Τα καρτέλ της Κολομβίας καταφθάνουν στην Ευρώπη

Αν δεν υπάρχουν συμπτώσεις, παρά μόνο συγχρονισμός, όπως διατεινόταν ο Ελβετός ψυχίατρος, Καρλ Γιουνγκ, ποιος είναι ο λόγος πίσω από την αύξηση κατά 90% των αιτήσεων για άσυλο από Κολομβιανούς πολίτες στην Ευρώπη το 2022; Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ισπανία και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA), που επικαλείται σχετικό άρθρο του Spectator, η συντριπτική πλειοψηφία τους προέβαιναν σε αυτή την ενέργεια για πρώτη φορά.

Το παραπάνω ερώτημα, μάλιστα, γίνεται πιο επιτακτικό, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Κολομβία,

μια χώρα βασανισμένη από δεκαετίες συγκρούσεων, σήμερα υπό το πρόσταγμα του προέδρου, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος εργάζεται σκληρά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας, απολαμβάνει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Αυτό επιβεβαιώνει η CIA γράφοντας στην ετήσια έκδοση του Factbook της ότι η νοτιοαμερικανική χώρα «διατηρεί σχετικά δυνατούς και ανεξάρτητους δημοκρατικούς θεσμούς, που χαρακτηρίζονται από ειρηνικές διαφανείς εκλογές και την προστασία των πολιτικών ελευθεριών».

Μια πιθανή απάντηση, σύμφωνα πάντα με το ίδιο κείμενο του βρετανικού περιοδικού, μπορεί να σχετίζεται με την τρέχουσα επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των καρτέλ της Κολομβίας και του Μεξικού στην Ευρώπη.

Οι Κολομβιανοί έχουν αναπτύξει σχέσεις με την μαφία της Ιταλίας

Σύμφωνα με την Βάντα Φελμπάμπ Μπράουν, Αμερικανίδα ειδικό στο οργανωμένο έγκλημα από τη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution με έδρα την Ουάσιγκτον, οι Κολομβιανοί και οι Μεξικανοί «έχουν αναπτύξει σχέσεις χονδρικής προμήθειας με ομάδες της ιταλικής μαφίας, ειδικά με την διαβόητη Ντρανγκέτα, που ξεκίνησε από την Καλαβρία για να είναι σήμερα η κυρίαρχη δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος στη Ιταλία, αφού το εργατικό δυναμικό της εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 30.000 άτομα με προϋπολογισμό δεκάδων δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση».

Η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ακριβώς όπως και η εισαγωγή της στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, που επικαλείται το BBC, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 24% από το 2021.

‘On Monday evening Marseille experienced its forty-second drug war killing of the year, ten more than the number slain in the whole of 2022.’

Gavin Mortimer https://t.co/z8i5QwMJx7

— The Spectator (@spectator) September 12, 2023

Έκθεση του 2021 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος ανέφερε ότι για τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής είναι πιο λογικό να διακινούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ, επειδή «οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες και οι κίνδυνοι απαγόρευσης, έκδοσης και κατάσχεσης τους σημαντικά χαμηλότερα».

Για παράδειγμα, ένα κιλό κοκαΐνης φτάνει τα 60.000 δολάρια στη Δυτική Ευρώπη, τιμή διπλάσια από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ.

Προορισμός με κάθε μέσο η Ευρώπη

Επιπλέον, τα καρτέλ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ευρώπη ως βάση για την εξαγωγή της κοκαΐνης στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αμφότερες αναπτυσσόμενες, άρα και σημαντικές, αγορές. Πρόκληση ωστόσο παραμένει το πως τα καρτέλ θα καταφέρουν να «προσγειώσουν» τα ναρκωτικά στην Ευρώπη.

Το 2019 η ιταλική αστυνομία πέτυχε ένα καίριο χτύπημα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, όταν ανακάλυψε και τίναξε στον αέρα το σχέδιο του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα για τη δημιουργία μιας βάσης διακίνησης στην Κατάνια. Η πόλη αυτή της Σικελίας προφανώς και επιλέχθηκε λόγω του λιμανιού της και του μικρού διεθνούς αεροδρομίου της.

Αυτή η επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Halcon, δεν συνέλαβε μόνο ορισμένα σημαντικά μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά αποκάλυψε ταυτόχρονα κρίσιμες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των Νοτιοαμερικανών. Μια τέτοια αποκάλυψη αφορούσε τον στρατό της Βενεζουέλας, ο οποίος φέρεται να είχε κλείσει τα μάτια σε δεκάδες ελαφρά αεροσκάφη, που διακινούσαν κάθε εβδομάδα χιλιάδες κιλά κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στο Μεξικό

Τα ναρκωτικά εξακολουθούν να μεταφέρονται στην Ευρώπη αεροπορικώς, καθώς επίσης και μέσω εμπορευματοκιβωτίων σε πλοία με σταθμούς λιμάνια όπως η Χάβρη, η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ. Τα δύο πιο αποδοτικά καρτέλ αυτή τη στιγμή είναι του Μεξικού, το Σιναλόα, που αναφέρθηκε παραπάνω, και το CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación), που αυξητικά περνούν ημιτελή προϊόντα, με βάση την κοκαΐνη, τα οποία ολοκληρώνουν μόλις φτάσουν στην Ευρώπη.

Νέο κύμα εγκληματικότητας

Σύμφωνα με την Μπράουν, αυτό συμβαίνει γιατί «με τη χρήση ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων επεξεργασίας… οι Μεξικανοί και οι Κολομβιανοί ‘’μάγειρες’’, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους χημικούς, καταφέρνουν να παράγουν κοκαΐνη υψηλότερης δραστικότητας και αυξημένης ποιότητας».

Και δεν είναι μόνο οι Λατινοαμερικανοί «μάγειρες» που καταφθάνουν αθρόα στην Ευρώπη από την Κολομβία για να ξεκινήσουν επίσης την παραγωγή φαιντανύλης και άλλων συνθετικών οπιοειδών, που έχουν ήδη σπείρει το χάος στους δρόμους των ΗΠΑ, και φυσικά να εξαγοράσουν άτομα σε θέσεις επιρροής, σημειώνει στη συνέχεια το Spectator.

Ανάλογη διαδρομή σε μεγάλους αριθμούς πραγματοποιούν και οι ιερόδουλες και οι μαστροποί, αλλά και οι sicarios, δηλαδή οι εκτελεστές, που έρχονται για σκοτώσουν κάποιον ή κάποιους από τους παραπάνω.

Όπως προειδοποίησε πριν από μερικούς μήνες η Μπράουν είναι ζήτημα λίγων μηνών πριν η Ευρώπη αρχίσει να βιώνει ένα νέο κύμα εγκληματικότητας, που θα σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών από άτομα, που χρησιμοποιήσαν και το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για να τα καταφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα