ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης και η «επόμενη σελίδα»

«Δεν θα πάω στο συνέδριο, ούτε και στις κάλπες του Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, χωρίς, όμως, να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να εκλεγεί ξανά, είχε δείξει τις διαθέσεις του ήδη από τις επόμενες ημέρες μετά την ήττα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού ηχηρά μειοψήφισε στην ΠΓ του κόμματος, όπου πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου και την εκλογή νέου προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές,

παραιτήθηκε από το όργανο και εγκατέλειψε τη «χρέωσή» του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μάλιστα, αυτή η κίνηση προκάλεσε δύο αντιδράσεις: αφενός, αυτήν που «έκαψε» τον Διονύση Τεμπονέρα. Την πλατφόρμα Σπίρτζη, για διεξαγωγή του συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές, ανέλαβε να παρουσιάσει πλέον ο Διονύσης Τεμπονέρας με την στήριξη του Παύλου Πολάκη. Αυτή η πρόταση μειοψήφισε και μάλιστα ηχηρά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, «καίγοντας» έτι τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ούτε έθεσε εαυτόν σε διαδικασία εκλογής για πρόεδρος -παρά την εκφρασμένη επιθυμία αρκετών μελών του ΣΥΡΙΖΑ- ούτε και βρίσκεται την πολιτική επιφάνεια, μια θέση που τώρα «χαρίστηκε» (;) στον Στέφανο Κασσελάκη.

Αφετέρου, το πλάνο Σπίρτζη για ευρείες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ναυάγησε. Κάτι που προξένησε δυσφορία εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας, γνωστών και ως «πασοκογενών» και που, εν συνεχεία, απέδειξε ότι ο πρώην υπουργός είχε έρθει σε συνεννόηση με τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, χωρίς, όμως, να έχει λάβει γνώση η Κουμουνδούρου.

Η επόμενη σελίδα

Όλα δείχνουν πως ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα -και αόριστα- που σχετίζονται με την εκλογή του επόμενου προέδρου. Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είπε σιβυλλικά πως «για να είναι καλοί οι αρχηγοί, χρειάζονται και αξιόπιστη ομάδα, αλλά όχι από μια διαδικασία που εκφυλίζει την πολιτική και δεν την έχει στην πρώτη γραμμή».

Κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως αστερίσκος: αν εκλεγεί ο Κασσελάκης, ίσως παραμείνει ως στενός πυρήνας στο πλευρό του νέου προέδρου.

Αν, όμως, δεν εκλεγεί; Στο ενδεχόμενο αυτό, το οποίο φυσικά δεν είναι διόλου απίθανο, τα σενάρια δεν είναι πολλά. Το αντίθετο μάλιστα.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο ναύαρχος Αποστολάκης, με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελακης διατηρεί πολύ στενή σχέση, διεμήνυσε πως επί της αρχής δεν έχει σχηματίσει κακή άποψη για τη νέα κυβέρνηση. Πριν τις εκλογές, μάλιστα, παρακάμπτοντας την εσωκομματική γραμμή και το ίδιο το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε ανοιχτά για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του κόμματος.

Βεβαίως, δεν περίμενε ούτε αυτός, ούτε και κανένας τόσο μεγάλη ήττα. Αλλά η ήττα, ως μεγάλη δασκάλα, ξεκαθαρίζει και τις προθέσεις. Μέχρι στιγμής είναι σαφής η πρόθεση αποχώρησης ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω του Χρήστου Σπίρτζη και -συνεπακόλουθα- της δικής του «φατρίας» οπαδών.

Πρόβα τζενεράλε για διάσπαση;

Σε δεύτερο πλάνο, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ή νέας προέδρου, θα πρέπει να περιμένουμε μια διαδικασία κινητικότητας που ίσως οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση.

Για την ώρα οι πάλαι ποτέ «προεδρικοί» είναι ήδη χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα: τα στελέχη που στηρίζουν Νίκο Παππά, αυτά τα στελέχη που στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου, την υποψήφια που χαίρει της μεγαλύτερης συσπείρωσης και αισίως, τα στελέχη που στήριζαν μεν Νίκο Παππά, αλλά τώρα έχουν επενδύσει στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Παύλου Πολάκη, μένει να αποδειχθεί αν αποτελεί την τελευταία ελπίδα επικράτησης συγκεκριμένης ιδεολογικής ομάδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ή αν είναι πρόβα τζενεράλε διάσπασης και -γιατί όχι- δημιουργίας νέου κόμματος. Στο οποίο, πιθανά, θα «χωράει» και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Keywords
Τυχαία Θέματα