Ταλιμπάν – Μυστήριο πίσω από τον ανώτατο ηγέτη και τον αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν

Δύο ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες από τη δημόσια σφαίρα, πυροδοτώντας συζητήσεις και φήμες ακόμη και για το εάν είναι ακόμη στη ζωή.

Ο ανώτατος ηγέτης τους, Μουλά Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαψεύδει τις φήμες πως δεν είναι πλέον στη ζωή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν, η απουσία του από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, σχεδόν ένα μήνα μετά την πτώση της

Καμπούλ, υποδηλώνει ότι δεν είναι πια ζωντανός.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ακόμη και ο απομονωμένος Μουλά Ομάρ έκανε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, αν και όχι σε βίντεο, όταν κυβερνούσε τη χώρα. Ωστόσο είχε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους και παραχωρούσε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

«Θα ήταν περίεργο, επομένως, αν ο Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, τώρα που το κίνημα βρίσκεται στην εξουσία, ήταν ζωντανός και ακόμα τόσο απομονωμένος. Προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί ως μια συμβολική φιγούρα που μπορεί να λειτουργεί ενοποιητικά χωρίς να εμφανίζεται ή να μιλάει».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν

Σε ό,τι αφορά τον Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα μεταξύ των Ταλιμπάν, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Οι ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και βασικού προσώπου στις ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν να αυξάνονται αφού δεν εμφανίστηκε δημόσια επί αρκετές ημέρες.

Μάλιστα, υπήρξαν φήμες στην Καμπούλ ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε μια μάχη με άλλο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια διαμάχης σχετικά με τον τρόπο διαμοιρασμού των υπουργείων του Αφγανιστάν. Κάτι που διέψευσε ο ίδιος, καθώς εμφανίστηκε χθες σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη.

«Όχι, δεν είναι αλήθεια. Είμαι καλά και υγιής» είπε ο Μπαραντάρ σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση τους Αφγανιστάν, που αναρτήθηκε στο Twitter από το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

«Τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι υπάρχουν εσωτερικές έριδες. Δεν συμβαίνει τίποτα μεταξύ μας, δεν αληθεύει» πρόσθεσε.

Στα πλάνα ο Μπαραντάρ κάθεται σε έναν καναπέ δίπλα στον άνθρωπο που του παίρνει τη συνέντευξη, κρατώντας ένα μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης RTA και φαίνεται σαν να διαβάζει από ένα χαρτί. «Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό» υπογράμμισε.

Mullah Abdul Ghani Baradar’s video came to light;
Clear denial of being killed or injured. He said that he is well and there is complete unity in the ranks of Taliban. pic.twitter.com/dgw4W5egOf

Afghan English (@AfghanEnglish_) September 15, 2021

Επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης και του κινήματος των Ταλιμπάν καταβάλλονταν τις τελευταίες ημέρες με μεγαλύτερη ένταση προσπάθειες να σταματήσουν αυτές οι φήμες και να πάψει να τροφοδοτείται με διάφορους τρόπους το «μυστήριο» γύρω από την τύχη του.

Έτσι, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ανταποκρίτρια του Guardian, δόθηκαν στη δημοσιότητα α φωτογραφίες  χειρόγραφου σημειώματος από έναν από τους συνεργάτες του Μπαραντάρ που ανέφερε ότι βρισκόταν στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια δόθηκε και ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να είναι από τον ίδιο τον Μπαραντάρ.

Η διαμάχη

Μία πηγή των Ταλιμπάν είπε στο BBC Pashto ότι ο Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι -υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο ένοπλο δίκτυο Χακάνι- αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες», ενώ οι οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους. Ένα ανώτερο μέλος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Κατάρ και ένα άτομο που συνδέεται με τους εμπλεκόμενους επιβεβαίωσαν επίσης τη διαφωνία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η σύγκρουση ξέσπασε επειδή ο Μπαραντάρ, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν ήταν ικανοποιημένος από τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησής των Ταλιμπάν.

Αναφέρεται ακόμα ότι η διαμάχη προήλθε από τις διχογνωμίες σχετικά με το ποιος στους Ταλιμπάν θα πρέπει να αναλάβει τα… εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπαραντάρ φέρεται να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από ανθρώπους σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι – και οι υποστηρικτές τους λένε ότι επιτεύχθηκε μέσω των στρατιωτικών αναμετρήσεων.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Προηγουμένως υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Το ισχυρό δίκτυο Χακάνι συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο ηγέτης του, Σιραχουντίν Χακάνι, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπαραντάρ θεωρείτο πως είχε βγει χαμένος από τις εσωτερικές διαμάχες των Ταλιμπάν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς από τους τρεις άνδρες που ήταν αναπληρωτές του ανώτατου ηγέτη της ομάδας πριν πέσει η Καμπούλ, ο Μπαραντάρ ήταν ο μόνος που δεν είχε εξασφαλίσει μεγάλο υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα