Τα σκάνδαλα διαφθοράς τρέφουν την Ακροδεξιά στην Ευρώπη

Με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να απέχουν πλέον κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες, υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, πολιτικοί και αναλυτές: Το φάντασμα της Ακροδεξιάς όχι απλώς πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει να καλύπτει μεγάλο μέρος της. Πού οφείλεται αυτή η εκρηκτική άνοδός της;

«Υπάρχουν, προφανώς, πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για αυτό. Με βάση δε το κόμμα και τη χώρα, ποικίλλουν από τη

ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης και τη δυσφορία για τον τρόπο που τα συστημικά κόμματα διαχειρίστηκαν την πανδημία μέχρι τη στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για τον πόλεμο στη Γάζα. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη εν δυνάμει παράγοντας που μπαίνει λιγότερο συχνά στη συζήτηση: το κύμα των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν σαρώσει το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας άφθονη πρώτη ύλη στα ακροδεξιά κόμματα τα οποία παρουσιάζουν «το σύστημα» ως απελπιστικά στρεβλό, που λειτουργεί για να κάνει κανό στους «κανονικούς» ανθρώπους» σημειώνει σε ανάλυσή του στο «Politico» ο Μάθιου Χάρνιτσιγκ.

Ο ίδιος παρουσιάζει, μάλιστα, ως ενδεικτικό το παράδειγμα της Αυστρίας – μια χώρα στην οποία επίσης θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές φέτος, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου. Επιλέγει δε να ξετυλίξει το «νήμα» από έναν μυστηριώδη θάνατο, ο οποίος επισήμως αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Το θύμα είναι ο Κρίστιαν Πίλνατσεκ, ένας νομικός με μεγάλες ικανότητες στην καταπολέμηση της διαφθοράς και με ιδιαίτερη επιρροή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το άψυχο σώμα του οποίου ανασύρθηκε από τον Δούναβη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από την Τροχαία επειδή οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα ενός αυτοκινητοδρόμου κοντά στην πόλη Κρεμς.

«Του αφαίρεσαν τη ζωή» είπε στη διάρκεια του μνημοσύνου που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο η σύζυγός του και εισαγγελέας, αμφισβητώντας την εκδοχή της αυτοκτονίας. Οχι τυχαία, όπως όλα δείχνουν.

Εναν μήνα μετά τον θάνατο του Πίλνατσεκ, άλλωστε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Politico», αποκαλύφθηκε μια ηχογραφημένη (εν αγνοία του) συνομιλία του από συνάντηση που είχε σε εστιατόριο της Βιέννης λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Σε αυτή εμφανίζεται να «καρφώνει» κορυφαία στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (ÖVP) ότι τον πίεζαν ασφυκτικά να διακόψει τις έρευνες γύρω από υποθέσεις διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος καγκελάριος της χώρας, ο νεαρός και φέρελπις Χριστιανοδημοκράτης (αρχικά) Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2021, μετά τις αποκαλύψεις για παραπλάνηση του κοινοβουλίου και αξιοποίηση κρατικών κονδυλίων προκειμένου να «μανιπουλάρει» υπέρ του κάποιες δημοσκοπήσεις – ενώ αυτή την περίοδο διεξάγεται η δίκη του.

Η περίπτωσή του, δε, ήρθε να προστεθεί σε σειρά άλλων σκανδάλων που έπληξαν τα δύο μεγάλα κόμματα, το δικό του ÖVP και τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως έχει συμβεί και σε αρκετές ακόμη χώρες της ΕΕ – Γαλλία (με εμπλοκή και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί), Ισπανία (έχουν ήδη καταδικαστεί 29 στελέχη του Λαϊκού Κόμματος), Ιταλία κ.λπ – αλλά και στις Βρυξέλλες, με τελευταίο «επεισόδιο» το αποκαλούμενο Κατάρ-γκέιτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα