Τα όρια της πολιτικής ορθότητας
Η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή 153 συγγραφέων και διανοουμένων - ανάμεσά τους οι Μάργκαρετ Ατγουντ, Σαλμάν Ρούσντι, Φράνσις Φουκουγιάμα - ήταν ο τελευταίος σταθμός στη μεγάλη δημόσια συζήτηση για τα όρια της πολιτικής ορθότητας. Ως ποιο σημείο η έννοια συμβολίζει την προστασία απέναντι στους «αδύναμους» της κοινωνίας και πότε μετατρέπεται σε ασφυκτικό έλεγχο της έκφρασης;
Στον εφιαλτικό κόσμο του George Orwell
Του Μιχαήλ Πασχάλη
Θα φτάσουν άραγε οι σημερινές δυτικές κοινωνίες σε ένα εφιαλτικό μέλλον, όπου θα ελέγχεται όχι μόνον η ελευθερία της έκφρασης αλλά και η ελευθερία της
Εκεί όμως όπου ο Orwell επιβεβαιώνεται σίγουρα είναι όσον αφορά την αναθεώρηση της ιστορίας. Στην κοινωνία του «1984» «όλα τα αρχεία καταστρέφονται ή παραχαράσσονται, τα βιβλία ξαναγράφονται, οι πίνακες επιζωγραφίζονται, τα αγάλματα και οι δρόμοι μετονομάζονται, οι χρονολογίες αλλοιώνονται». Ζήσαμε πρόσφατα και συνεχίζουμε να ζούμε φραστικές και έμπρακτες παρεμβάσεις στην ιστορία, στο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν όρια: για ορισμένους υποστηρικτές του κινήματος, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δυνάμει «ρατσιστές». Δυστυχώς, η αναθεώρηση της ιστορίας πραγματοποιείται ήδη αθόρυβα, εδώ και πολλά χρόνια, στη λογοτεχνία και την τέχνη, μέσω της αναδρομικής επιβολής της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας: βλέπουμε π.χ. μαύρους να πρωταγωνιστούν ισότιμα με τους λευκούς σε εποχές όπου αυτό ήταν αδιανόητο (και δεν εννοώ τον Οθέλλο).
Η έκκληση που απηύθυναν οι «153» υπέρ του πλουραλισμού στην έκφραση με βρίσκει λοιπόν απολύτως σύμφωνο. Ειδικά στις ΗΠΑ η δυσανάλογη «προστασία» των μειονοτήτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μία από τις οποίες είναι η όχι σπάνια στελέχωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κύριο κριτήριο όχι την αξιοκρατία αλλά το φύλο, το χρώμα του δέρματος και τη σεξουαλική κλίση των υποψηφίων. Κατά ειρωνική σύμπτωση τη χώρα-λίκνο της πολιτικής ορθότητας κυβερνά σήμερα ένας πρόεδρος που ποδοπατά βάναυσα, λόγω και συχνά έργω, κάθε ατομικό και συλλογικό δικαίωμα και ελευθερία.
Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Είτε είναι αχρείαστη, είτε επικίνδυνη
Του Γιώργου Καραβοκύρη
Στην πλούσια συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης τα επιχειρήματα σπανίως είναι καθαρά νομικά. Αντιθέτως, εισχωρούν οι ηθικοπολιτικές μας παραστάσεις και θολώνει η διάκριση ανάμεσα στο επιτρεπτό και το παράνομο. Ετσι, η θεωρία και η νομολογία της ελευθερίας της έκφρασης συχνά παρασύρονται στη ρητορική της ηθικής ή της ορθής θέσης, αντί να εστιάσουν στην προσβολή ή τη βλάβη που προκαλεί ο λόγος.
Το παράδειγμα της «πολιτικής ορθότητας» είναι χαρακτηριστικό: με αυτόν τον ευρύτατο όρο αντιλαμβανόμαστε κυρίως τις συμπεριφορές και εκφράσεις που υποτιμούν ή αποκλείουν και εν γένει θίγουν, με έμφαση στα ταυτοτικά τους χαρακτηριστικά, κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις. Πρόκειται για μια σειρά από ενεργήματα που κρίνουμε ότι δεν πρέπει να λέγονται γιατί είναι αντικειμενικώς ψευδή ή προσβλητικά και βρίσκονται εκτός του «ορθού λόγου». Η αντικειμενική αξιολόγηση των επίμαχων προτάσεων, που υπερβαίνει το πλαίσιο εκφοράς τους (π.χ. αν πρόκειται για μια πολιτική δήλωση ή ένα έργο τέχνης ή μια αποστροφή λόγου χάρη) αλλά και τον ίδιο τον φορέα τους (εφόσον ο καθένας από μας, ανεξαρτήτως θέσης και ιδιότητας, μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, να εκφραστεί ανάρμοστα), αξιώνει την προστασία των αδυνάτων της δημόσιας σφαίρας. Από την άλλη, όμως, ισοπεδώνει την πραγματολογική σημασία και αξία του λόγου. Δεν μπορεί ο αυστηρός κανόνας του ήθους και της αλήθειας της πολιτικής ορθότητας να ξεχωρίσει «το αστείο» ή τον σαρκασμό ή την καλοπροαίρετη πρόκληση, να ανεχθεί το ζιζάνιο του ανορθολογισμού που δοκιμάζει τις αισθητικές και ηθικές μας αντοχές και υπηρετεί, έστω αντιδραστικά, την κοινότητα του λόγου. Με την επίκληση της ισότητας, η πολιτική ορθότητα εξωραΐζει την αντι-διαλογική φύση της, καθώς επιχειρεί να εξαφανίσει κάθε «ενοχλητική» επιτέλεση και «διαφορά» του λόγου. Είναι δηλαδή ακόμη μια θεωρία κατά της εξουσίασης και της εργαλειοποίησης που κρύβει μοιραία τον δικό της μηχανισμό επιβολής, την αστυνόμευση της αποκλίνουσας άποψης.
Η ελευθερία του λόγου δεν (μπορεί να) είναι απεριόριστη: ακόμα και στις ΗΠΑ της ιερής 1ης τροποποίησης κανείς δεν μπορεί να φωνάξει «φωτιά!» σε γεμάτο θέατρο, μόνο και μόνο για να προκαλέσει τον πανικό. Στην Ευρώπη, το νομικό μας οπλοστάσιο διαθέτει μια σειρά από ισχυρές ρυθμίσεις: την προστασία της αξίας του ανθρώπου, τη συσχέτιση λόγου και πράξης, την αντι-ρατσιστική νομοθεσία. Η ερμηνεία τους από τα δικαστήρια πρέπει να είναι στενή, ώστε να μην ενεργοποιηθεί το «πάγωμα» του λόγου (chilling effect) και να μην εκνομικεύεται η δημόσια σφαίρα. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να πετυχαίνει η πολιτική ορθότητα: ενισχύει τον πατερναλισμό του (κυρίαρχου) ερμηνευτή του λόγου και τη νομική καταστολή, ενώ υπονομεύει, ως κώδικας άμεμπτης διαγωγής, την ελεύθερη, στο πεδίο της κοινωνικής ηθικής, έκφραση και επικοινωνία μας. Με δυο λέξεις, είναι είτε αχρείαστη, είτε επικίνδυνη.
Ο Γιώργος Καραβοκύρης είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η καθημερινή συνήθεια που προφυλάσσει την όραση μέχρι τα βαθιά γεράματα
- Ντόμπερμαν συναντάει λύκο και στέκεται… σούζα! (vid)
- Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα: Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για καθαίρεση της πρέσβεως
- Νέα «βόμβα» στον ΠΑΟΚ μετά το CAS – Με αυτόν «ρίχνει» την Τούμπα ο Σαββίδης
- Βορίδης για Αγία Σοφία: Να απαντήσουμε με το μουσείο Κεμάλ - Να το κάνουμε μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας
- Νεκρός ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Μανιάς - Η σορός του βρέθηκε στα Βοτσαλάκια
- Δεν μπορούμε να αδρανούμε εσαεί και επ’ άπειρο, περιμένοντας το πότε θα μας “δαγκώσει” η Τουρκία
- Καρκίνος δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες
- Βίντεο διαψεύδουν την καταγγελία για τον «αστυνομικό του ΣΥΡΙΖΑ που απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου»
- Γκάφα ολκής σε αγώνες ταχύτητας: Ανακοίνωσαν ότι 22χρονος έσπασε το ρεκόρ του Μπολτ στα 200 μ. αλλά...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αγία Σοφία : Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση να γίνει τζαμί
- Οι 15 μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας
- Amazon : Χαρακτηρίζει το TikTok επικίνδυνο για την ασφάλεια της εταιρείας
- Τα όρια της πολιτικής ορθότητας
- Η «Δρακογενιά» βουλιάζει στη δίνη των σκανδάλων
- Κοροναϊός : Καμπανάκι στις αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα
- Σχέδιο ελέγχου της χώρας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τα όρια της πολιτικής ορθότητας
- Amazon : Χαρακτηρίζει το TikTok επικίνδυνο για την ασφάλεια της εταιρείας
- Σχέδιο ελέγχου της χώρας
- Οι 15 μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας
- Η «Δρακογενιά» βουλιάζει στη δίνη των σκανδάλων
- Κοροναϊός : Καμπανάκι στις αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα
- Αγία Σοφία : Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση να γίνει τζαμί
- Πέτσας για Αγία Σοφία: Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις – Ιστορικό λάθος του Ερντογάν
- Μόσιαλος : Η Αγία Σοφία θα είναι πάντα ιστορική ορθόδοξη Βυζαντινή εκκλησία
- Κοροναϊός : Τα 10 SOS των φετινών διακοπών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαίνεται η φωτιά στην Κάρυστο - Κοντά σε οικισμό οι φλόγες (pics&vid)
- Το τρομακτικό σύστημα που προβλέπει τον εγκληματία με βάση το πρόσωπό του έχει ένα… κενό
- “Να κάνουμε το μουσείο Κεμάλ μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού”
- Κυβέρνηση: Κυρώσεις στην Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
- Ομόθυμη καταδίκη από την Ελλάδα της απόφασης Ερντογάν για την Αγία Σοφία (video)
- Μητσοτάκης: Θαύμα πολιτιστικής κληρονομιάς το γεφύρι της Πλάκας
- Ερέτρια: Καθηγήτρια λυκείου κατήγγειλε τον 51χρονο δάσκαλο για τη σχέση του με τη 15χρονη
- Αγιά Σοφιά τζαμί: Η στιγμή που οι Τούρκοι βουλευτές μαθαίνουν για την απόφαση
- Μενίδι ή Αχαρναί; Τεκελή ή Σίνδος;