Συρία: Ποιοι ευνόησαν τους τζιχαντιστές – Ποιες δυνάμεις συντάσσονται με τον Αλ Άσαντ

Η Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σάμ ή HTS και άλλες συμμαχικές της τζιχαντιστικές ομάδες που εδρεύουν στις επαρχίες Ιντλίμπ και Λατάκια στη Συρία, άρχισαν τις επιθέσεις στη βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ, όπως μεταφέρουν οι Times της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζιχαντιστές, μετά από 5 χρόνια απραξίας, έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής περίπου το 40% του Χαλεπιού, με τον συριακό

στρατό να φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε από τις ξαφνικές επιθέσεις που δεν έπρεπε να συμβούν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα.

Φωτογραφίες και πλάνα που δημοσιεύονται από τους τρομοκράτες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι καν Σύριοι, με μαχητές από το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα, ακόμη και την Ουκρανία να εντάσσονται στην HTS υπό την ηγεσία μιας μορφής που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι μη δυτικοί κατηγορούν την Τουρκία και το Ισραήλ για το χάος στη Συρία

«Το 2017, το Ιράν, η Ρωσία, η Συρία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ασφαλείς ζώνες στη Συρία τρεις δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018», εξηγεί ο ειδικός στη Δυτική Ασία Μοχάμαντ Ρεζά Μοραντί.

«Ωστόσο, όταν τα άλλα τρία έθνη επεδίωξαν να διασφαλίσουν την τέταρτη -που περιλαμβάνει την Ιντλίμπ, τη Λατάκεια και μέρος του Χαλεπίου η Τουρκία παρενέβη, επικαλούμενη ανθρωπιστικές ανησυχίες», πρόσθεσε ο Μοραντί.

Η Τουρκία σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να αποτρέψει την τρομοκρατική δραστηριότητα σε αυτή τη συνοριακή περιοχή. Τώρα, με σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη νέα τρομοκρατική εξέγερση στη Συρία, φαίνεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει κατάφωρα τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα.

Μάλιστα όπως καταγγέλλεται μετά τις πρώτες επιθέσεις από την Ρωσική και Συριακή αεροπορία, φορτηγά πέρασαν τα τουρκικά σύνορα με κατεύθυνση το μέτωπο.

Αν πέσει το Χαλέπι στα χέρια των τζιχαντιστών, το Ιράν δεν θα μπορεί να στείλει προμήθειες σε Λίβανο-Παλαιστίνη

Ο Μοραντί πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες της HTS είναι μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ που προσπαθούν να δημιουργήσουν το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του. Δυτικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν πως οι «αντάρτες επωφελήθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Χεζμπολάχ και τη Συρία». Την ίδια σιγμή στόχο του Ισραήλ αποτέλεσαν και οι Φρουροί της Επανάστασης στη Συρία και άλλοι Ιρανοί.

«Το Ισραήλ έχει πει ότι θα στοχεύσει κάθε χώρα που συνδέεται με τον Άξονα της Αντίστασης. Φαίνεται ότι το καθεστώς και η Ουάσινγκτον κατάφεραν να προετοιμάσουν τις επιθέσεις στη Συρία όταν η Αντίσταση ήταν επικεντρωμένη στις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο».

Η αναζωπύρωση των μαχών στο Χαλέπι παρουσιάζει ένα αβέβαιο μέλλον. Ενώ τα δυτικά και φιλοϊσραηλινά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στα κέρδη των τζιχαντιστών (οι οποίοι αποκαλούνται «αντάρτες» στα δυτικά ΜΜΕ), η ταχεία εισροή ιρανικής και ρωσικής στρατιωτικής υποστήριξης υποδηλώνει μια ασταθή κατάσταση με απρόβλεπτη έκβαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το αεροδρόμιο του Χαλεπίου περνούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ιρανικής βοήθειας προς τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί μη δυτικοί αναλυτές θεωρούν πως το Ισραήλ βγαίνει κερδισμένο από αυτή την εξέλιξη.

Το Ιράκ δεσμεύεται για την παροχή βοήθειας στη Συρία

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι τις τελευταίες εξελίξεις και την κοινή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και ορισμένα αραβικά και διεθνή θέματα.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι «η ασφάλεια της Συρίας και του Ιράκ είναι κοινή ασφάλεια», υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του Ιράκ να παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όλων των οργανώσεών της, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της χώρας του στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η πρώτη πολιτοφυλακή του Ιράκ που έστειλε μονάδες ήταν η Kata’ib Imam Ali ήδη από χθες (άνω βίντεο) η οποία αποτελείται από σιίτες και συμπεριλαμβάνει και χριστιανούς στις τάξεις της. Η ομάδα ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης οι οποίες θεωρούνται κομμάτι του Ιρακινού στρατού. Περισσότερες ομάδες αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Συρία.

Τι λένε οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για τους «αντάρτες» που πολιορκούν και έχουν καταλάβει ήδη το μισό Χαλέπι;

Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει εδώ και καιρό τη δύναμη της αντιπολίτευσης που ηγείται της επίθεσης στο Χαλέπι – τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, γνωστή με τα αρχικά HTS – ως τρομοκρατική οργάνωση. Ως αλ Νούσρα βρίσκονταν σε συνεργασία με τον ISIL, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, όμως υπάγονταν στην Αλ Κάιντα.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι αναδείχθηκε ηγέτης του συριακού παραρτήματος της Αλ Κάιντα το 2011 (η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Συρία. Ήταν μια ανεπιθύμητη παρέμβαση για πολλούς στη συριακή αντιπολίτευση, οι οποίοι ήλπιζαν να παραμείνει ο αγώνας κατά της βάναυσης διακυβέρνησης του Άσαντ αμόλυντος από βίαιο εξτρεμισμό.

Ο Γκολάνι και η ομάδα του ανέλαβαν από νωρίς την ευθύνη για θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις, δεσμεύτηκαν να επιτεθούν στις δυτικές δυνάμεις, κατέσχεσαν περιουσία από θρησκευτικές μειονότητες και έστειλαν θρησκευτική αστυνομία για να επιβάλει τη σεμνή ενδυμασία των γυναικών. Ταυτόχρονα, οι εκτελέσεις αιχμαλώτων ήταν όπως και σήμερα, καθημερινοί.

Από συνεργαζόμενος με τον ISIS, τρίμαρε λίγο τα μούσια και από τζιχαντιστής έγινε χίπστερ αντάρτης.

Η Αλ Νούσρα έκανε rebranding και άλλαξε όνομα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να βγουν από τον κατάλογο της τρομοκρατίας

Ο Γκολάνι και η HTS προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τον εαυτό τους τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην προώθηση της πολιτικής διακυβέρνησης στην επικράτειά τους καθώς και στη στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ερευνητής Aaron Zelin. Η ομάδα του διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα το 2016 και άλλαξε όνομα από Αλ Νούσρα σε Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ.

Ο Γκολάνι κατέστειλε ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες στην επικράτειά του και όλο και περισσότερο παρουσιάζει τον εαυτό του ως προστάτη άλλων θρησκειών. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι πέρυσι επέτρεψε την πρώτη χριστιανική λειτουργία στην πόλη Ιντλίμπ εδώ και χρόνια.

Μέχρι το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε ότι δεν στόχευε πλέον άμεσα τον Γκολάνι, δήλωσε ο Ζέλιν. Αλλά η HTS επέτρεψε σε ορισμένες καταζητούμενες ένοπλες ομάδες να συνεχίσουν να δρουν στο έδαφός της και πυροβόλησε εναντίον των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ τουλάχιστον το 2022, είπε.

Έκτοτε ο τζιχαντιστής που έγινε αντάρτης, κάλεσε τις ΗΠΑ να βγάλουν την οργάνωσή του από τις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα