Τα F-35 και οι άλλες ανησυχίες της Αθήνας

Σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Αθήνα εστιάζουν ήδη στους νέους διαύλους που δημιουργούνται ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Ακ Σαράι, διαβλέποντας ότι πολλά είναι εκείνα στα οποία ελπίζει η Τουρκία από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αν και δεν παραγνωρίζεται πως μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ήταν εκείνος που εκδίωξε την Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης

των συστοιχιών των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο ο Τραμπ είχε καλές σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο, ενώ και τα επιχειρηματικά ανοίγματα του Ιλον Μασκ στην Τουρκία αποτελούν ένα ακόμα «χαρτί» στα χέρια της γειτονικής χώρας.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για το τρίγωνο Ουάσιγκτον – ΑθήναΑγκυρα, άλλωστε, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην πρώτη συνάντηση που θα έχει την προσεχή εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον νέο αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.

Με δεδομένο πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει ήδη κινήσεις που δείχνουν πως θέλει να απλώσει ένα χέρι προς την Αγκυρα, οι ιθύνοντες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από μια στενή συμμαχική σχέση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κομίζει τη θεώρηση των διεθνών σχέσεων μέσω των επιχειρηματικών συμφερόντων και με δεδομένο πως η Αγκυρα έχει ζητήσει άδεια από τις ΗΠΑ για την απόκτηση και συναρμολόγηση κινητήρων GE Aerospace F110, που χρησιμοποιούνται στα F-16, για το δικινητήριο αεροσκάφος της Kaan και κινητήρες F404 για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet, βλέπει μπροστά του μια προσοδοφόρα σχέση με την Αγκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, μετά και τη συμφωνία για την πώληση F-35 στην Ελλάδα, η Τουρκία ελπίζει και σε επιστροφή της στο πρόγραμμα των μαχητικών stealth πέμπτης γενιάς, καθώς με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον προσέφερε το συγκεκριμένο μαχητικό στην Ινδία, που και αυτή έχει S-400, δείχνει στους τούρκους αξιωματούχους πως υπάρχει πιθανότητα αναστροφής του εις βάρος της κλίματος.

Μάλιστα, καθώς στην παρούσα φάση το φιλελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ φαίνεται να ψάχνει τα πατήματά του στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Τραμπ, στην Αγκυρα θεωρούν πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες στο πρόγραμμα των F-35 έχοντας ζητήσει 100 μαχητικά του τύπου αυτού και έχοντας δώσει 1,4 δισ. δολάρια, καθιστώντας την έναν από τους τέσσερις κορυφαίους αγοραστές του μαχητικού stealth.

Σε αμερικανικές αποθήκες, δε, παραμένουν έξι μαχητικά αυτού του τύπου που είχαν προλάβει να κατασκευαστούν προτού ανακύψει το θέμα με τους S-400.

Η ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΣ.

Στην Αθήνα, εξάλλου, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ένα από τα πρώτα διατάγματα της προεδρίας Τραμπ αφορούσε την παύση της δίωξης του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, ο οποίος συνδέθηκε με το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ και αντιμετώπισε τις κατηγορίες της διαφθοράς και δωροδοκίας με 123.000 δολάρια σε δωρεάν πτήσεις και άλλα δώρα, όπως η διαμονή του σε υπερπολυτελή σουίτα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης Τραμπ πίσω από την παύση της δίωξης είναι πως αυτή ξεκίνησε λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει ο (προερχόμενος από τους Δημοκρατικούς) δήμαρχος κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αντιδρώντας, πάντως, στην παρέμβαση στο δικαστικό έργο που συνεπάγεται η παύση της δίωξης του Ανταμς, υπέβαλαν την παραίτησή τους ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, καθώς και αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα