Στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που ζει πάνω μας, αλλά… μπορεί να σκοτώσει

Από στρεπτόκοκκο που κατάφερε με κάποιον τρόπο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος φαίνεται ότι προκλήθηκε ο θάνατος του παραθεριστή στο Κατάκολο που είχε αποδοθεί σε δάγκωμα αράχνης.

Παρόμοια λοίμωξη «διεισδυτικού στρεπτόκοκκου» προκάλεσε δύο ακόμα κρούσματα στην περιοχή της Ηλείας, το ένα θανατηφόρο.

Δείγματα που λαμβάνει τώρα ο ΕΟΔΥ από το Νοσοκομείο Πύργου θα ελέγχονται συστηματικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει «εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα», δήλωσε στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο διοικητής του νοσοκομείου

Σπύρος Πολίτης.

Εκτίμησε ωστόσο ότι τα τρία περιστατικά είναι απίθανο να συνδέονται. Και πράγματι, οι στρεπτόκοκκοι είναι κοινά μικρόβια που συχνά αποτελούν μέρος του ανθρώπινου μικροβιώματος.

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος

Από τα δεκάδες διαφορετικά είδη στρεπτόκοκκου, ορισμένα αποτελούν μέρος της μικροβιακής μικροχλωρίδας του στόματος, ενώ άλλα ζουν στο δέρμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα βακτήρια αυτά προκαλούν λοιμώξεις, από πνευμονία και ωτίτιδα μέχρι δυνητικά θανατηφόρο μηνιγγίτιδα και περιτονίτιδα.

Τα τρία περιστατικά στην Ηλεία περιγράφονται ως «διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας A», ή «iGAS» και είναι λοιμώξεις από «Στρεπτόκοκκο τον πυογόνο», ένα είδος που προκαλεί συχνότερα φαρυγγίτιδα και οστρακιά. Στις περιπτώσεις διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, το  μικρόβιο καταφέρνει να περάσει στο αίμα.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, παρόλα αυτά όμως προκαλούν περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Kύτταρα Streptococcus pyogenes (πορτοκαλί) πάνω σε ανθρώπινο κύτταρο σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (US NIAID)

Εμβόλιο δεν υπάρχει και το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της σωματικής επαφής με ασθενείς και τα αντικείμενά τους.

Αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου αύξηση των κρουσμάτων iGAS άρχισε να καταγράφεται το 2022 στην Ευρώπη, με αρχή τη Βρετανία, όπου οι 38 από τους 260 θανάτους αφορούσαν παιδιά, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Πριν από τα τρία νέα κρούσματα στην Ηλεία είχαν αναφερθεί το τελευταίο έτος τουλάχιστον 23 θανατηφόρα περιστατικά στην Ελλάδα, από τα οποία τα 11 αφορούσαν παιδιά.

Η αιτία της ασυνήθιστης αύξησης παραμένει ασαφής, ωστόσο το φαινόμενο ενδεχομένως σχετίζεται με τη μετα-πανδημική έξαρση της γρίπης και του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), λοιμώξεων που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από στρεπτόκοκκο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο αν:

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο Μέτρα πρόληψης για τον  στρεπτόκοκκο

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα