος των ολοκληρωτικών καθεστώτων», έλεγε. «Κουλτούρα ταπείνωσης, έντονη αίσθηση ανεπάρκειας και επιθετικότητα».

Long Covid

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ζήτησε τη γνώμη νευροψυχολόγου επιχειρώντας να διερευνήσει εάν ευσταθούν οι φήμες ότι ο ρώσος πρόεδρος πάσχει από το σύνδρομο long Covid που ταλανίζει πολλούς από εκείνους που νόσησαν από κορωνοϊό. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Πούτιν έχει νοσήσει, η εφημερίδα επισημαίνει πως απομονώθηκε τον Σεπτέμβριο όταν άτομα του στενού του κύκλου εντοπίστηκαν θετικά στην Covid-19. Το αμερικανικό think tank «The Council For Foreign relations» εικάζει πως ενδεχομένως να υποφέρει από τη λεγόμενη ομίχλη του εγκεφάλου ως απόρροια του συνδρόμου long Covid, με τον νευροψυχολόγο να ισχυρίζεται ότι η «προοδευτική απομόνωση» μπορεί να «μείωσε την ικανότητά του να σταθμίζει τον κίνδυνο, να έχει επαφή με την πραγματικότητα και να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του».

Παράδοξες αποφάσεις

«Η αίσθηση του ορθολογισμού και της ψυχολογικής σταθερότητας του Πούτιν πρέπει να αμφισβητηθεί σε αυτό το σημείο», πιστεύει ο Μπεν Σουνταβάρ του τμήματος Πολεμικών Σπουδών του King's College. «Η Δύση πρέπει να επανεξετάσει θεμελιωδώς ορισμένες από τις υποθέσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα για εκείνον». Και εξηγεί ότι η λήψη αποφάσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τόσο παράδοξη που προκαλεί ερωτήματα. «Οι αποφάσεις που έλαβε ο Πούτιν υπονομεύουν οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα. Ενας από τους πιο αποκαλυπτικούς τομείς αφορά το οικονομικό κόστος.

Ο αγωγός Nord Stream 2 κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και εν μιά νυκτί ο Πούτιν αποφάσισε συνειδητά μια εξωτερική πολιτική που ανατρέπει χρόνια σχεδιασμού, επενδύσεων και ακυρώνει τεράστια πιθανά οικονομικά κέρδη. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι αυτή η οικονομική απώλεια, καθώς και οι απώλειες που προκαλούνται από τις κυρώσεις, είναι επιτρεπτές - αλλά για ποιο ακριβώς στρατηγικό ή πολιτικό κέρδος;».

Keywords
Τυχαία Θέματα