Συνάντηση Μάας με Τσαβούσογλου στο Βερολίνο

Διμερή και διεθνή θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο.

«Χαιρόμαστε που έρχεται»

Η συνάντηση αυτή μεταξύ Μάας και Τσαβούσογλου έρχεται τη στιγμή όπου η Τουρκία ξεκινά πολιτικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι διερευνητικές αυτές συζητήσεις σήμερα και αύριο, σε επίπεδο υφυπουργών

Εξωτερικών, είναι οι πρώτες ανάμεσα σε Άγκυρα και Κάιρο σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 2013.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλιών στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό θα συζητήσουν όλο το φάσμα τόσο των γερμανοτουρκικών σχέσεων όσο και των διεθνών ζητημάτων με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Χάικο Μάας στη Γερμανική πρωτεύουσα.

«Ο κ. Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και χαιρόμαστε που έρχεται», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας θα παραχωρήσουν κοινή (διαδικτυακή) συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε.

Προσπάθεια αποκατάστασης του σχίσματος του 2013

Ειδικότερα σε ότι αφορά την έναρξη συνομιλιών Τουρκίας και Αιγύπτου το Reuters κάνει λόγο για προσπάθεια αποκατάστασης του σχίσματος μεταξύ Καϊρου και Άγκυρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, από 5 έως 6 Μαΐου στο Κάιρο.

Οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών είχε προαναγγείλει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραμένουν τεταμένες από το 2013 όταν ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Αγκυρα, με την τουρκική ηγεσία να το χαρακτηρίζει ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διαβουλεύσεις που θα έχουν στο Κάιρο οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου θα είναι οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο από το 2013, όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα