Τέμπη – Πιερρακάκης: Τα κακώς κείμενα και οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος πλέον κοστίζουν ζωές

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις και αλλαγές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρθηκε στη μη υλοποίηση των συμβάσεων, λέγοντας πως«αυτό πρέπει να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα και σε όλες τις πτυχές. Πρόσθεσε δε πως «οι αλλαγές που θα γίνουν και θα ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης αύριο, να γίνουν “χθες”».

«To “ποτέ ξανά” να μην είναι κενό περιεχομένου»

«Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τα ειλικρινή

μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που κουβαλούν τον σταυρό της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων. Πρέπει να μιλάς όταν οι λέξεις σου είναι καλύτερες από τη σιωπή. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις. Σκυμμένο κεφάλι χρειάζεται και χρειάζονται οι κατάλληλες πράξεις, και το αυτονόητο είναι ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, από τις επιτροπές μέχρι το πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση του οργανισμού και τις συμβάσεις. Είναι επιβεβλημένο να γίνουν οι κινήσεις, προκειμένου το “ποτέ ξανά” που λέει όλη χώρα, να μην είναι κενό περιεχομένου», είπε αρχικά.

Για την καθιέρωση του ψηφιακού κράτους αλλά και για την ανεπάρκεια κάποιων συστημάτων που να παρέχουν ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στους σιδηροδρόμους, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως, «η αποστολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μειώσει την γραφειοκρατία, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα. Εκεί έγιναν πολλά πράγματα και θα γίνουν ακόμη περισσότερα.

Το άλλο είναι ότι η τεχνολογία είναι παντού στη ζωή μας, από το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τα λιμάνια, τα τρένα, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας υπάρχει η τεχνολογία. Και όλοι οι οργανισμοί οφείλουν να αναβαθμίζουν τα συστήματα ασφαλείας τους για να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο λειτουργίας που πρέπει. Η τραγωδία είναι ότι αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση καθυστέρησε και κόστισε ζωές. Αυτό που πρέπει και είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι να γίνει σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει μία Ελλάδα και είναι αυτή που θέλουμε όλοι. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει κάθε πτυχή του κράτους που είναι στον 19ο αιώνα, να διορθωθεί πάραυτα».

«Τα κακώς κείμενα και οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος πλέον κοστίζουν ζωές»

Αναφορικά με τις διαχρονικές ευθύνες σε σημαντικά ζητήματα, τόνισε πως, «δεν είναι απάντηση να λέμε ότι το 30% δεν είχε γίνει ακόμα. Υπάρχουν αυτοί που δείχνουν και αυτοί που σηκώνουν το χέρι και αναλαμβάνουν ευθύνες. Εμείς κυβερνάμε τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Σηκώνουμε το χέρι και αναλαμβάνουμε ευθύνες, και αυτές που μας αναλογούν και άλλες. Γι’ αυτό μπήκε η γενιά μου στην πολιτική, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και αυτές τις ιστορικές εκκρεμότητες. Πλέον κοστίζουν ζωές, δεν υπάρχει πολυτέλεια της αναμονής και του χρόνου».

Για την μη υλοποίηση των συμβάσεων ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως, «αυτό πρέπει να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα και σε όλες τις πτυχές. Γνωρίζουμε ότι ο ΟΣΕ υπήρξε μία «αμαρτωλή ιστορία» από την εποχή των μνημονίων μέχρι και σήμερα, αλλά στο χέρι μας είναι όλα αυτά να τα διορθώσουμε. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει την πολυτέλεια να μην πει την αλήθεια στον κόσμο. Οι αλλαγές που θα γίνουν και θα ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης αύριο, να γίνουν “χθες”».

Τι είπε για τον σταθμάρχη

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει το αυτονόητο;

«Η απάντηση στην οργή, που είναι δίκαιη και αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν είναι η ισοπέδωση αλλά η οικοδόμηση. Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει, και πράγματα που καθυστέρησαν δραματικά να γίνουν. Η λύση γι΄ αυτά που καθυστέρησαν δραματικά, πάνω από κόμματα, είναι να λυθούν με πράξεις και έργα. Τέλος με τα 30%», συμπλήρωσε.

Για τον σταθμάρχη και το ανθρώπινο λάθος σημείωσε:

«Σε όλα υπάρχει η αιτία και η αφορμή. Η αφορμή εδώ είναι το ανθρώπινο λάθος, και η αιτία είναι ένα σύστημα που αποτυγχάνει. Η αιτία είναι ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν βρίσκονται στον 21ο αιώνα και πρέπει να έρθουν. Έχει και ανθρώπινο δυναμικό έχει και κανόνες διοίκησης, όλα αυτά που απέτυχαν. Αυτά πρέπει να έρθουν στο σήμερα. Υπάρχουν πράγματα στα οποία η Ελλάδα είναι μπροστά και πολλά που έχει μείνει πίσω. Ας μην αυτοακυρώσουμε τα καλά, να πατήσουμε πάνω σε αυτά και να κάνουμε και άλλα ακόμα καλύτερα».

Για το χρέος του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε πως, «δεν υπάρχει περιθώριο για το πολιτικό σύστημα, για όλους μας, να μην πάμε το θέμα στο απόλυτο βάθος. Πρέπει γρήγορα η οργή να μετουσιωθεί σε δράση. Αθροίζονται αμαρτίες στην περίπτωση του ΟΣΕ. Δεν κατεδαφίζουμε τίποτα, αλλά οικοδομούμε. Είναι λογικό να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Ο μόνος δρόμος είναι να σηκωθεί η χώρα όρθια και να την πάμε εκεί που της αξίζει, το χρωστάμε αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα