Συρία : Στις 26 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές

Η Συρία θα διενεργήσει προεδρικές εκλογές στις 26 Μαϊου που πιθανόν να διατηρήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ σε μια χώρα που είναι ρημαγμένη από μια δεκαετία πολέμου.

Οι εκλογές θα είναι οι δεύτερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2011 χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια πολιτική λύση

που θα τερματίσει τον πόλεμο από τον οποίο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 388.000 άνθρωποι και έχει εκτοπιστεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Σε βαθιά οικονομική κρίση

Η διενέργεια εκλογών, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής Χαμούντα Σαμπάγκ, βρίσκει την χώρα βυθμισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση.

Ο Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ, το 2000, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

Ο 55χρονος είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές τον τρίτο χρόνο του πολέμου, το 2014, εξασφαλίζοντας το 88% των ψήφων.

Από τότε, οι κυβερνητικές δυνάμεις επανέκτησαν τμήματα των εδαφών, τον έλεχγο των οποίων είχαν αντάρτες και τζιχαντιστές, με την στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της πολιτοφυλακής του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ.

Που δεν θα γίνουν εκλογές

Αλλά μεγάλα τμήματα της Συρίας ακόμη παραμένουν εκτός κυβερνητικού ελέγχου και οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, την οποία ελέγχει η οργάνωση Χαγιάτ-Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων των γειτονικών περιοχών, όπου άλλες οργανώσεις ανταρτών έχουν παρουσία, έχει πληθυσμό 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές εξαιτίας της βίας.

Επίσης δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν Σύροι που ζουν σε περιοχές των συνόρων που ελέγχονται από τουρκικά στρατεύματα και από πληρεξούσιες πολιτοφυλακές καθώς και άλλοι που κατοικούν στις περιοχές του βορρά όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι και όπου δεν υπάρχει παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ψηφοφορία θα επιτρέπεται στους Σύρους που ζουν σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές ή σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό αλλά είναι εγγεγραμμένοι στις πρεσβείες της χώρας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής.

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους μέσα σε δέκα μέρες ξεκινώντας από την Δευτέρα, είπε ο πρόεδρος της βουλής.

Θα πρέπει να έχουν ζήσει τουλάχιστον δέκα συναπτά έτη στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που είναι σε εξορία απαγορεύεται να συμμετάσχουν.

Επίσης οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν την στήριξη τουλάχιστον 35 βουλευτών. Να σημειωθεί ότι στο κοινοβούλιο κυριαρχεί το κόμμα Μπάαθ του Άσαντ.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού και των δυτικών κυρώσεων–ανάμεσά τους και αμερικανικών–που είχαν ως στόχο προβεβλημένα πρόσωπα, μεταξύ τους ο Άσαντ και η σύζυγός του, Άσμα.

Ποιες χώρες αντιδρούν

Ενόψει των εκλογών, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικών δυνάμεων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ) έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ της διαδικασίας, για την οποία προέβλεψαν ότι δεν θα είναι «δίκαιη ή ελεύθερη» και ότι θα βοηθήσει μόνο στο να παραμείνει ο Ασαντ στην εξουσία.

Στα μέσα Μαρτίου η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην ξεγελαστεί από τις εκλογές.

«Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Δεν θα νομιμοποιήσουν το καθεστώς Άσαντ», δήλωσε.

Η ίδια είχε ενημερώσει τα  μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι εκλογές «δεν ικανοποιούν τα κριτήρια που ορίζονται από το Ψήφισμα 2254–ανάμεσά τους και ότι πρέπει να εποπτεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή να διεξαχθούν σύμφωνα με ένα νέο Σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα