Θα στείλει η Ελλάδα τους S-300 στην Ουκρανία;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να δώσει όπλα ρωσικής κατασκευής που έχει στη διάθεση της στην Ουκρανία; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Και κατά πόσο βρίσκεται σε εξέλιξη τελικά μία τέτοια συζήτηση; Και τελικά κατά πόσο θα ήταν «σύμφωνη με το γράμμα του νόμου» μία τέτοια διαδικασία;

Για το θέμα σχετική ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε πρόσφατα η ιστοσελίδα Hellas Journal, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με ενδεχόμενο αποστολής των S-300 της Κρήτης

στην Ουκρανία, καθώς και την αντικατάστασης τους από αμερικανικούς Patriot.

Η κάθε χώρα αποφασίζει…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας στις 20 Δεκεμβρίου, ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία».

Έσπευσε να υπενθυμίσει ωστόσο ότι «στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ημασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας».

Ναι μεν αλλά…

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στην ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου S-300 στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η όποια στήριξη στην Ουκρανία δεν θα γίνει εις βάρος της άμυνας της χώρας.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο, λόγω και της φύσης των συμβάσεων των εξοπλιστικών, εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ΥΕΘΑ είχε δηλώσει δε σε πρόσφατη συνάντηση του με δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ όσον αφορά δε την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ρωσικής κατασκευής, όπως οι S-300 ή τα TOR- M1 ότι η Αθήνα δεν διανοείται να μπει στη διαδικασία να δώσει το οτιδήποτε εάν δεν υπάρξει πρώτα αυτό που θα το αντικαταστήσει και όχι απλά ένα σχέδιο αντικατάστασης τους.

Δήλωση που δεν διαψεύδει ότι έχει γίνει πρόταση από τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από άλλα με σφραγίδα ΝΑΤΟικών χωρών.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στο τραπέζι». Για να προσθέσει ότι «οποιαδήποτε κίνηση αντικατάστασης πάντοτε συνοδεύεται με αυτό που λέει και η λέξη: Αντικατάσταση με κάτι πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα αιτήματα των Ουκρανών έχουν απορριφθεί και οι πιέσεις στην Αθήνα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και μία εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για να γίνουν αποδεκτές.

Με πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι πέρα από τα συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά, οι ΗΠΑ ίσως είναι διατεθειμένες, ακόμα και να έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις και για διευκολύνσεις χρηματοδότησης και σε άλλα προγράμματα.

Η Ρωσία προειδοποιεί

Σαφείς προειδοποιήσεις στην Αθήνα έστειλε από την πλευρά της και η Μόσχα, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα να εγκαταλείψει «επικίνδυνα σχέδια» για αποστολή στο Κίεβο των S-300 και άλλων συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου», κάνοντας λόγο για ανοιχτά εχθρικές κινήσεις προς τη Ρωσία.

Δύσκολη η συναίνεση για την Αθήνα

Η απόφαση για την Αθήνα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη.

Καθώς πιέσεις υπάρχουν μεν από τις ΗΠΑ, ωστόσο και η συναίνεση δεν μπορεί να ενταχθεί σε έναν αυτοματισμό.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα πρέπει πάντα να συνυπολογίζει στις κινήσεις της την επόμενη μέρα, σημειώνοντας τόσο το Κυπριακό, όσο και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Ακόμα και αν λόγω των περιορισμών τα ρωσικά όπλα ενδέχεται να απαξιωθούν σταδιακά.

Το Πεντάγωνο και δη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου, μετράνε ιδιαίτερα προσεκτικά το κάθε τους βήμα σε σχέση με την εν λόγω προοπτική. Με τον παράγοντα Ρωσία να να μην είναι εύκολο να αγνοηθεί.

Ανεξάρτητα με το αίτημα – πάντως – για αποστολή ρωσικών όπλων στην Ουκρανία, η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, αλλά και τροπολογίες που έχουν επικυρωθεί στο παρελθόν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πιστώσεις για την αντικατάσταση ρωσικών όπλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα