Πολύμηνες οι διαδικασίες για την αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό
Την αναπροσαρμογή του πλαισίου της αναγνώρισης τίτλου σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και τον εξορθολογισμό της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες, προτείνει, μεταξύ άλλων, η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο: «Αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών & επαγγελματικά δικαιώματα: Το θεσμικό πλαίσιο και οι δυσχέρειες πρόσβασης στην αγορά εργασίας», αναλύονται τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων
«Η παρούσα έκθεση βασίζεται στην εμπειρία, τα πορίσματα και ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής», σημείωσε, προλογίζοντας την παρουσίαση της έκθεσης ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.
«Η καταγραφή της παρούσας κατάστασης αναδεικνύει τις εστίες των προβλημάτων, αποκαλύπτει το μέγεθος της γραφειοκρατίας και αποτυπώνει τα όρια δυνατοτήτων της διοίκησης», πρόσθεσε.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαμεσολαβήσει για πολλές υποθέσεις ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με γνώμονα, όπως σημείωσε ο κ. Ποττάκης, τη θωράκιση του δικαιώματος στην εργασία, στην ίση μεταχείριση, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων στην ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μεταξύ άλλων.
Η σημασία της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών γίνεται πιο κατανοητή, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν το ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό υπερβαίνει τον αντίστοιχο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο αριθμός των φοιτητών μας που σπουδάζουν σε ιδρύματα του εξωτερικού υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Ισπανίας, αν και ο πληθυσμός της τελευταίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος της Ελλάδας», επεσήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με διαφορά μεταξύ των χωρών της Ένωσης, σε ό,τι αφορά στην αναλογία φοιτητών επί του συνόλου του πληθυσμού.
Ο κ. Ποττάκης έκανε λόγο για «παραγωγική δύναμη, με προστιθέμενη αξία», η οποία «προκειμένου να συμβάλλει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας, ως πρώτη και αυτονόητη, αν και σίγουρα όχι μοναδική προϋπόθεση, είναι να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας».
«Επιδίωξη, η έκθεση να αποτελέσει ερέθισμα για έναν ευρύ, ανοικτό διάλογο για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαμόρφωση ελκυστικών και αποτελεσματικών διαδικασιών για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων επιστημόνων», κατέληξε ο κ. Ποττάκης.
Η έκθεσηΟι καθυστερήσεις στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε για επαγγελματικά είτε για ακαδημαϊκά προσόντα, κυριαρχούν στις περιπτώσεις αποφοίτων που απευθύνονται στον ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΔΟΑΤΑΠ, όπου οι πτυχιούχοι καταθέτουν αίτηση για ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου, τα βασικά προβλήματα που έχει διαπιστώσει ο Συνήγορος του Πολίτη είναι:
– οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, οι οποίες κατά μέσο όρο διαρκούν οκτώ μήνες (αν και, όπως επισημαίνεται, ο εν λόγω μέσος όρος δεν αποτελεί τον κανόνα)
– η αδυναμία επικοινωνίας με τον Οργανισμό και η ελλιπής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών, σε σχέση με την πορεία της υπόθεσής τους, την έγκαιρη ειδοποίησή τους αναφορικά με έγγραφα που λείπουν από τον φάκελο της αίτησής τους.
– η αδυναμία αυτοτελούς αναγνώρισης βασικών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής τριετούς διάρκειας σπουδών.
Όπως αναφέρει η Έκθεση, τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, καθώς επίσης και στην αύξηση του όγκου εργασίας του Οργανισμού σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή του.
Για τη βελτίωση του μοντέλου της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, η Έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων τον συνολικό εξορθολογισμό του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών, την απλούστευση των προβλεπόμενων διαδικασιών, την ενίσχυση του προσωπικού του φορέα και την επανεξέταση των διατάξεων που συνεπάγονται την αδυναμία αυτοτελούς αναγνώρισης αλλοδαπών βασικών τίτλων 3ετούς διάρκειας σπουδών.
Όσον αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και το ΣΑΕΠ, η Έκθεση διαπιστώνει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στις επανειλημμένες ανασυγκροτήσεις του Συμβουλίου, τον περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων και την απουσία από τις συνεδριάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων.
Σε θεσμικό επίπεδο, η Έκθεση προτείνει:
– Περιορισμό της ακαδημαϊκής αναγνώρισης στις περιπτώσεις κατόχων αλλοδαπών τίτλων που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, με απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου.
– Επαναφορά του καθεστώτος αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με δυνατότητα παραπομπής σε εξετάσεις πρόσθετων μαθημάτων.
– Θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για επαγγελματική αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια τρίτων χωρών.
– Εξέταση του ενδεχόμενου δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, με επαρκή διοικητική υποδομή και επιστημονική στελέχωση.
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, οι καθυστερήσεις σε ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ συνεπάγονται «ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους», αφού δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι χωρίς την πράξη αναγνώρισης του πτυχίου τους, από τη μία δεν έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα και από την άλλη παρακωλύεται το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος, όταν απαιτείται σχετική άδεια.
Ρύθμιση του υπουργείου ΠαιδείαςΤην προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση, προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πλέον αρμόδιος φορέας είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας(ΑΤΕΕΝ), το οποίο αντικατέστησε το ΣΑΕΠ μετά την κατάργηση του τελευταίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Απότομη προσγείωση με μεγάλη ανατροπή για την πληρωμή
- Τι συνέβη στον πρώτο άνθρωπο που καταψύχθηκε μετά τον θάνατό του
- Σεισμός 3,9 Ρίχτερ: Έγινε αισθητός στην Αττική
- Συρία: Μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα ο στρατός του Άσαντ - Ανταλλαγή ρουκετών
- Κανένας δεν θα στηρίξει τους Κούρδους
- Ανάρτηση - «φωτιά» Κωσταράκου για Τουρκία: «Δεν μπλοφάρει…»
- Φρίκη: Βρήκαν νεογέννητο βρέφος ζωντανό μέσα σε τάφο
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχεται η πρώτη δόση - Ποιοι και πόσα θα πάρουν
- Στρατηγός Κωσταράκος: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει
- Στρατηγός Κωσταράκος: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο νέος Ατατούρκ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ερντογάν : Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει τον σύμμαχό του ή τους τρομοκράτες;
- Δυνατότητα ψηφιακών εξουσιοδοτήσεων με τις νέες ταυτότητες
- Μίνι μηλόπιτα και κέικ μήλου
- Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Πέραμα
- Ανοιγμα με πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Συρία : Στρατός του Άσαντ πλησιάζει στα σύνορα με την Τουρκία - Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη
- Πολύμηνες οι διαδικασίες για την αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό
- Ιδιοκτήτης μπαρ αναζητούσε αστυνομικό για να του επιστρέψει το «ξεχασμένο» υπηρεσιακό του όπλο
- Τσακαλώτος : Δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία όταν αναλάβαμε την εξουσία
- Παιδί πέρασε οκτώ χρόνια στα νοσοκομεία λόγω της «άρρωστης» μητέρας του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πολύμηνες οι διαδικασίες για την αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό
- Ερντογάν : Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει τον σύμμαχό του ή τους τρομοκράτες;
- Κάλεσμα Τσίπρα στους δημοκρατικούς πολίτες για το νέο ΣΥΡΙΖΑ
- Τσακαλώτος : Δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία όταν αναλάβαμε την εξουσία
- Δυνατότητα ψηφιακών εξουσιοδοτήσεων με τις νέες ταυτότητες
- Ιδιοκτήτης μπαρ αναζητούσε αστυνομικό για να του επιστρέψει το «ξεχασμένο» υπηρεσιακό του όπλο
- Συρία : Στρατός του Άσαντ πλησιάζει στα σύνορα με την Τουρκία - Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη
- Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Πέραμα
- Ανοιγμα με πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Παιδί πέρασε οκτώ χρόνια στα νοσοκομεία λόγω της «άρρωστης» μητέρας του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΗΕ: Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα!
- Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την εμφάνιση της ακμής
- Πώς αντιδρά ο Ερντογάν στη συμμαχία Άσαντ-Κούρδων - Αμήχανη η ΕΕ, τι λένε οι Ρώσοι (Photos)
- Συρία: Αυτός είναι ο ρεπόρτερ που σκοτώθηκε από τον τουρκικό βομβαρδισμό σε κονβόι αμάχων
- Άρθρο – παρέμβαση του Bloomberg: Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση
- Εθνική Ελλάδος, Φαν'τ Σιπ: Ευκαιρία να αποδείξουν ποιοι θα υπολογίζονται για το πλάνο Κατάρ
- ΗΠΑ - 10χρονη σκοτώθηκε όταν εκτοξεύτηκε από παιχνίδι σε λούνα παρκ
- Εντείνονται οι έλεγχοι - Πρόστιμα 35.500 ευρώ για παρεμπόριο
- Το 1ο Stay Active Festival Δήμου Ηρακλείου Αττικής έδειξε τον τρόπο…
- ΕΒΕΘ: Το 77% των επιχειρήσεων ζητεί μείωση φόρων και εισφορών