Τα κρυφά ρουσφέτια που ζητούσε ο Μανώλης Πετσίτης στη ΔΕΠΑ

«Από το φθινόπωρο του 2015 – όταν κι έδινε διαρκές «παρών» στο Μαξίμου – επισκεπτόταν ο Μανώλης Πετσίτης τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Θόδωρο Κιτσάκο. Ομως επισκεπτόταν και τους προηγούμενους μήνες τον προκάτοχό του, για άγνωστο λόγο και πάντα με επίκληση του Μεγάρου Μαξίμου. Συνολικά τον Κιτσάκο τον συνάντησε 6-7 φορές. Την πρώτη, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε μια εθιμοτυπική επίσκεψη και του ανέλυσε τις σχέσεις του με το Μαξίμου, χωρίς να ζητήσει οτιδήποτε. Στη δεύτερη επίσκεψη, έναν μήνα αργότερα, φέρεται να μετέφερε

τη δυσφορία συνεργατών του Πρωθυπουργού για θέματα χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ από τη ΔΕΠΑ για καταχώριση διαφήμισης. Ετσι αποφασίστηκε η δραστική περικοπή χρημάτων που δίνονταν κυρίως σε ορισμένες εφημερίδες σε μια σύσκεψη όπου ήταν παρών κι ο ίδιος ο Πετσίτης.

Ακολούθησε κι άλλη επίσκεψή του την άνοιξη του 2016, όπου μετέφερε πιεστικά αιτήματα από το Μαξίμου για διορισμούς ημετέρων, χωρίς όμως να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Οταν λίγο καιρό αργότερα ο κ. Κιτσάκος συνάντησε κυβερνητικά στελέχη κι υπηρεσιακούς παράγοντες, του έθεσαν το ίδιο θέμα διορισμών και γνώριζαν ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη Πετσίτη με το ίδιο ακριβώς αίτημα.

Ο Πετσίτης επισκέφθηκε και το 2017 τον κ. Κιτσάκο και του ζήτησε να αναλάβει με την εταιρεία συμβούλων που είχε (σ.σ.: πιθανόν την Boss Athens με έδρα στην οδό Ιπποκράτους) την αποδελτίωση δημοσιευμάτων κι άλλη εργασία, σχετικά με τις δημόσιες σχέσεις της ΔΕΠΑ. Ομως το αίτημά του αυτό δεν έγινε δεκτό. Υπήρχαν και μία – δύο ακόμη περιπτώσεις επισκέψεων του Μανώλη Πετσίτη ως ιδιώτη, όπου δεν έγινε δεκτός από τον κ. Κιτσάκο, γιατί ο τελευταίος είχε άλλα ραντεβού. Γι’ αυτό κι εμφανίζεται στις καταγραφές εισόδου να εισέρχεται και να εξέρχεται σε 4-5 λεπτά».

Σε αυτή την αποκαλυπτική αναφορά για τις πολυσυζητημένες μυστικές «επισκέψεις» του μυστικοσύμβουλου του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ προχώρησε μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θόδωρου Κιτσάκου.

«Απεσταλμένος»

Από τις αναφορές αυτές προκύπτει αρχικά ο ρόλος που είχε ο πρώην συμμαθητής και συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος μετέφερε σε υπηρεσιακούς παράγοντες διάφορα αιτήματα του πρωθυπουργικού γραφείου. Το δεύτερο ωστόσο και σημαντικότερο είναι ότι ο Πετσίτης εμφανίζεται να έχει τον ρόλο «απεσταλμένου» του Μαξίμου κι εντός του 2016. Κι ενώ σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Νίκου Παππά «είχε αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου από τις αρχές του 2016». Κάτι το οποίο διαψεύδεται από τις αναλυτικές περιγραφές των συνεργατών του Θόδωρου Κιτσάκου.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριξαν ότι «στις επισκέψεις του ο Μανώλης Πετσίτης δεν είχε θέσει ζήτημα ευνοϊκής μεταχείρισης της ELFE (σ.σ.: εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λαυρεντιάδη που είχε προσλάβει επί υψηλή αμοιβή τον Πετσίτη) και συζητούσε άσχετα ζητήματα. Σε μια περίπτωση ενημέρωσε τον Κιτσάκο για τα κυβερνητικά στελέχη που θα αναλάμβαναν τα πόστα, σχετικά με τα ζητήματα ενέργειας στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016. Ο,τι έλεγε επιβεβαιώθηκε απολύτως. Φαινόταν να τα γνώριζε όλα. Σε άλλη περίπτωση υποσχόταν ότι θα εξασφαλίσει συνεντεύξεις στελεχών της ELFE σε συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ζητήματα της ELFE (εκχώρηση ακινήτων, ρύθμιση χρέους) συζητούσαν με τον Θόδωρο Κιτσάκο και τα στελέχη της ΔΕΠΑ άλλοι εκπρόσωποι του Ομίλου Λαυρεντιάδη.

Η άμυνα του Τσίπρα. Να αποστασιοποιηθεί από τον Πετσίτη, αλλά χωρίς να τον αποκηρύξει, επιχείρησε εκ νέου χθες (μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7) ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ένα πρόσωπο το οποίο κρίνεται για τις επιλογές και για τη στάση του. Αλλά δεν μπορεί να κριθεί μια ολόκληρη κυβέρνηση γι’ αυτό. Διότι δεν διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, διότι δεν πήρε δημόσιες θέσεις, διότι δεν ήταν μέσα στο Μαξίμου σύμβουλος», ήταν η δική του γραμμή άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα