Συναγερμός για τον ISIS-K στην Ευρώπη

Μία εβδομάδα έχει περάσει από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία κόστισε τη ζωή σε πάνω από 140 ανθρώπους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες ακόμη αγνοούμενους και αρκετούς τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια στιγμή και ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ανοίγει ένας νέος κύκλος χτυπημάτων εντείνεται και ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ρωσίας – με την προσοχή να στρέφεται σε μια οργάνωση που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους: τον ISIS-K, που ιδρύθηκε το 2015 και θεωρείται ένα

παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας έδρα το Αφγανιστάν και επίκεντρο, μέχρι σήμερα, της δράσης του την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Τα σενάρια αφορούν, πρώτη και πάνω από όλους, την Ευρώπη. Τόσο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, όσο και επειδή έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτη στην τρομοκρατία. Οι «σειρήνες» δε έχουν αρχίσει να ηχούν ήδη στις δύο μεγαλύτερες χώρες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν έναν επιπλέον λόγο να αγωνιούν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Κι αυτό διότι το φετινό καλοκαίρι φιλοξενούν δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο: η πρώτη το Euro 2024, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 14 του επόμενου μήνα και η δεύτερη τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης των οποίων έχει οριστεί για τις 26 Ιουλίου.

«Συναγερμός για τον ISIS-K στην Ευρώπη. Μπορούν να χτυπήσουν τις πόλεις μας», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στην «la Repubblica» και αποτυπώνει, αν μη τι άλλο, το κλίμα που επικρατεί στις κυβερνήσεις και τα αρμόδια επιτελεία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν (τον οποίο κυνηγά το «φάντασμα» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, με 130 νεκρούς) όσο και ο Ολαφ Σολτς έχουν πατήσει ήδη το κουμπί και έχουν θέσει σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις αστυνομικές δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και τον στρατό, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες και στις δύο χώρες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται ότι έχει τείνει χείρα συνεργασίας ακόμη και προς τον Πούτιν, μέσω της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, «επί μήνες έχουν υποκλαπεί σήματα αναφορικά με την απειλή που αντιπροσωπεύει ο ISIS-K, ενώ έχουν αποτραπεί αρκετά χτυπήματα στη Γαλλία και τη Γερμανία». Επικαλείται, συγκεκριμένα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το οποίο κάνει λόγο για σύλληψη ενός ανθρώπου τον Ιανουάριο ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε «εβραϊκούς στόχους» και ένα «νυχτερινό κέντρο για μέλη της κοινότητας LGBTQ», καθώς και το αντίστοιχο γερμανικό που εκτιμά πως στη χώρα υπάρχουν ενεργοί «πυρήνες» ακραίων ισλαμιστών, όπως επίσης και ότι η πιο σοβαρή απειλή προέρχεται από τον ISIS-K. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, επίσης, συνελήφθησαν στη Θουριγγία δύο άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Σε αυτό το φόντο, βεβαίως, δεν είναι παράλογο αρκετοί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα νέο κύμα ισλαμοφοβίας στην ΕΕ, που θα πιέζει για την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τις μειονότητες, ειδικά σε ορισμένες χώρες. Κάτι τέτοιο δε, όπως είναι φανερό, θα ρίξει και άλλο νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς, η οποία ήδη «καλπάζει» στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα