Συμμορία 200 αλλοδαπών κλεφτών ρήμαζε την Αθήνα

Φόβος και τρόμος  για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς για τουρίστες που επισκέπτονταν αξιοθέατα της Αθήνας είχε γίνει μεγάλη συμμορία αλλοδαπών που περιλάμβανε περισσότερους από 200 πορτοφολάδες οι οποίοι δρούσαν σε υποομάδες.

Η συμμορία ήταν χωρισμένη σε έξι υποομάδες με τους πορτοφολάδες να είναι ιδιαίτερα πεπειραμένοι καθώς χρησιμοποιούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να γίνονται αντιληπτοί και να κρύβουν τα κλοπιμαία όπως ζακέτες

και μπουφάν, ενώ χρησιμοποιούσαν και λέξεις κλειδιά στις συνομιλίες τους για να μην εντοπίζονται.

Όταν έλεγαν Μόρτου (Πεθαμένος) εννοούσαν πορτοφόλι, Indian (Ινδιάνος) εννοούσαν τον αστυνόμο, Les (τρέχω) εννοούσαν ότι κλέβουν και Sobolan (Αρουραίος) σήμαινε ναρκωτικά.

Μάλιστα οι συνομιλίες των μελών της ομάδας είναι αποκαλυπτικός για τη δράση τους, καθώς φαίνονται να λένε μεταξύ άλλων ότι «δεν πάω πια στη μπλε», «στην πράσινη είναι τα λεφτά», εννοώντας τις γραμμές του μετρό.

Κύριος στόχος τους ήταν γυναίκες ή ηλικιωμένοι, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως από τη δράση τους. Κάθε υποομάδα του δικτύου είχε ξεχωριστό πεδίο δράσης όπως, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές αντικειμένων από ΙΧ και σπίτια και διάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ

Μάλιστα τα ντοκουμέντα από τη δράση των ομάδων δείχνουν πώς κινούνταν, όπως ένα βίντεο που δημοσιεύει το in και στο οποίο διακρίνεται μέλος της συμμορίας να επιβιβάζεται σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και να προσπαθεί να αποσπάσει το πορτοφόλι του ηλικιωμένου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του.

Στο βίντεο φαίνεται να πέφτει στο έδαφος, την ώρα που ο ηλικιωμένος αναζητά κενή θέση μέσα στο λεωφορείο.

Σε άλλο βίντεο που δημοσιεύει το in φαίνονται δύο μέλη της συμμορίας να είναι σε δρόμο στο κέντρο της Αθήνας και να τσεκάρουν υποψήφια θύματα. Στο βίντεο διακρίνονται δύο γυναίκες με το ένα μέλος της σπείρας να ακολουθεί τη δεύτερη εξ αυτών.

Πώς προχώρησε η αστυνομία στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αστυνομία κάνοντας συντονισμένους ελέγχους κατάφερε να προχωρήσει στην εξάρθρωση της εγκληματικής  οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν καταγωγή από την Αλβανία και τη Ρουμανία.

Η αρχή για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν σε ξενοδοχείο της Αθήνας, είχαν συλληφθεί έξι Ρουμάνοι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 484 έλεγχοι ατόμων, 171 προσαγωγές και 57 συλλήψεις

Μάλιστα μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να είναι κι ένας υπήκοος Αλβανίας που τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πυροβολήσει και τραυματίσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι τρεις φίλους από την Κρήτη που διασκέδαζαν στο Γκάζι και παραμένει ασύλληπτος.

Τα κέρδη συμμοριών ανέρχονται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι είχαν διακινήσει 1.500 πλαστά χαρτονομίσματα, 16 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να μπορούν να «σηκώνουν» χρήματα από κάρτες που έβρισκαν στα πορτοφόλια που έκλεβαν, διέθεταν ακόμα και μηχανήματα POS.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες Κλοπές σε Μ.Μ.Μ και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (δύο υποομάδες)

Η μια εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμάνικης καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στις κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους), καθώς και σε χώρους συνάθροισης τουριστών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εγκληματική τους δράση, τα μέλη διαμόρφωναν κατάλληλες συνθήκες, κατά τις οποίες δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους. Με την επίτευξη του στόχου τους, συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί μετέβαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους.

Όταν τα κλοπιμαία περιλάμβαναν κάρτες ανάληψης, διαφοροποιούσαν τη δράση τους και σε περίπτωση που ο κωδικός PIN βρισκόταν μέσα στο πορτοφόλι, προέβαιναν σε άμεση ανάληψη χρημάτων μέσω Α.Τ.Μ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση αφαιρούσαν τα χρήματα μέσω μηχανημάτων POS που διατηρούσαν στις οικίες τους.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής (ξενοδοχεία και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης)

Η έτερη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν ομοίως σε κλοπές στα Μ.Μ.Μ. και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα οχήματα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε αυτή, αφού όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.

Διακίνηση ναρκωτικών

Η υποομάδα απαρτιζόταν από -46- μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Ανατολική Αττική, με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και λειτουργία. Διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων

Τα 19 μέλη της εν λόγω υποομάδας, προμήθευαν «πελάτες» με παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, έχοντας καταρτήσει ειδικό τιμοκατάλογο για έκαστο χαρτονόμισμα (χαρτονόμισμα των 100, 50 και 20 ευρώ προμηθεύονταν με αντίτιμο 30, 15 και 5 ευρώ αντίστοιχα).

Κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. οχημάτων και οικιών

Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν -19- μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους.

Κλεπταποδόχοι οργάνωσης

Η εν λόγω υποομάδα, αποτελούμενη από -24- μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία αποθήκευαν είτε στις οικίες τους είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Συγκεκριμένα μέλη της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα