Ταξίδι στη Σερβία με μήνυμα στήριξης

Μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας θα έχει η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πέραν της διμερούς ατζέντας – που είναι πλούσια – μιλάμε για ένα ταξίδι που στέλνει απευθείας σήματα στις Βρυξέλλες. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας έχει παγώσει σε πολλά επίπεδα και τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις με την ΕΕ είναι σε θερμοκρασία υπό το μηδέν. Πριν από μερικούς μήνες έγινε τεράστιο

θέμα στο Συμβούλιο για το αν πρέπει να ψηφιστούν κυρώσεις εις βάρος του Βελιγραδίου για το Κόσοβο κι ο Βούτσιτς θεωρείται από πολλούς σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι είναι «φίλος» του Πούτιν (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Το τελευταίο όμως συμβάν στις ευρωσερβικές σχέσεις είναι πολύ πρόσφατο.

Στην τελευταία συνεδρίασή της την προηγούμενη Τετάρτη η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε ψήφισμα για τη Σερβία, το οποίο εισηγήθηκαν οι φιλελεύθεροι του Renew Europe, όπως και αυτό για το κράτος δικαίου στη χώρα μας που ψηφίστηκε την ίδια μέρα. Κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες.

Στήριξη μετά το ψήφισμα

Το ψήφισμα αυτό, λοιπόν, ζητά να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες διεξαγωγής των τελευταίων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στη Σερβία, καταγράφοντας πολύ σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών προτύπων που έχουν καταγγελθεί από Σέρβους, διεθνείς οργανώσεις και από τον ΟΟΣΑ και χρήζουν διερεύνησης. Ενώ προτείνονται και κυρώσεις όπως το «πάγωμα» χρηματοδοτικών εργαλείων που συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία. Υπό το φως αυτών, λοιπόν, η στήριξη και συνδρομή για την ευρωπαϊκή ένταξη της Σερβίας (που είναι πάγια ελληνική θέση) αποκτούν πλέον χαρακτηριστικά… επείγοντος για τους συμμάχους και τις ισορροπίες στη βαλκανική γειτονιά. Αλλά και για τη διμερή μας ατζέντα.

Συνέργειες

Μιας και ανέφερα, όμως, την ελληνοσερβική ατζέντα, στη συνάντηση Μητσοτάκη και Βούτσιτς αναμένεται, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά, να ανακοινωθεί και η βούληση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές. Ο Μητσοτάκης θα απευθύνει, με την ευκαιρία αυτή, χαιρετισμό σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, όπου θα συμμετέχουν και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Κώστας Σκρέκας κι ο Κώστας Φραγκογιάννης, με τους σέρβους ομολόγους τους. Ο Φραγκογιάννης θα προσγειωθεί, μάλιστα, στο Βελιγράδι με αποστολή εκπροσώπων 35 επιχειρηματικών κλάδων.

Στην Ουάσιγκτον

Είναι πυκνό το… συνεδριακό πρόγραμμα της κυβέρνησης σήμερα, μιας και στην Ουάσιγκτον ξεκινάει το 5ο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, με πλήρη ατζέντα, από την οικονομία, την ενέργεια και το περιβάλλον έως την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Δημήτρη Καιρίδη, ενώ στην Ουάσιγκτον ταξιδεύει για τον ίδιο σκοπό και ο δραστήριος γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Αριστη ευκαιρία και για διπλωματικό lobbying με αμερικανούς βουλευτές και υφυπουργούς Εξωτερικών που θα παραστούν, ένας εκ των οποίων θα είναι κι ο γνώριμός μας τέως πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Η ώρα του Καραμανλή

Η εβδομάδα αυτή αναμένεται ιδιαίτερα παραγωγική για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών. Και διάλεξα τον χαρακτηρισμό «παραγωγική» ελπίζοντας ότι θα αποφευχθούν οι εντάσεις που οι κοινοβουλευτικές πηγές μου προεξοφλούν ότι θα σημειωθούν κατά την εξέταση του Κώστα Αχ. Καραμανλή που θα περάσει τις πόρτες της Εξεταστικής αύριο, Τρίτη. Και οι αντιπολιτευόμενοι της Εξεταστικής ακόνιζαν όλο το Σαββατοκύριακο τα μαχαίρια τους. Την Πέμπτη αναμένεται και η κατάθεση του τέως περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που αντιμετωπίζει, θυμίζω, δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

Σημειώνω κάτι ενδιαφέρον: η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ακούω ότι ο Αγοραστός επιθυμεί να πάει να απαντήσει στις ερωτήσεις της Εξεταστικής κανονικά. Ιδωμεν.

Αναζητείται λύση

Στα θέματα που θα πρέπει να λύσει η νέα ηγεσία του στρατεύματος θα είναι και το τι θα γίνει με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και τα ελικόπτερά της που μεταφέρθηκαν άρον άρον από το «πνιγμένο» Στεφανοβίκειο στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί επ’ άπειρον και συζητιούνται σενάρια για μια νέα μόνιμη λύση, που να μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Προκρίνεται, άρα, η ιδέα ενός έτοιμου αεροδρομίου, ίσως αυτού στη Χρυσούπολη Καβάλας. Ολα, πάντως, είναι ακόμη υπό συζήτηση και θα μετρήσει πολύ – προφανώς – και η γνώμη των Αμερικανών που χρησιμοποιούσαν κι αυτοί το Στεφανοβίκειο (και έχουν μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια).

Keywords
Τυχαία Θέματα