Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros

Παρά την αποκλιμάκωση που κατεγράφη τα τελευταία 24ωρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα έχει επαναφέρει την ένταση με «εισβολή» αυτή τη φορά στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την οποία μεταξύ άλλων επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας που απαντούν με συντονισμένες ενέργειες και πλήρη ταύτιση απόψεων.

Το βράδυ της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έδωσε στίγμα εντός του οικοπέδου 2 της Κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής

Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας.

Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ η κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ και την κορεατική Kogas.

Εκτός από το ερευνητικό Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά των ακτών της Πάφου, βρίσκεται και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του υπογράμμισε πως οι τουρκικές κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την Κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.

Παρέμβαση Πούτιν ζήτησε η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε πως την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία γνωστοποίησε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το πρωί της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι η συνομιλία των κ.κ. Αναστασιάδη και Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτήν ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την παρέμβαση του ρώσου ομολόγου του προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Από πλευράς του ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Παρέμβαση και από τις ΗΠΑ

Παρέμβαση για το ζήτημα ήρθε και από τον αμερικανικό παράγοντα, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προκλητικά βήματα» εκ μέρους της Τουρκίας, καλώντας την να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε»

Η Αγκυρα από την πλευρά της δεν εγκαταλείπει τη ρητορική της έντασης, όπως φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το μορατόριουμ στην περιοχή.

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, όπως το πράξαμε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί άλλωστε και ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, αναφερόμενος στις προγραμματισμένες έρευνες του Barbaros, είχε τονίσει πως «αποτελεί δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται εκ νέου ο γερμανικός Τύπος και η Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο για «νίκη του Ερντογάν στα σημεία επί της Αθήνας».

«Επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα