Τα τρία μηνύματα του Μητσοτάκη

Η ανανέωση (σχεδόν κατά το ήμισυ) σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, τα νέα (πολιτικά) ανοίγματα στο Κέντρο και η… τεχνοκρατία ήταν οι τρεις στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων. Τα αποκαλυπτήρια των συνολικά 63 προσώπων, εκ των οποίων οι 29 είναι καινούργιες προσθήκες, επιβεβαίωσαν δύο δεδομένα, όπως δημοσίευσαν προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ».

Πρώτον, φάνηκε το πρωθυπουργικό μπλόκο σε «γαλάζιους» πολιτευτές, καθώς, όσο κι αν κάποιοι ήλπιζαν να εισέλθουν στην ευρύτερη

κυβερνητική ομάδα, οι εξ απορρήτων του Μητσοτάκη είχαν διαμηνύσει ότι κανένας υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές δεν θα κατευθυνόταν στη θέση ούτε κάποιου που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό ούτε κάποιου που θα «αποστρατευόταν». Δεύτερον, έγινε βουτιά στις δεξαμενές της Δημόσιας Διοίκησης, της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή τους», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική διαδρομή τους, όχι την κομματική τους ταυτότητα». Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη των κενών στα υπουργεία ήταν μια σημαντική εκκρεμότητα στο μυαλό του Μητσοτάκη καθώς ήθελε γρήγορες διαδικασίες μετά την εκλογική νίκη ώστε να πλαισιωθούν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί και να εκπεμφθεί μήνυμα «συνέχειας στο κράτος».

Η περίπτωση της Δημαδάμα και του Μηλαπίδη

Και ενώ απουσιάζουν οι πολιτευτές της ΝΔ, είναι σαφής η προσήλωση του Μητσοτάκη στη στρατηγική της διεύρυνσης. Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αξιοποίησης στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους είναι η Ζέφη Δημαδάμα και ο Νίκος Μηλαπίδης.

Η πρώτη, άλλοτε στενή συνεργάτρια της Φώφης Γεννηματά και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Ιανουάριο ότι δεν θα ήταν υποψήφια βουλευτής, ενώ μεταπήδησε πλέον στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, αποδεχόμενη την πρόταση να αναλάβει τη ΓΓ Ισότητας.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν άμεση: τη διέγραψε από την κεντρική πολιτική επιτροπή και από το κόμμα καθώς και δρομολόγησε την αντικατάστασή της στην ομάδα Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN). Η ίδια μέσω Twitter χαρακτήρισε «αυτονόητη» την παραίτηση «από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο».

Οσο για τον νομικό Μηλαπίδη και άλλοτε διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ποτάμι, αναλαμβάνει θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόκειται να συναντήσει στο υπουργείο Εργασίας τον στενό συνεργάτη του στην προηγούμενη τετραετία, υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου.

«Ο κατάλληλος στην κατάλληλη θέση»

Το μήνυμα που θέλει κυρίως να εκπέμψει ο Μητσοτάκης, με επανάληψη του μοντέλου που είχε επιλέξει και το 2019, είναι εκείνο της ανάδειξης «του κατάλληλου στην κατάλληλη θέση», σύμφωνα με τη δική του ορολογία. Εξ ου και στο γραφείο του μαζεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες φάκελοι με βιογραφικά προσώπων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της διαδόχου του αναβαθμισμένου σε υφυπουργό Θανάση Κοντογεώργη καθώς τα ηνία της Γραμματείας Συντονισμού πιάνει στέλεχος με εμπειρία στα θέματα της δημόσιας διοίκησης, η Εύη Δραμαλιώτη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Πέτρος Καμπούρης που έχει υπάρξει στέλεχος της Γραμματείας Συντονισμού, η Νάγια Κόλλια, η οποία ήταν στέλεχος στο ΤΑΙΠΕΔ, η Φωτεινή Καλύβα, που ήταν στέλεχος στο υπουργείο Υγείας, και η Παυλίνα Καρασιώτου, που ήταν στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και στενή συνεργάτρια του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Επιπλέον προκρίθηκαν πρόσωπα της αγοράς και της έρευνας, όπως ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο οποίος γνωρίζεται καλά (από τα χρόνια της «Δράσης») με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, η δικηγόρος Μαίρη Ψύλλα, ο διδάκτωρ Διοίκησης Εκπαίδευσης Γιάννης Κατσαρός, οι καθηγητές του ΕΜΠ Κώστας Μαγουλάς και Κωνσταντίνος Καράντζαλος και ο επίκουρος καθηγητής στη LSE Αρης Αγγελής.

Ο τελευταίος αναλαμβάνει τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Υγεία, ένα υπουργείο όπου άλλαξαν όλα – πρόσωπα και ρόλοι. Στο υπουργείο Οικογένειας, πέραν της Δημαδάμα, αναλαμβάνει την αρμοδιότητα της δημογραφικής – στεγαστικής πολιτικής η νομικός Μαρίνα Στέφου, επικεφαλής του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας), με εμπειρία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς είναι σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην ομάδα του ίδιου υπουργείου εντάσσεται και ο Πρόδρομος Πύρρος, ο οποίος έχει περάσει από το επικοινωνιακό τιμ του Μαξίμου και ήταν σύμβουλος στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού με επικεφαλής τον Αλέξη Πατέλη.

46% νέες τοποθετήσεις

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ηρώδου Αττικού, δεν αποφασίστηκαν σαρωτικές αλλαγές και με εξαίρεση τη νέα επικεφαλής της ΓΓ Συντονισμού μένουν στον πυρήνα της προεδρίας της κυβέρνησης ο Στέλιος Κουτνατζής (νομικά – κοινοβουλευτικά θέματα), ο Γιάννης Μαστρογεωργίου (μακροπρόθεσμος σχεδιασμός – επιτροπή Foresight), ο Δημήτρης Γαλαμάτης (ενημέρωση).

Αν και υπήρξαν οι δυσαρεστημένοι, στελέχη που απομακρύνθηκαν χωρίς να μεταπηδήσουν σε άλλο πόστο, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το 54% μένει στη θέση που κατείχε και το 46% είναι νέες τοποθετήσεις. «Από τους 29 οι 12 είναι γυναίκες» πρόσθεταν.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα