Τέλος τα ποδοσφαιρικά «πλυντήρια»

Οι φήμες πολλές. Το ποδόσφαιρο λένε – χωρίς αποδείξεις – ότι είναι ένα τεράστιο «πλυντήριο». Οι ενδείξεις όμως αρκούν και όπως αποκάλυψε η «Sole 24 Ore» το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπαίνει οριστικά στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω της έντονης έκθεσης του στον κίνδυνο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στο σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος του ευρωπαϊκού οργάνου για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος από σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με στόχο τη θέσπιση ειδικού

κανονισμού για το «ξέπλυμα χρήματος», η τροπολογία 18 bis αναφέρει ρητά ότι «οι εταιρείες ποδοσφαίρου, οι σύλλογοι και οι μάνατζερ θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υποκειμένων που υποχρεούνται να διενεργούν τη δέουσα επιμέλεια στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές».

Ειδικότερα, η νομοθεσία υπογραμμίζει ότι «το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ένας τομέας που παρουσιάζει υψηλούς κινδύνους για επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ανώτατου επιπέδου καθώς και αθλητικούς παράγοντες του ποδοσφαιρικού τομέα στα κράτη μέλη που είναι μέλη της Ένωσης. Τα ιδρύματα των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών θα πρέπει να θεωρούνται ως υπόχρεες οντότητες για τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού».

Στην πραγματικότητα, ήδη από το 2009, η Gafi (International Financial Action Task Force) είχε σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη ευπάθεια του κλάδου και τον υψηλό κίνδυνο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Η αγορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχει υποστεί αξιοσημείωτη ανάπτυξη λόγω μιας διαδικασίας εμπορευματοποίησης. Τα χρήματα που επενδύονται στο ποδόσφαιρο έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω της αύξησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγιών από εταιρείες», έγραψαν οι Ιταλοί.

«Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών γνώρισε πρωτοφανή παγκοσμιοποίηση, με όλο και περισσότερους παίκτες να υπογράφουν σε ξένους συλλόγους με τεράστια ποσά να διακινούνται για μεταγραφές. Οι διασυνοριακές ροές χρημάτων από όσους εμπλέκονται μπορούν σε μεγάλο βαθμό να ξεφύγουν από τον έλεγχο των εθνικών και υπερεθνικών ποδοσφαιρικών οργανώσεων, προσφέροντας την ευκαιρία να κυκλοφορούν και να ξεπλένονται χρήματα.

«Ταυτόχρονα, χρήματα από ιδιώτες επενδυτές εισρέουν σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους, κάτι που μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μακροπρόθεσμες αποδόσεις όσον αφορά τα οπτικοακουστικά δικαιώματα, τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών και το merchandising», κατέληξε η ιταλική εφημερίδα.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε επίσης και το ανάφερε σε έκθεση της ότι «το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ παραμένει δημοφιλές άθλημα, είναι επίσης μια παγκόσμια βιομηχανία με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Η πολύπλοκη οργάνωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η έλλειψη διαφάνειας έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη χρήση παράνομων πόρων. Σε αυτό το άθλημα επενδύονται αμφισβητήσιμα χρηματικά ποσά, χωρίς εμφανείς ή εξηγήσιμες οικονομικές αποδόσεις ή κέρδη».

Δεν μας είπαν κάτι που δεν φανταζόμασταν, αλλά το θέμα πλέον είναι ότι ο έλεγχος θα γίνει πολύ πιο εντατικός. Το μαύρο χρήμα θα πρέπει να περιοριστεί. Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν υπό την σκέπη της αξιοπιστίας και της διαφάνειας. Θεμιτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα