ΣΥΡΙΖΑ: Νέος κύκλος εντάσεων – Άρνηση για debate στην πρόταση Αχτσιόγλου – Τα νέα δεδομένα

Όλο και περισσότερο πλησιάζει το χτένι τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη νίκη Κασσελάκη στην πρώτη κάλπη οι συσχετισμοί -για ακόμη μία φορά- αλλάζουν, εν μέσω ενός πολύ εχθρικού κλίματος.

Στην Κουμουνδούρου, πριν προλάβουν να αναλύσουν τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές, ήρθε η παραίτηση Τσίπρα

να δημιουργήσει δύο μεγάλα και πολύ εχθρικά μεταξύ τους στρατόπεδα.

Παρά τις πέντε υποψηφιότητες για την αρχηγία του κόμματος, στην πραγματικότητα το διαφαινόμενο δίπολο ήταν «παλιοί και νέοι» (όχι με ηλικιακούς όρους), ένα δίπολο που μετά την πρώτη κάλπη όχι απλά οξύνθηκε, αλλά έφτασε την κατάσταση σε ένα σημείο τόσο οριακό, ώστε η Έφη Αχτσιόγλου να αναγκαστεί να πει -μέσω video- πως προτίθεται να κινηθεί ακόμη και νομικά.

Η πρόταση για debate

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυρία Αχτσιόγλου, που στην δεύτερη κάλπη διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ζήτησε debate μεταξύ των δύο: του Στέφανου Κασσελάκη και της ίδιας. Η αντίδραση από το στρατόπεδο Κασσελάκη, εννοώντας πάντα τους φανατικούς του υποστηρικτές, κάθε άλλο παρά ψύχραιμη ήταν.

«Αντί να παραιτηθεί, ζητά debate» το βασικότερο επιχείρημα, ενώ ταυτόχρονα της ζητούν να ζητήσει συγγνώμη για την δήλωσή της πως καλεί τους ψηφοφόρους να διαλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν με ένα κόμμα που βρίσκεται «σε θολά νερά» ή με ένα συγκροτημένο αριστερό κόμμα.

Ταυτόχρονα δε η διασπορά ψευδών ειδήσεων, λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Ενώ μέχρι την Κυριακή κυρίαρχο αφήγημα ήταν πως η Εφη Αχτσιόγλου, μέσω SMS, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, τώρα η ιστορία διανθίζεται! Πλέον, δηλαδή, «μαθαίνουμε» πως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την πόρτα του γραφείου του κλειδωμένη και ήρθε αντιμέτωπος με την κ. Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Ο πιο «κακός» της ιστορίας, μάλιστα, είναι ο κ. Τζανακόπουλος, που του καταλογίζεται πως έδιωξε την γραμματέα του Αλέξη Τσίπρα!

Φυσικά, για όλα αυτά όχι μόνο δεν υπάρχει απόδειξη, αλλά υπάρχει και μία μεγάλη διάψευση.

Περιοδεία αντί για debate

Σε ό,τι αφορά στο debate, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει να διεξαχθεί. Ο ίδιος από την Τρίτη το πρωί μέχρι και πιθανότατα το Σάββατο, θα βρίσκεται σε περιοδεία στην περιφέρεια. Η απάντησή του, μάλιστα, ήταν να πάει μαζί του και η Έφη Αχτσιόγλου, για να διατηρηθεί η κομματική ενότητα.

Ωστόσο, πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα για debate, ώστε να μιλήσουν και οι δύο υποψήφιοι για τις θέσεις τους. Ο κος Κασσελάκης έχει ο ίδιος παραδεχτεί πως δε γνωρίζει πολλά, αλλά θα μάθει. Κάτι που προκαλεί εντυπώσεις, με δεδομένο ότι διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι λέει ο Τσίπρας;»

Αυτόν τον τίτλο φέρει το άρθρο του Θανάση Καρτερού, του μοναδικού συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύτηκε την Αυγή.

Το άρθρο λέει, λοιπόν, πως ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έχει δώσει δαχτυλίδι διαδοχής στον κ. Κασσελάκη, αλλά παραμένει ουδέτερος και ενδιαφέρεται για την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο κ. Καρτερός επιχειρεί να «τελειώσει» τη φημολογία εις βάρος της Έφης Αχτσιόγλου. «Ψέματα και προβοκάτσιες, αποκαλύψεις της γαστέρας για κακούργα SMS, που δεν τα αντιλήφθηκε ούτε ο παραλήπτης, ούτε κανένας άλλος, παρά όταν μας φώτισαν οι αρουραίοι του διαδικτύου», γράφει ο Καρτερός.

Η Έφη Αχτσιόγλου, μετά και τη νέα επίθεση εις βάρος της, που μεταξύ άλλων τη θέλουν να έχει απορρίψει τα debates πριν την πρώτη κάλπη, αναγκάστηκε να απαντήσει με βίντεο:

«Από την πρώτη στιγμή που βγήκα στην πολιτική σκηνή καλούμαι ως γυναίκα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν είμαι υποχείριο κάποιου ισχυρού άντρα, ότι δεν είμαι διακοσμητική, ότι δεν είναι μια ερωτική σχέση που με οδήγησε στη θέση ευθύνης. (…) Εκτοξεύονται συστηματικά και συντονισμένα, από μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, άθλιες συκοφαντίες που εμφανίζουν εμένα και στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό μου ως υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα.

«Αδιανόητα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διανθισμένα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, με υβριστικά επίθετα, ακόμη και κραυγές για προδότες. Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου και δήλωσε αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει ο νόμος.

Πρέπει να σημειωθεί δε πως παρά τα όσα της καταλογίζονται σήμερα, η Έφη Αχτσιόγλου έχει δεχθεί να συμμετάσχει σε debate, το οποίο, μάλιστα, είχε ζητήσει ο Νίκος Παππάς.

Στήριξη Παππά σε Κασσελάκη

Με πανηγυρισμούς από φίλους του Στέφανου Κασελάκη, αλλά και αμήχανη σιωπή από παλιότερα στελέχη που στήριξαν τον Νίκο Παππά έγινε γνωστή η στήριξη του πρώην υπουργού στον υποψήφιο πρόεδρο.

Βέβαια, αυτή η στήριξη ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από την Κυριακή, όταν, όπως αποκάλυψε το in, από οργανώσεις του Νοτίου Τομέα, όπου εκλέγεται ο κ. Παππάς, δόθηκε «γραμμή» για στήριξη του Παππά στην πρώτη κάλπη και του Κασσελάκη στην δεύτερη.

Αυτή η απόφαση είναι αρεστή μόνο σε ένα κομμάτι που στήριξε Παππά. Κυρίως από μέλη που στήριζαν και Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δεν πήγε, κατόπιν δήλωσής του, να ψηφίσει. Από άλλα μέλη, όμως, της παλιάς Ανανεωτικής Πτέρυγας, η δήλωση δεν έγινε δεκτή με χαρά.

Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι υποστηρικτές του δηλώνουν στήριξη στην Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα νέα δεδομένα

Σίγουρα έχουμε έναν «ανίερο» πόλεμο. Είναι εντυπωσιακό πώς η προπαγάνδα κατάφερε να γίνει δεκτή ως αλήθεια, ακόμη και ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ την άλλη, δεν υπάρχει εκλογικό «μπετό». Από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου μέλη, αλλά και η βουλεύτρια Έλενα Ακρίτα, δηλώνουν στήριξη στον Κασσελάκη.

Η πλευρά Παππά δεν είναι ενιαία και το μεγάλο στοίχημα «παίζεται» στην προσέλευση κυρίως των νέων μελών, αυτών που εγγράφηκαν την προηγούμενη Κυριακή, στην επόμενη κάλπη.

Η πλειοψηφία των νέων μελών, στήριξε Στέφανο Κασσελάκη. Κάτι που, όμως, συνοδεύτηκε από πάμπολες καταγγελίες πως πρόκειται για γνωστά μέλη ή στελέχη τοπικών οργανώσεων της ΝΔ σε όλη τη χώρα.

Επίσης, οι υποστηρικτές Κασσελάκη έχουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό: τους κερδίζει το απολιτίκ προφίλ του υποψηφίου προέδρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Ως απόρροια του απολιτίκ «όλοι ίδιοι είναι» που κυριάρχησε στις εθνικές εκλογές, το φαινόμενο Κασσελάκη δείχνει μια στροφή προς την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής.

Δηλαδή ο κόσμος προτιμά έναν άγνωστο υποψήφιο, που δε γνωρίζει καν τι μπορεί να στηρίζει, παρά μία υποψήφια η οποία έχει δοκιμαστεί πολιτικά, όμως σε μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει δύο εκλογικές μάχες.

Θα μπορούσε ο κύριος Κασσελάκης να είχε υποστηρικτές αν ήταν υποψήφιος σε άλλο κόμμα; Είναι πολύ πιθανό, όμως κανένα άλλο κόμμα δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιστορικός, ή μάλλον ο πολιτικός αναλυτής του μέλλοντος, θα εξάγει σημαντικά συμπεράσματα από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Κυρίως αν αποδειχθούν σωστές οι καταγγελίες περί ψήφου υπέρ του από μέλη της ΝΔ, τα οποία μπορούν να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μέρα των εκλογών και να διαγραφούν την επόμενη.

Προβοκάτσιες και η ψεύτικη γιαγιά

Βέβαια, η πλευρά Κασσελάκη μίλησε επίσης για προβοκάτσιες. Η μία αφορμή ήταν η απόφαση της ΚΕΦΕ για την διαδικασία κατά την οποία θα ψηφίσουν τα μέλη την ερχόμενη Κυριακή, με επικαιροποίηση των στοιχείων τους ως την Τετάρτη.

Αν και ομόφωνη, η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των υποψηφίων, είχε αντιδράσεις και από την πλευρά Αχτσιόγλου και από την πλευρά Κασσελάκη. Μόνη διαφορά πως η πλευρά Κασσελάκη μίλησε ανοιχτά για… πραξικόπημα.

Η δεύτερη κατηγορία περί προβοκάτσιας ήρθε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα με ηλικιωμένη κυρία, που ισχυρίστηκε πως είναι συγγενής του.

Η κυρία, συγκεκριμένα, είπε ότι είναι νύφη της αδερφής του προπάππου του κ. Κασσελάκη (!) και πως «και ο Στέφανος ήταν παλιά Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Κασσελάκης θεώρησε την εμφάνιση της, άγνωστης σε αυτόν, κυρίας «προβοκάτσια», αφήνοντας αιχμές που στοχεύουν την πλευρά Αχτσιόγλου. Αν και μάλλον τις απαντήσεις έχει ο Γιώργος Λιάγκας για αυτήν την, πραγματικά πολύ μακρινή, εξ αγχιστείας συγγενή, πώς την βρήκαν, ποια είναι και γιατί μίλησε.

Με νομικές διαδικασίες, περιοδείες εκτός Αθηνών, μηδενική ζωντανή εμφάνιση του πρώτου σε ψήφους υποψηφίου και μια ανεπιτυχή προσπάθεια από το περιβάλλον Τσίπρα να διαλυθούν οι εντυπώσεις που αφήνουν τα κακοήθη κουτσομπολιά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες μέρες θα έχει νέο ή νέα πρόεδρο, αλλά σίγουρα δεν θα έχει πια την εσωκομματική του ενότητα.

Ακόμη κι αν αυτή ήταν, τελικά, τυπική.

Keywords
Τυχαία Θέματα