Τα μεγάλα στοιχήματα του Οκτωβρίου για την κυβέρνηση

Μήνας ταυτόχρονων στοιχημάτων σε επίπεδο πανδημίας, οικονομίας, καθημερινότητας (κοινωνικής και πολιτικής) και αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού έρχεται για την κυβέρνηση, που πάντως επιμένει να προτάσσει στη δημόσια σφαίρα το μήνυμα συνολικής «εξωστρέφειας» και τη θετική τροχιά την οποία χάραξε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Ο Οκτώβριος αναδεικνύεται ως κρίσιμος μήνας αποτίμησης και πιθανών αναπροσαρμογών σε πολλαπλά πεδία, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες του φετινού χειμώνα, την ώρα που η αντιπολίτευση βλέπει προεκλογικές

κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος τοποθετεί τον ορίζοντα της κάλπης στο τέλος της τετραετίας.

Το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στον μεγάλο «άγνωστο» παράγοντα της πανδημίας και στην οικονομία (προβλέποντας ως παροδικές τις πιέσεις), αναγνωρίζοντας ότι αυτά επηρεάζουν τον βαθμό αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα κοινωνικών εντάσεων που θα απειλούσαν να θολώσουν το βασικό διακύβευμα για περαιτέρω ανάκαμψη και για δίκαιο - κατά τον Μητσοτάκη - «διαμοιρασμό του πλούτου». Στο πλαίσιο αυτό ο δρόμος προς τον χειμώνα κρύβει για την κυβέρνηση τρία «αγκάθια» που θα απαιτήσουν παρεμβάσεις.

Αγωνία για την πανδημία

Η άμεση πρόκληση είναι να μείνουν ανοιχτές όλες οι κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες, με πρώτα τα σχολεία, στο φόντο του πρωθυπουργικού μηνύματος ότι συνολικά η χώρα «δεν θα ξανακλείσει». Η αγωνία εστιάζει στις αντοχές των περιφερειακών νοσοκομείων, στους τρόπους επιτάχυνσης της «Ελευθερίας» αλλά και στην εξίσωση της τρίτης δόσης, για την οποία προδιαγράφονται περαιτέρω εξελίξεις εντός του Οκτωβρίου. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μια δραματική επανάληψη του φθινοπώρου του 2020, εξ ου και η αυστηρότητα εστιάζει αυτή τη στιγμή στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς. Η αυστηροποίηση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, την επέκταση της υποχρεωτικότητας δηλαδή, μένει εκτός κάδρου, αλλά θα επαναξιολογηθεί τον Οκτώβριο, αφού η κυβέρνηση θέλει προς το παρόν να αποφύγει ξαφνικές κοινωνικές αναταραχές. Ομως στις 10-15 Οκτωβρίου, όταν θα υπάρχει πια σαφής αντίκτυπος από τη διά ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης, θα κριθούν τα επόμενα βήματα (τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας σε Ενοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΚΕΠ, Εφορίες κ.ά.), ανάλογα με τις πιέσεις στο σύστημα Υγείας και τα τελευταία στατιστικά της «Ελευθερίας».

«Επίθεση» αισιοδοξίας

Στο μέτωπο της οικονομίας επιχειρείται «επίθεση» αισιοδοξίας με στόχο να διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και με παράλληλη επιμονή εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών στις προβλέψεις τους για προσωρινές «εισαγόμενες» πιέσεις. Η προσοχή πέφτει πλέον στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και είναι ζωηρό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων (σε ΕΝΦΙΑ, εισφορές κ.λπ.) εφόσον ανοίξουν τα πολυπόθητα δημοσιονομικά περιθώρια. Στο επίκεντρο τίθενται μεταξύ άλλων δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για το κυβερνητικό επιτελείο, πέραν των εξελίξεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, είναι κομβικός και ο Δεκέμβριος, καθώς στις αρχές εκείνου του μήνα αναμένονται οι εκτιμήσεις και για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Εκτακτες συνθήκες

Σε ένα ήδη θερμό πολιτικό σκηνικό, που προμηνύει μετωπικές συγκρούσεις διαρκείας (ενδεικτικά συνεχιζόταν και χθες σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες), η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τυχόν ατυχείς χειρισμούς ή κακοδιαχείριση νέων έκτακτων συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα που θα έπλητταν εκ νέου την εικόνα της έπειτα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Είναι ενδεικτική η ομπρέλα στήριξης που σπεύδει να βάλει, ενόψει του χειμώνα, η προεδρία της κυβέρνησης στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.Είναι χαρακτηριστική η διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός χθες στο Μαξίμου με τα νέα στελέχη του υπουργείου, τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, αλλά και τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο και την ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αμυνας.

Στόχος είναι μεταξύ άλλων να προχωρήσουν συντονισμένα οι δράσεις αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, με ιδιαίτερο βάρος στα αντιπλημμυρικά έργα και με ειλημμένη την απόφαση, σύμφωνα με το Μαξίμου, για τακτικές συσκέψεις των τριών υπουργείων υπό τον Πρωθυπουργό και τους εξ απορρήτων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα