Συγκλόνισε την Ιρλανδία το ξέσπασμα ακροδεξιάς βίας

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στους δρόμους του κεντρικού Δουβλίνου μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα και τη σύλληψη 34 ακροδεξιών χούλιγκαν.

Οι ταραχές είχαν ξεσπάσει αφότου ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε πέντε άτομα σε κεντρική πλατεία.

Οταν κυκλοφόρησε η φήμη – χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές – ότι ο δράστης ήταν μετανάστης, μερικές εκατοντάδες ακροδεξιοί έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας, λεωφορεία

και τραμ και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σε κεντρικούς δρόμους – ένα θέαμα που σπάνια έχει ζήσει η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

«Οι εμπλεκόμενοι έφεραν ντροπή στο Δουβλίνο, ντροπή στην Ιρλανδία και ντροπή στις οικογένειές τους και στους εαυτούς τους» δήλωσε ο ιρλανδός τίσεχ (πρωθυπουργός) Λέο Βαράντκαρ. Ενα πεντάχρονο κοριτσάκι παρέμενε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από τον δράστη κοντά στο σχολείο του.

Η αστυνομία, η οποία δεν έχει αποκλείσει κανένα κίνητρο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας, δεν έχει γνωστοποιήσει την εθνικότητα του 40χρονου δράστη, ο οποίος επίσης νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.

Ο Βαραντκάρ είπε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει άμεσα μέτρα για να ενισχύσει τη νομοθεσία κατά του μίσους, που είπε ότι δεν είναι επαρκής για την εποχή των social media.

Οι υπουργοί σχεδιάζουν επίσης να επισπεύσουν την ψήφιση νόμων που θα επιτρέψουν στους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν κάμερες που φοριούνται στο σώμα. «Ως χώρα πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την Ιρλανδία. Πρέπει να την αφαιρέσουμε από εκείνους που κρύβονται πίσω από τις μάσκες και προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με τη βία τους» τόνισε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα που να έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, αλλά οι μικρές διαδηλώσεις κατά των μεταναστών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Δουβλίνο.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ασφάλεια γύρω από το κοινοβούλιο ύστερα από πρόσφατη διαμαρτυρία που παγίδευσε νομοθέτες μέσα.

Η ιρλανδική κοινωνία, όμως, αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά, καθώς ξεκίνησε συγκέντρωση χρημάτων για έναν βραζιλιάνο μετανάστη ο οποίος παρενέβη στην επίθεση έξω από το σχολείο.

Ο Κάιο Μπενίσιο, οδηγός ντελίβερι, περνούσε από το σημείο με τη μοτοσικλέτα του όταν είδε την επίθεση και χρησιμοποίησε το κράνος του για να χτυπήσει τον δράστη «με όλη μου τη δύναμη». Αντιδρώντας στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών χούλιγκαν, χιλιάδες πολίτες μπήκαν σε διαδικτυακή σελίδα η οποία δημιουργήθηκε αμέσως με τίτλο «Ας κεράσουμε τον Κάγιο Μπενίσιο μια μπίρα»  – στην οποία μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 350.000 ευρώ.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον βραζιλιάνο μετανάστη χαρακτηρίζοντάς τόσο αυτόν όσο και τους άλλους που προσπάθησαν να παρέμβουν «πραγματικούς ιρλανδούς ήρωες».

Ο Μπενίσιο, ο οποίος έχει έναν δωδεκάχρονο γιο και μια δεκαεννιάχρονη κόρη, είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του «ήρωα». «Είμαι γονιός. Εχω δύο παιδιά. Νομίζω ότι κάθε γονιός θα έκανε το ίδιο. Είναι κάτι που δεν το σκέφτεσαι, απλώς ενεργείς».

Τα επεισόδια όμως ανησυχούν ιδιαίτερα τους αναλυτές, καθώς φαίνεται να αναδεικνύουν μια άβολη αλήθεια.

Η Ιρλανδία, που για τόσο καιρό φαινόταν να αντιστέκεται στην αντιμεταναστευτική τάση της και έδειχνε απρόσβλητη από την ξενοφοβία, τη δημαγωγία και τις αντιδράσεις, ίσως τελικά να μην είναι τόσο διαφορετική.

Οι Ιρλανδοί υπήρξαν επί πολλές δεκαετίες μετανάστες στο εξωτερικό και όταν η οικονομία της χώρας έδειξε να στέκεται στα πόδια της, τη δεκαετία του 1990, υποδέχθηκαν στη χώρα τους με «χίλια καλωσορίσματα» μεγάλο αριθμό μεταναστών που αναμόρφωσαν την οικονομία, την κοινωνία και τη δημογραφία της.

Σήμερα το 1/5 του πληθυσμού της χώρας έχει γεννηθεί αλλού – μια εξέλιξη που δεν απασχολεί τη  δημόσια συζήτηση και φαινόταν να έχει μικρό πολιτικό αντίκτυπο. Ενώ το αντιμεταναστευτικό αίσθημα διογκώθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες και έδωσε ώθηση στο Brexit, η Ιρλανδία φαινόταν ανεπηρέαστη. Η μετανάστευση μόλις και μετά βίας συζητείται. Τώρα όμως φαίνεται και αυτό να αλλάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα