Τέχνη με πλούσια (ελληνική) ιστορία - Μοναδικά έργα σε δημοπρασία

Αρωμα Ιόλα, αέρα Ζωής Λάσκαρη και γεύση πρίγκιπα Υψηλάντη και κυβερνήτη Καποδίστρια θα έχει η μεγαλύτερη εντός συνόρων δημοπρασία των τελευταίων ετών με έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που ετοιμάζει ο οίκος Βέργος. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 317 αντικείμενα  - από έργα τέχνης μέχρι ιστορικά, φιλελληνικά και λαϊκά αντικείμενα, αλλά και κοσμήματα - και αναμενόμενο τζίρο βάσει των χαμηλών εκτιμήσεων που θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοπρατούμενων αντικειμένων αποτελούν τα έργα τέχνης - 158 - μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το «Λουλούδι» του Τάκι που εκτιμάται ότι θα

πωληθεί μεταξύ 80.000 και 120.000 ευρώ, «Το δέντρο» του Παύλου με εκτίμηση 60.000 έως 80.000 ευρώ και το «Νυχτερινό ψάρεμα» του Κωνσταντίνου Βολανάκη που εκτιμάται μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ.

Ωστόσο στη δημοπρασία που θα κλείσει την εαρινή σεζόν και θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την 1η Ιουνίου, τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξει το έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) «Μάχη Ελλήνων και Τούρκων», το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι μεταξύ 1948-1950. Εκτοτε κοσμούσε τους τοίχους της βίλας του στην Αγία Παρασκευή για μεγάλο διάστημα και παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Πολεμικό Μουσείο. Το ζωγραφικό έργο διαστάσεων 2.05x1,6 μ. αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ και είναι το ακριβότερο που θα βγει στο σφυρί την 1η Ιουνίου.

Ενα δεύτερο αντικείμενο της δημοπρασίας που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι τα χρυσά σκουλαρίκια με σμαράγδια και διαμάντια και σφραγίδα στα αραβικά, τα οποία ανήκαν στη Ζωή Λάσκαρη, με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ.

Ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς θα είναι η πώληση τριών κομματιών από το ασημένιο σερβίτσιο τσαγιού (ζαχαριέρα, καφετιέρα και γαλατιέρα) με το οικόσημο του πρίγκηπα Υψηλάντη και τιμή εκκίνησης 4.000 ευρώ, όπως και του σερβίτσιου φαγητού μαζί με ποτήρια που φέρουν το οικόσημο του κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο και θα πωληθεί τμηματικά (ενδεικτικά μια δωδεκάδα πιάτων εκτιμάται μεταξύ 2.600 και 3.500 ευρώ).

«Είμαι αισιόδοξος ότι η δημοπρασία θα κινηθεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις συνθήκες της εποχής, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι η τέχνη αποτελεί διέξοδο ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους» λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του οίκου Ανδρέας Βέργος. Σχολιάζοντας δε την επιλογή να δοκιμάσει για δεύτερη φορά μια δημοπρασία κοσμημάτων, αναγνωρίζει πως υπάρχουν δυσκολίες αλλά εκτιμά ότι είναι ανερχόμενη αγορά στην Ελλάδα και ελπίζει σύντομα να καταστεί δυνατή μια βραδιά αποκλειστικά αφιερωμένη στο κόσμημα.

Εκθεση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλειοδοτήσουν είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά, μέσω Διαδικτύου (θα μεταδίδεται ζωντανά η διαδικασία) και με γραπτή προσφορά, ενώ όλοι μπορούν να απολαύσουν τα έργα - πριν αποσυρθούν μετά τη διαδικασία σε μια ιδιωτική συλλογή - για τρεις ημέρες καθώς θα εκτεθούν από τις 29 έως τις 31 Μαΐου στο Ζάππειο.

Ρεκόρ για Μόραλη και Χρύσα στο Παρίσι

Με δύο ρεκόρ και τζίρο σχεδόν 3 εκατ. ευρώ έπεσε η αυλαία της δημοπρασίας με έργα ελληνικού ενδιαφέροντος του οίκου Bonhams που διεξήχθη στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης. Η «Πανσέληνος Ι» (1977 - φωτογραφία) του Γιάννη Μόραλη άλλαξε χέρια για 630.000 ευρώ, τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη (η ανώτατη αρχική εκτίμηση ήταν 500.000 ευρώ), ενώ ρεκόρ για έργο της Χρύσας σημείωσαν και οι «Πύλες της Νέας Υόρκης» (1965) που πωλήθηκαν προς 315.000 ευρώ (ανώτατη αρχική εκτίμηση 120.000 ευρώ). Την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων έργων της βραδιάς συμπληρώνουν «Ο Αρχαιολόγος» (1943) του Νίκου Εγγονόπουλου (176.775 ευρώ), «Ο Ηρακλής και η Λερναία Υδρα» (1929) μία από τις ελάχιστες σωζόμενες τοιχογραφίες του Θεόφιλου που πωλήθηκε στην ίδια τιμή, καθώς και «Οι εγκαταλειμμένες καμπίνες» (1970) του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (94.875 ευρώ). Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοπρασίας, πολλών έργων οι τιμές εκκίνησης διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν. Στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ένα από τα έργα - σταρ της βραδιάς, «Η λουόμενη παιδίσκη» του Νικηφόρου Λύτρα δεν κατάφερε να βρει αγοραστή. Ο τελικός απολογισμός της δημοπρασίας που είχε διάρκεια τρεις ώρες έχει ως εξής: πωλήθηκε το 76% των 118 έργων που προσφέρονταν και ο τελικός τζίρος (2.836.163 ευρώ) άγγιξε το 99,8% εκείνου που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Το διαζύγιο έφερε την... ακριβότερη συλλογή

Η συλλογή των διαζευγμένων Χάρι και Λίντα Μάκλοου είναι επίσημα η πιο ακριβή ιδιωτική συλλογή που έχει πωληθεί ως τώρα σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας 922 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας εκείνη των Ροκφέλερ που κατείχε το ρεκόρ από το 2018 με το ποσό των 835,1 εκατ. δολ. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους πλειστηριασμού της συλλογής από τον οίκο Sotheby' s που απέφερε 246,1 εκατ. δολάρια. Στο πρώτο μέρος, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, ο τζίρος έφτασε τα 676 εκατ. δολάρια. Η εν λόγω δημοπρασία πραγματοποιήθηκε κατόπιν δικαστικής εντολής, επειδή το ζευγάρι δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην αποτίμηση των έργων που είχαν συλλέξει στα 60 χρόνια του έγγαμου βίου τους. Γνώστες του χώρου ωστόσο υποστηρίζουν ότι αν λάβουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό και προχωρήσουμε στην ανάλογη αναπροσαρμογή η αξία της συλλογής Ροκφέλερ ανέρχεται τα 961,5 εκατ. δολάρια και κατά συνέπεια επί της ουσίας παραμένει η πλέον ακριβή συλλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα