«Θα μας πάρει μήνες να νικήσουμε τη Χαμάς»

Χρονικό διάστημα «μεγαλύτερο των λίγων μηνών» θα χρειαστεί το Ισραήλ προκειμένου να καταφέρει μια ολοκληρωτική νίκη εις βάρος της Χαμάς. Αυτό τουλάχιστον είπε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ, στη συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ για να συναντηθεί και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συγκεκριμένη εκτίμηση έρχεται σε μία στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να ασκεί πιο έντονες πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση, με στόχο όχι μόνο την προστασία των αμάχων στη Γάζα – όπου η κατάσταση

είναι δραματική, καθώς δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ χθες διακόπηκαν εκ νέου οι τηλεπικοινωνίες – αλλά και την παρουσίαση ενός χρονοδιαγράμματος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Συνομιλίες με τον μπιν Σαλμάν

Σημειώνεται ότι ο Σάλιβαν μετέβη αρχικά στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα – διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ, ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι και οι προσπάθειες να υπάρξει μια βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης αναλαμβάνουν μια σειρά πρωτοβουλίες προκειμένου να μην επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times», ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία αναζητούν τρόπους προκειμένου να πείσουν τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί από τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, στα οποία η ανταλλαγή πυρών και πυραύλων είναι σχεδόν καθημερινή μετά την 7η Οκτωβρίου. Η πρόταση που έχει κατατεθεί φέρεται να περιλαμβάνει αυξημένο ρόλο τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου όσο και για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Ο «ασφαλής διάδρομος»

Στο ίδιο φόντο, διερευνάται η δυνατότητα συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου συνασπισμού που θα δρα στην Ερυθρά Θάλασσα και θα αναλάβει να αντιμετωπίσει, δημιουργώντας έναν «ασφαλή διάδρομο», την απειλή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι εξαπολύουν διαρκώς επιθέσεις εναντίον πλοίων που κινούνται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για σημαντικό κόμβο της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ορυκτών καυσίμων, όπου ήδη δρα μια πολυεθνική δύναμη υπό τη διοίκηση του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, που έχει έδρα το Μπαχρέιν. Στόχος είναι, όμως, να λάβουν μέρος πολύ περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Κίνα, πολλά πλοία της οποίας διέρχονται από εκεί – μόνο που και σε αυτή την περίπτωση, πολλά εξαρτώνται από το Ιράν, που είναι ο προστάτης των Χούθι.

Keywords
Τυχαία Θέματα