Συνάντηση Φιντάν-Πούτιν – Άλλο ένα βήμα της Τουρκίας μακριά από τη Δύση;

Με θερμή χειραψία και πολλά χαμόγελα υποδέχτηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο ισχυρότερος άνθρωπος της Ρωσίας, πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών BRICS+ στη δυτική Ρωσία και στην οποία ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ

υπό την ηγεσία της Κίνας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή καθώς η Μόσχα δείχνει την υποστήριξή της για ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ των BRICS.

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το έργο των BRICS», είπε ο Πούτιν στον Φιντάν στη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. «Αναμφίβολα, θα υποστηρίξουμε πλήρως αυτή τη φιλοδοξία και την επιθυμία να είμαστε μαζί με τις χώρες αυτής της ένωσης, να είμαστε πιο κοντά», πρόσθεσε.

Αν και αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση με τον Πούτιν, ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Φιντάν στη Ρωσία ως κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, μετά το πρώτο του ταξίδι στη γείτονα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, TRT.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του Φιντάν με τον Πούτιν έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν επέκρινε διακριτικά την Τουρκία για την εμβάθυνση των δεσμών της με τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Τουρκία «έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό», είπε ο Πούτιν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.

«Αλλά εάν σχετίζεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει. Νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια απειλή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu. Μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Ιουνίου.

Κρατώντας ισορροπίες

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον λόγω της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες με έδρα την Τουρκία από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ «έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνεργαζόμενοι» με τις τουρκικές αρχές για να πιέσουν τη Ρωσία που χρησιμοποιεί την Τουρκία για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Η χώρα εισάγει περισσότερο από το 44% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση, ιδίως τις ΗΠΑ, αυτές οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, οι εξαγωγές της Ρωσίας ανήλθαν σε 15 δισ. δολ., κατά δύο δισ. δολ. μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσία.

«Αυτό το αποδίδουμε κυρίως στην προσαρμογή των τιμών για τα κύρια προϊόντα εξαγωγής και εισαγωγής μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση στο εγγύς μέλλον» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση με τον Φιντάν.

Σημειώνεται ότι μπορεί η Τουρκία να μην έχει υιοθετήσει τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά εμποδίζει τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών στα στενά του Βοσπόρου, ενώ προμηθεύει επίσης πυρομαχικά και drones την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στη συνάντηση προς αναμένει να συναντηθεί προσωπικά με τον Ερντογάν στις 3-4 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Με πληροφορίες από Al Monitor

Keywords
Τυχαία Θέματα