Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι αντίθετες «φωνές» για την ταφή του και το ξεκάθαρο άρθρο του Συντάγματος

Πολύ συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ώρες για το αν έπρεπε ή όχι να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Οι απόψεις διίστανται…

«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» λέει ο Αντώνης Σαμαράς, σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, οποίος τάσσεται κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι γαλαζοαίματοι θα παρευρεθούν στην κηδεία

του - Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι

Κάποιοι άλλοι, λένε, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως βασιλιάς, ως ιδιώτης, πάρθηκε λόγω προεκλογικής περιόδου.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο δημόσιος αυτός διάλογος που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την διαδικασία ταφής του τέως βασιλιά, ήταν αναμενόμενος.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου γνώριζε ότι η υγεία του πρώην βασιλιά έχει επιδεινωθεί, έδωσε το περιθώριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμαστεί για ότι θα μεσολαβούσε από την στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του, μέχρι και την ταφή του.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι παρά τις αντίθετες «φωνές» σχετικά με την διαδικασία ταφής του πρώην βασιλιά, το Σύνταγμα της χώρας μας είναι ξεκάθαρο.

Τι ορίζει το άρθρο 7 του Συντάγματος

Το άρθρο 7 του Συντάγματος είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες».

Κατά την έννοια που ανέκαθεν είχε η συνταγματική διάταξη, εκείνο το οποίο απαγορεύεται είναι όχι κάθε απονομή τιμής ή βαθμού, αλλά η απονομή ή η αναγνώριση υπαρχόντων (με οποιοδήποτε τρόπο, λ.χ. με κληρονομικό δίκαιο) προσωπικών ή οικογενειακών τίτλων ευγενείας ή διακρίσεως, όπως είναι οι γνωστοί σε άλλες χώρες από την κληρονομική συγκρότηση της αριστοκρατίας, είτε αντιστοιχούν σε αυτούς ορισμένα προνόμια ή δικαιώματα, είτε όχι.

Να σημειωθεί ότι η δικτατορία των Συνταγματαρχών παρουσίασε νέο Σύνταγμα το 1968 το οποίο επικυρώθηκε στο δημοψήφισμα του ίδιου έτους και ένα νεότερο το 1973 που επίσης επικυρώθηκε με δημοψήφισμα το 1973.

Αυτό έπαυσε να έχει ισχύ με την πτώση της το 1974, οπότε μετά από το Δημοψήφισμα του 1974 που διεξάχθηκε την 8η Δεκεμβρίου 1974, το πολίτευμα της Ελλάδας μετατράπηκε ξανά σε αβασίλευτη δημοκρατία. Συντάχθηκε νέο σύνταγμα από την πέμπτη Αναθεωρητική Βουλή και τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 1975. Ισχύει έως σήμερα όπως αναθεωρήθηκε το 1986, το 2001, το 2008 και το 2019.

Το άρθρο 7 του Συντάγματος φαίνεται να απέκτησε με τη μεταπολίτευση του 1974 και την καθιέρωση της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας έναντι της Βασιλευομένης νέα έννοια, αναγόμενη στη διασφάλιση της μορφής του πολιτεύματος.

Η ταφή του θα γίνει ως ιδιώτης και θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του

Το παρασκήνιο πίσω από την Διυπουργική

Ο πρωθυπουργός γνώριζε φυσικά τι ορίζει το Σύνταγμα; Θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό; Σύμφωνα με κάποιους -όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα μπορούσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να υπάρξει καμία σκιά σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις για την ταφή του πρώην μονάρχη, κυρίως για να αποφύγει την όποια κομματική εκμετάλλευση. Τότε γιατί συγκάλεσε διυπουργική, θα αναρωτιούνται κάποιοι; Για τα διαδικαστικά, είναι η απάντηση που προφανώς θα επικαλούνταν.

Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι τα παιδιά του τέως βασιλιά θα ερχόταν σε επαφή με την Κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες της ταφής και κυρίως για να ενημερωθούν πώς θα πραγματοποιηθεί η έλευση των εκπροσώπων από τα υπόλοιπα βασίλεια της Ευρώπης, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία.

Οι αντίθετες «φωνές»

Στους κόλπους της ΝΔ υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι ο τέως βασιλιάς πρέπει να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους – με το σκεπτικό ότι έτσι έχει καταγραφεί στην ιστορία, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα, εξαιτίας των αποφάσεων και του ρόλου του στις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεδομένης και της προεκλογικής του στάσης, στην οποία θέλει να στέκεται στο κέντρο, λειτούργησε ανάλογα. Οι αποφάσεις που έλαβε για το «πρωτόκολλο» που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι και το τι ορίζει το Σύνταγμα.

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες… λέει ο Σαμαράς

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στην οποία παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της άποψης ότι η ταφή του έπρεπε να αποφασιστεί να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι αυτό επιλεκτικά και για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν το αναφέρει, γίνεται ωστόσο εύκολα αντιληπτό από τις λέξεις – και τη σειρά τους – που επιλέχθηκαν να χρησιμοποιηθούν στην ανακοίνωση για το ζήτημα της ταφής, το οποίο προκαλεί μεγάλες συζητήσεις τις τελευταίες ώρες στον δημόσιο διάλογο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει δύο φορές μέσα σε 233 λέξεις ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε «Ανώτατος άρχων της χώρας», τονίζοντας με εμφανή δυσαρέσκεια ότι «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες…».

«Έπρεπε να ταφεί με τιμές που αναλογούν σε πρώην αρχηγό κράτους»

«Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;», δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αναλυτικά η δήλωσή του Ισίδωρου Κούβελου:

«Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες ώρες, μετά τον θάνατο του βασιλιά Κωνσταντίνου, για το αν θα έπρεπε να ταφεί με τιμές που αναλογούν σε πρώην αρχηγό κράτους!

Και επειδή το μελάνι είναι συνήθως μαύρο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να ξεθάψουν την Ιστορία και να επιχειρήσουν να τη ξαναγράψουν ανάλογα με το τι πιστεύουν πως πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του εκλιπόντος.

Ζούμε σε εποχές που είναι άκρως επικίνδυνο να αναθεωρείται η Ιστορία ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός και σύμφωνα με τις προσωπικές του ιδεοληψίες. Φρονώ, λοιπόν, πως και στην περίπτωση του πρώην βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου και μέχρι πρότινος απλώς βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική που προβλέπεται και ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις και συνεπώς ο εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους!

Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;

Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Ιστορία που μας συνοδεύει, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση ειλικρινείς.

Εμένα πάντως ποτέ δεν με φόβισε το παρελθόν μας αλλά αντίθετα, πάντα μου έδινε ελπίδα για το μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα