Τα μηνύματα και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού μετά τις φωτιές

Με τη φωτιά ακόμη να καίει στην Εύβοια, την Αττική και τις άλλες πυρόκληκτες περιοχές να μετρούν τις τεράστιες πληγές τους, και την κριτική απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντεμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών να φουντώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στο ελληνικό λαό.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να επικοινωνήσει με αυτόν τον τρόπο με τους πολίτες σε δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, βγαίνοντας μπροστά. Αυτό που διαφοροποιεί το σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι για πρώτη φορά τόσο άμεσα και ευθαρσώς αναγνώρισε ότι φέρει

ευθύνη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός για αυτήν την άνευ προηγουμένου καταστροφή και δεσμεύθηκε για απόδοση ευθυνών – αν και, όπως λένε οι επικριτές του, με ένα τρόπο γενικό και διπλωματικό που δεν εγγυάται ότι η παραδοχή αυτή δεν έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Αντίθετα ξεκάθαρη ήταν η «συγγνώμη» που ζήτησε ο πρωθυπουργός πρωτίστως από τους πυρόπληκτους για ό,τι δεν λειτούργησε σωστά.

«Πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Ωστόσο τόνισε «το πρώτο ζητούμενο αυτήν την ώρα ειναι οι λύσεις». στέλνοντας 7+1 μηνύματα και δεσμεύσεις.

Τα «ευχαριστώ» στους ήρωες της πρώτης γραμμής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη απέναντι στις φλόγες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αυτούς που ήρθαν από άλλες χώρες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των 586 πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες. «Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους που έχει αρχίσει και απλώνεται σε διάφορες μορφές σε όλη την Ελλάδα. Αυτό «δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εκκενώσεις

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις εκκενώσεις των χωριών ή των περιοχών που απειλούνται από τις φωτιές. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές της Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο» ότι σώθηκαν οι άνθρωποι στα σημεία όπου οι φλόγες βρέθηκαν πολύ κοντά τους.

«Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τον επαγγελματισμό των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας.

Η δικαιολόγηση της οργής και η συγγνώμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ζητήσει «συγνώμη» για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως είπε, αλλά και να εκφράσει την απόλυτη κατανόησή του για τις οργισμένες αντιδράσεις πολιτών, τοπικών αρχών και φορέων.

«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται.

Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους.

Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.» σημείωσε.

Η απόδοση ευθυνών

Με το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών να αρχίζει να κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο, όσο οι φλόγες σβήνουν και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ικανοποιήσει -τουλάχιστον λεκτικά- την ανάγκη της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων.

«Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει την οργή των πολιτών.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι «οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές» αλλά και ότι «μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση».

Γρήγορα οι αποζημιώσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη δέσμευση για στήριξη των πυρόπληκτων.

«Θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του Ιανού στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.»

«Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

500 εκατομμύρια για Αττική και Εύβοια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι ενέκρινε συμπληρωματικό προσανατολισμό για την Εύβοια και την Αττική έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μάλιστα, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι για αναδασώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί»

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την παραπάνω φράση για να υπογραμμίσει ότι οι ζημιές θα καταγραφούν άμεσα, ενώ οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, στη δεύτερη αναφορά του για το θέμα στο ίδιο μήνυμα. Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να τονίσει ότι οι πυρόπληκτοι δεν θα μείνουν να περιμένουν χρήματα, όπως είχε γίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Το όλο σχέδιο για το νέο πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού, άλλη μια υπογράμμιση για το ότι ο ίδιος θα έχει τη ματιά του στραμμένη στην υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Άλλωστε, την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Η προσωπική αναφορά

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει το μήνυμά του με μια προσωπική αναφορά, κάτι που σίγουρα προκάλεσε εντύπωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι όσο είναι πρωθυπουργός, δηλαδή τους τελευταίους 25 μήνες, έχει κληθεί να διαχειριστεί «καυτά» μέτωπα. Από τα γεγονότα στον Έβρο, την «ασύμμετρη επίθεση», όπως είπε, μέχρι την επέλαση του κοροναϊού.

«Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού», όπως τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλες αυτές οι κρίσεις στην αρχή έμοιαζαν ανυπέρβλητες. «Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».

Τα «αγκάθια» της επόμενης μέρας από τις πυρκαγιές

Τα παραπάνω 7+1 μηνύματα και δεσμεύσεις ήταν αυτά στα οποία στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Ο σχολιασμός για τις κρίσεις και η προσωπική αναφορά, ίσως, έχει βαθύτερο νόημα. Ο πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει ότι και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί από την κυβέρνησή του. Με «πείσμα και ενότητα». Σίγουρα, αυτή η φράση ήταν και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης.

Άλλωστε, δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη ότι «ξαναφούντωσε» η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αφού το επιτελείο Μητσοτάκη πήρε την απόφαση να μην υπάρξουν παραιτήσεις για τα όσα συνέβησαν με τη διαχείριση των πυρκαγιών. Η αντιπολίτευση, άλλωστε, συνεχίζει την επίθεση και ζητάει να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σε όσους κλήθηκαν να διαχειριστούν τα πύρινα μέτωπα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μόνο που αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης. Μεγαλύτερα ζητήματα είναι η οργή του κόσμου που θέλει να δει άμεσα μέτρα. Γι’ αυτό κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης θα παίξουν οι ανακοινώσεις έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης και φυσικά η ταχύτητα, για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, στην απόδοση ευθυνών και στην ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Η «σκιά» του Ματιού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει ή μάλλον έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι οι πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α. μπορούν να παίξουν αντίστοιχο ρόλο με το Μάτι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί (ευτυχώς) να μην υπάρχουν οι 102+ νεκροί, αλλά οι περιβαλλοντικές και οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα απογίνουν αυτές οι περιοχές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα καμένα θα αναδασωθούν για να απαντήσει στα ερωτηματικά που υπάρχουν.

Μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες στην Εύβοια, τα φώτα θα είναι στραμμένα στα πύρινα μέτωπα, αλλά στη συνέχεια όλοι, πολίτες και αντιπολίτευση, θα περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση που θα κληθεί να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και όσα αποφασίσει αύριο Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα