Σύνοδος – απάντηση στον Τραμπ

Κρίσιμη προβλέπεται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η εβδομάδα που ξεκίνησε με το που ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: ΗΠΑ και Ρωσία δρομολογούν συνομιλίες στο Ριάντ με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το Παρίσι διοργανώνει σήμερα μια μίνι σύνοδο κορυφής ευρωπαίων ηγετών (ή «συνάντηση εργασίας», όπως προτίμησε να την περιγράψει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών) σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια απτή απάντηση στη μονομερή τακτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύνοδος – απάντηση στον Τραμπ

Μετά το διπλό σοκ που της επεφύλαξε η νέα αμερικανική κυβέρνηση, αρχικά με το τηλεφώνημα που έκανε ο Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς κανένα πρότερο συντονισμό με το Κίεβο και τους εταίρους του, και κατόπιν με την ξεκάθαρη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, στρατηγού Κιθ Κέλογκ, ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ από κοινού με τη Βρετανία παλεύουν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία και να μην ξεπεραστούν πλήρως από τις (ταχύτατες) εξελίξεις.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως ανακοινώθηκε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε χθες ότι επρόκειτο να αναχωρήσει αργότερα για τη Σαουδική Αραβία μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς για συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους.

Από την πλευρά τους, οι «Financial Times» παρουσίαζαν ως δεδομένη μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Ριάντ ανάμεσα στον Μάρκο Ρούμπιο και τον Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μια μελλοντική συνάντηση κορυφής Τραμπ και Πούτιν. Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν πως δεν προσκλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία – ερωτηθείς σχετικά, ο Γουίτκοφ σχολίασε πως έγιναν πολλές συναντήσεις ανάμεσα σε ουκρανούς και αμερικανούς αξιωματούχους στο Μόναχο, και αυτό, κατά την άποψή του, αποδεικνύει πως το Κίεβο δεν έχει αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους Ρώσους.

Η Ευρώπη πάντως σίγουρα έχει αποκοπεί, και σήμερα θα κάνει μια πρώτη απόπειρα να βρει μια κοινή στάση. Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε χθες πως στη «συνάντηση εργασίας» στο Παρίσι θα λάβουν μέρος ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο καγκελάριος Σολτς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας – η τελευταία θα εκπροσωπεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες.

«Είναι τρελό το πόσο γρήγορα κινούνται όλα», δήλωσε στους «Financial Times» δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες. «Αυτό που πρέπει να κάνει [η Ευρώπη] είναι να δώσει στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να μπορεί να πει καλύτερα “όχι” σε πράγματα που θα προσπαθήσουν να της επιβάλουν [οι ΗΠΑ και η Ρωσία]». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής άμυνας, ανεξάρτητα από τη μελλοντική εμπλοκή των ΗΠΑ, καθώς και το πώς θα στηρίξουν καλύτερα την Ουκρανία και θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Στο τραπέζι θα βρεθεί αναπόφευκτα και αυτό το ερωτηματολόγιο που έστειλε τελευταία η κυβέρνηση Τραμπ στους ευρωπαίους συμμάχους της, καλώντας τους να υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τον οπλισμό, τα ειρηνευτικά στρατεύματα και τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο Κίεβο ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας. Μιλώντας στο Reuters, ευρωπαίοι διπλωμάτες επεσήμαναν την άποψη αρκετών πως θα πρέπει να δοθεί μια συλλογική απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα