Τέλος στις χρυσές συντάξεις βάζει η κυβέρνηση

Μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αναφορικά με την έκδοση σύνταξης που έφτανε τα 24.000 ευρώ, τα αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για παραλογισμούς του Νόμου Κατρούγκαλου, με ευνοϊκές απονομές συντάξεων από τη μία και αδικίες από την άλλη. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι είχε εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα χωρίς καμία εποπτεία και παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε

πλαφόν στις «χρυσές συντάξεις ενώ έχει αναφέρει ότι «θα γίνει restart στο σύστημα επαναυπολογισμού. Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ».

Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διορθώσει τα όσα προέκυψαν με την καταβολή υψηλών συντάξεων σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες κατά μέσο κυμαίνονταν στις 10.000 ευρώ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως, προχωρά στην επιβολή πλαφόν.

Το ύψος του πλαφόν που θα τεθεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά πληροφορίες το τοποθετούν στις 5.000 έως 6.000 ευρώ. Η μελέτη του θέματος αυτού έχει ανατεθεί σε επιστημονική επιτροπή από τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για «µπλόκο» στις πολύ υψηλές συντάξεις και εξορθολογισµό των στρεβλώσεων του υφιστάµενου συστήµατος αναµένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Αυγούστου, ώστε να νοµοθετηθεί αµέσως µετά, δηλαδή προς τις αρχές Σεπτεµβρίου.

Πάντως από το υπουργείο έχει αναφερθεί ότι τα επιπλέον ποσά – πέραν του πλαφόν που θα τεθεί – θα επιστραφούν αναδρομικά από τους συνταξιούχους που τα εισέπραξαν, μέσω της παρακράτησής τους από επόμενες – μελλοντικές καταβολές των συντάξεών τους.

Ωστόσο κάποιοι από τους δικαιούχους των υψηλών συντάξεων – οι οποίοι σημειωτέον νομίμως εισέπραξαν τα ποσά αυτά – έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τεράστια ποσά ως αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ.

Υψηλές εισφορές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί και καταβληθεί 226 συντάξεις με ποσά άνω των 3.000 ευρώ. Αφορούν κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, εργαζομένους σε ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΤΕ και υψηλόμισθους δημοσιογράφους.

Οι υπέρογκες συντάξεις προκύπτουν με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων εξαιτίας των υψηλών εισφορών που καταβλήθηκαν, εξαιτίας της παράλληλης ασφάλισης (σε περισσότερες της μιας εργασίας) και εξαιτίας των προσαυξήσεων στο ασφάλιστρο που προβλέπονται σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

Οι υψηλές συντάξεις εκδόθηκαν και αποδόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, όταν ενημερώθηκε πως υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να επανεξεταστεί το θέμα.

Έρχεται η 13η σύνταξη και…

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μόνιμη 13η σύνταξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής η κυβέρνηση θέλει η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο σταθερά.

Η λεγόμενη 13η σύνταξη, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα είναι με τη μορφή επιδόματος, θα δίνεται σταθερά κάθε Δεκέμβριο.

Επίσης, θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

… αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας

Στα επίπεδα του 2014 θα επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με την επίσημη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, ενώ τα αναδρομικά για την αύξηση των συντάξεων που είχαν κοπεί δραματικά με τον Νόμο Κατρούγκαλου θα ξεκινήσουν με τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πληρωμή των αυξήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αφορά την καταβολή των αναδρομικών πέντε μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου). Η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται – όπως ήδη διαπιστώθηκε στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη

Keywords
Τυχαία Θέματα