Συντάξεις: Νέα αύξηση 3%-4% το 2024 για όλους

Μόνιμες γίνονται οι ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύπτουν από το άθροισμα του 50% της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Ετσι, για το 2023 προκύπτει μεγαλύτερη αύξηση από το 7,75% που προήλθε από τις πρώτες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2022.

Ομως, ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός κλείνουν σε επίπεδα που διαμορφώνουν την αύξηση πάνω από το 8%. Συνεπώς, θα υπάρξει αναδρομική πληρωμή για τις αυξήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2022 κατά το φθινόπωρο ή έως το τέλος του έτους. Το τελικό ποσοστό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι,

όταν επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat, το οποίο αναμένεται κοντά στο 0,5%. Το ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις του 2024 που αναμένονται στο 3%-4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023 (2,3%) και τον πληθωρισμό. Η αύξηση 3%-4% θα υπολογιστεί από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ανέφερε ότι «τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι εντός των επομένων ημερών, πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ. Για τα όρια ηλικίας, συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία, ο Π. Τσακλόγλου είπε ότι δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων, «κάθε χρόνο θα υπάρχει μια μόνιμη αύξηση των συντάξεων που θα προκύπτει από το άθροισμα του 50% της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη φέτος, αλλά ο πληθωρισμός χαμηλότερος. Από το άθροισμα των δύο επί 50% θα προκύψει μια νέα αύξηση, της τάξεως του 3%-4%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό που αφορά τόσο τους συνταξιούχους που ξαναπήραν αύξηση και κάθε χρόνο θα προστίθενται και νέοι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια ώρα, εκτός από τον φόρο και την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, διαπιστώνεται σε πολλούς συνταξιούχους ότι ψαλιδίζεται σημαντικά η αύξηση 7,75% από την αλλαγή κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που ροκανίζει μέχρι και το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις. Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία  επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3865/2010) για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Είναι μία εισφορά η οποία επιβλήθηκε επί Μνημονίων πριν από 13 χρόνια και δεν έχει πλέον καμία συνεισφορά στο  ασφαλιστικό σύστημα. Μεγάλοι «χαμένοι» φαίνεται πως είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 1.340 ευρώ ή πάνω από 1.580 ευρώ, καθώς, λόγω της αύξησης 7,75%, οι αποδοχές τους αλλάζουν το ποσοστό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συνταξιούχοι υπερβαίνουν το όριο των 1.400 ευρώ, άρα από εκεί που δεν είχαν τέτοια υποχρέωση αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορά 3%. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αποδοχές των συνταξιούχων κυμαίνονται πάνω από τα 1.700 ευρώ και έτσι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων διπλασιάζεται και από 3% αυξάνεται στο 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα