Στο Συμβούλιο Ασφαλείας με έξι προτεραιότητες

Ως μεγάλη ευκαιρία αλλά και ως τεράστια ευθύνη σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την τρίτη θητεία στην ιστορία της, έπειτα από την πανηγυρική εκλογή της με 182 ψήφους σε σύνολο 188 ψηφισασών χωρών.

Για τους «αρχιτέκτονες» της πρόσφατης επιτυχίας της Ελλάδας,

ως ευκαιρία λογίζεται το να βρίσκεται η χώρα μας στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος ως συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής με αναβαθμισμένο διπλωματικό προφίλ και αποτύπωμα, συναποφασίζοντας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αιχμής.

Παράλληλα, όσοι εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας υπογραμμίζουν πως η εκλογή της Ελλάδας εκλαμβάνεται και ως ευθύνη να αποδείξει η χώρα πως έχει αντανακλαστικά, πως βρίσκεται σε εγρήγορση για τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων, σε διαβούλευση με τις υπόλοιπες χώρες – ως συνομιλούσα με όλες – και συνυπολογίζοντας πάντοτε τους διεθνείς συσχετισμούς.

Εχοντας πετύχει ήδη τον πρώτο της στόχο, αυτόν της εκλογής, με ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο «σκορ» ώστε να ξεκινήσει έχοντας τη μέγιστη σχετική δύναμη και νομιμοποίηση, η ελληνική αντιπροσωπεία άρχισε ήδη να αποκαλύπτει ψήγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη ημέρα, όταν και θα βρεθεί καθήμενη μεταξύ των 15 μόνιμων και μη μόνιμων μελών στο τραπέζι όπου λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για τις διεθνείς εξελίξεις.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η χώρα μας προετοιμάζεται συστηματικά προκειμένου να είναι σε θέση να περπατήσει στο τεντωμένο σχοινί των λεπτών ισορροπιών που θα κληθεί να διατηρήσει τα επόμενα δύο χρόνια ενόψει των προκλήσεων που θα εμφανιστούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον με πολλαπλές εστίες έντασης και δύο πολέμους που μαίνονται, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες για ειρήνευση και διαβούλευση.

Πέραν της προώθησης των έξι προτεραιοτήτων – «Ειρηνική επίλυση διαφορών», «Σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια», «Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια», «Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις», «Θαλάσσια ασφάλεια» –, για τις οποίες έχει ήδη προετοιμάσει η Ελλάδα τόσο τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και το μεγάλο ρεύμα κρατών που προσβλέπει στη χώρα μας για μια στάση βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, η ελληνική διπλωματία σχεδιάζει να διαδραματίσει ρόλο αναδεικνύοντας ζητήματα που άπτονται της εθνικής της ατζέντας αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, για παράδειγμα, ότι «η Ελλάδα θα είναι παρούσα προκειμένου να εκφράσει ό,τι πρέπει να εκφράσει» στη συζήτηση που θα ανοίξει από το νέο έτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το τεράστιο θέμα της στασιμότητας που εγείρεται μέσω των «βέτο». Ταυτόχρονα, η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και το θέμα που θα τεθεί ως προς τον τρόπο συμμετοχής αναδυόμενων δυνάμεων, όπως η Ινδία, που δεν είναι μόνιμο μέλος, ενώ είναι ηγέτιδα του Παγκόσμιου Νότου.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ.

Από την Αθήνα επισημαίνεται, επίσης, ότι η προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας προϋποθέτει και την εξασφάλιση πόρων οικονομικών αλλά κυρίως ανθρώπινων, ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό υψηλών ικανοτήτων και βαθιάς νομικής κατάρτισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος, τονίζοντας πως «η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως δύναμη σταθερότητας με πίστη σε αρχές και αξίες», ενώ για «δικαίωση μιας πολυετούς εθνικής προσπάθειας» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας για την ελληνική επιτυχία, οι βάσεις της οποίας μπήκαν επί των ημερών του στο ΥΠΕΞ. Τη στήριξη της Τουρκίας στην ελληνική υποψηφιότητα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη στάθηκε ιδιαίτερα σε ακόμα δύο θετικές ειδήσεις που εξέπεμψε την τελευταία εβδομάδα η Αγκυρα, την πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την κατάρριψη του βασικού επιχειρήματος του Βρετανικού Μουσείου για το δήθεν οθωμανικό «φιρμάνι» του Ελγιν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα