Τα τέσσερα δώρα που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την ΕΕ

Θέματα που προβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως εθνικές προτεραιότητες – από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την άμυνα έως το Μεταναστευτικό και το Αγροτικό – διέκρινε η Αθήνα στην ατζέντα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως η ίδια την ανέλυσε μιλώντας για την ΕΕ της επόμενης πενταετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ των διαπραγματευτών για την επανεκλογή της γερμανίδας πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε για συνέχεια στη συνεργασία με στόχο την οικοδόμηση «μιας ισχυρότερης,

πιο ανταγωνιστικής και στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης».

Η πρωθυπουργική αποστροφή «κουμπώνει» με συγκεκριμένα σημεία της ομιλίας της Φον ντερ Λάιεν και με το ειδικό βάρος που ρίχνει η Ελλάδα σε διεκδικήσεις και εξελίξεις του νέου πενταετούς ευρωπαϊκού κύκλου.

Πρώτον, στον τομέα της άμυνας η Αθήνα κινείται ήδη σε δύο άξονες σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αεράμυνα: στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και σε εκείνες σε εθνικό επίπεδο. Το ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο Αμυνας και η προώθηση της δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας αντιαεροπορικής άμυνας ικανοποιούν την Αθήνα. Ο Μητσοτάκης (μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ) εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής στη συζήτηση με την ιδέα κοινού συστήματος που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική ικανότητα και την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, «κόβοντας» από τις εθνικές δαπάνες. Ταυτόχρονα η Αθήνα έχει στον σχεδιασμό της το δικό της αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο πάνω από το Αιγαίο.

 Δεύτερον, στα θέματα των αγροτών και της πράσινης μετάβασης, αφότου ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… πολιορκήθηκαν από τρακτέρ τον χειμώνα, η Αθήνα βλέπει μία από τις σημαντικότερες, τομεακές, προκλήσεις της ΕΕ. Ο Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι κινήσεις της προηγούμενης πενταετίας άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες. Και συντάσσεται με τις φωνές που μιλούν για υλοποίηση της πράσινης μετάβασης με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των ευρωπαίων – και κατ΄ επέκταση των ελλήνων – αγροτών.

 Τρίτον, στο ζήτημα της στέγης και στο φόντο καθιέρωσης για πρώτη φορά επιτρόπου Στέγασης με σχέδιο κατασκευής κατοικιών με την ενίσχυση ιδιωτικών και κρατικών επενδύσεων η Αθήνα αναζητεί ήδη απαντήσεις μέσα από τον εθνικό προϋπολογισμό για αποσυμπίεση του προβλήματος. Και διεκδικεί χειροπιαστό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να τρέξει από το φθινόπωρο διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» (επιδότηση δανείου για πρώτη κατοικία), ύψους τουλάχιστον 2 δισ.

 Τέταρτον, το ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα Μεσογειακής Πολιτικής αναμένεται να συμπεριλάβει κρίσιμα για την Ελλάδα κεφάλαια, όπως τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τις θέσεις απασχόλησης. Η Αθήνα επιζητεί σε αυτά ευρωπαϊκές λύσεις, ενώ στη μεγάλη εικόνα διεκδικείται ενδυνάμωση της συμμαχίας του Νότου στα συχνά μπρα ντε φερ με τις φωνές του Βορρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα