Συνετρίβη ρωσικό Sukhoi στο Μάλι - Νεκρός ο πιλότος

Ένας Ρώσος πιλότος σκοτώθηκε σήμερα στο βόρειο Μάλι, όταν το αεροσκάφος του, το οποίο είχε παραδοθεί πρόσφατα στις ένοπλες δυνάμεις αυτής της αφρικανικής χώρας, συνετρίβη κοντά στην πόλη Γκάο.

Λακωνική ανακοίνωση

Το γενικό επιτελείο του στρατού του Μάλι επιβεβαίωσε, με μια λακωνική ανακοίνωση, ότι το αεροσκάφος συνετρίβη γύρω στις 9.30 το πρωί ενώ επέστρεφε «από αποστολή στήριξης του πληθυσμού». Δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα, ενώ κανένας στρατιωτικός αξιωματούχος δεν εξήγησε τα αίτια της συντριβής.

Ένα βίντεο που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο

από έναν αυτόπτη μάρτυρα δείχνει ένα αεροσκάφος να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και να συντρίβεται στο έδαφος, απ’ όπου υψώνεται καπνός.

Albatros L-39

Το γενικό επιτελείο ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα αεροσκάφος τύπου Soukhoi Su-25, ωστόσο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επρόκειτο για ένα Albatros L-39, από αυτά που «απέκτησε πρόσφατα» ο στρατός του Μαλί.

Τα Albatros L-39 είναι αεροσκάφη τσεχοσλοβακικής κατασκευής, που αρχικά προορίζονταν για εκπαιδευτικά, όμως συχνά χρησιμοποιούνται ως μαχητικά. Ήταν μεταξύ των αεροσκαφών που παρέδωσε τον Αύγουστο η Ρωσία στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι.

Ελικόπτερα, όπλα και εκπαιδευτές

Τον Μάρτιο η Ρωσία παρέδωσε στο Μάλι πολλά μαχητικά ελικόπτερα και άλλα όπλα.

Οι συνταγματάρχες που ανέλαβαν δια της βίας την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 σε αυτή τη χώρα αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Γαλλία, η οποία από το 2013 πολεμούσε τους τζιχαντιστές στο Μάλι.

Επέλεξαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και πλέον στη χώρα βρίσκεται μεγάλος αριθμός Ρώσων «εκπαιδευτών», όπως τους αποκαλεί η χούντα. Η Γαλλία και οι εταίροι της από την πλευρά τους κατηγορούν τη στρατιωτική χούντα ότι προσέφυγε στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ, ωστόσο ο στρατός του Μαλί το διαψεύδει και μιλά για «παλαιά συνεργασία» με τον ρωσικό στρατό.

Τον Μάιο η Ρωσία παραδέχτηκε ότι η Βάγκνερ έχει παρουσία στο Μάλι, «σε μια εμπορική βάση».

Το Μαλί βρίσκεται σε αναβρασμό από το 2012. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, που αρχικά περιορίζονταν στον βορρά της χώρας, έχουν επεκτείνει τη δράση τους μέχρι το κεντρικό και το νότιο Μαλί, αλλά επίσης και σε γειτονικές χώρες, όπως στην Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα