Θα «ξελασπώσει» την παγκόσμια οικονομία η αύξηση της ζήτησης μετά το «άνοιγμα» της Κίνας;

Παρότι ακόμη γράφονται στα δυτικά ΜΜΕ επικριτικά άρθρα για την απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να κάνει μια ριζική αλλαγή γραμμής για την πανδημία, εγκαταλείποντας την πολιτική zero-covid, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη προσβλέπουν στην Κίνα για να αντιστραφούν οι ιδιαίτερα αρνητικές δυναμικές στην παγκόσμια οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη σε έναν κύκλο διορθώσεων προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2023, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Παγκόσμια Τράπεζα

που έδωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη μόλις 1,7% στην παγκόσμια οικονομία το 2023 (με ανάπτυξη στην Κίνα 4,3%).

Κομβική πλευρά αυτών των εκτιμήσεων ήταν και ότι η Κίνα θα συνεχίσει να έχει μια υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, εξαιτίας των περιορισμών που μέχρι πρότινος επέβαλε η κινεζική ηγεσία σε οποιαδήποτε περιοχή αντιμετώπιζε αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, εντός της πολιτικής zero covid, μιας πολιτικής που προκαλούσε πολύ μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία, καθώς οδηγούσε σε προσωρινό κλείσιμο κρίσιμων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που με τη σειρά τους ήταν κρίσιμες για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον, εν μέσω τέτοιων περιοριστικών μέτρων ήταν προφανές ότι υπονομευόταν και η κατανάλωση στην ίδια την Κίνα.

Τώρα, όμως, έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Ουσιαστικά, η κινεζική ηγεσία έχει αποφασίσει να «ανοίξει» την κινεζική κοινωνία και οικονομία. Αυτό δίνει δυνατότητα στους Κινέζους πολίτες τη δυνατότητα να βγουν, να πάνε τα μαγαζιά, να ταξιδέψουν, να καταναλώσουν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε μεγάλο κύμα ταξιδιών στην Κίνα με αφορμή τις γιορτές για την κινεζική πρωτοχρονιά στις 21 Ιανουρίου.

Το στοίχημα του Σι

Αρκετοί πιστεύουν ότι η Κίνα, μετά την αλλαγή γραμμής για την πανδημία έχει τη δυνατότητα να γίνει ξανά ατμομηχανή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία. Κινητήρια δύναμη θα είναι η ζήτηση, καθώς τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν αρκετές αποταμιεύσεις, ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια περιορισμών και τώρα έχουν τη δυνατότητα να βγουν και να καταναλώσουν. Η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, που με τη σειρά της θα οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση της κατανάλωσης.

Η βελτίωση και του καταναλωτικού και του επιχειρηματικού αισθήματος αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις λιανικές πωλήσεις on-line, τη διαφημιστική δαπάνη, τη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής και για συστήματα ψηφιακή πληρωμής. Αντίστοιχα, θα αυξηθεί η ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο, χημικά προϊόντα  και βασικά μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές τόσο για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας όσο και για τους κλάδους της βασικής βιομηχανίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με προβλέψεις όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βλέπει την ανάπτυξη στην Κίνα το 2023 στο 4,3%, είναι πιθανό αυτή να πάει στο 5% ή ακόμη και παραπάνω.

Αυτό σημαίνει, όμως, και μια δικαίωση για το στοίχημα του Σι Τζινπίνγκ, που αφού εξασφάλισε τη σαφή κυριαρχία του στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα και τον κίνδυνο υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης, προτίμησε να αλλάξει πλήρως την πολιτική για την πανδημία και να «ανοίξει» την κινεζική κοινωνία και οικονομία.

Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα δώσουν τη δυνατότητα στον Σι να διαμορφώσει και μια καλύτερη ισορροπία και δυνητική συμμαχία στη σχέση με τις ισχυρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

 Τα πρώτη σημάδια μια νέας δυναμικής είναι ήδη εδώ

Ήδη κάποιοι δείκτες παραπέμπουν σε ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Το Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα ήταν σε ετήσια βάση 2%, με τον Δεκέμβριο να καταγράφει αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο, παραμένοντας όντως εντός του ορίου του 3% που είχε τεθεί ως στόχος. Σταθερές τιμές, παρά τις ανοδικές πιέσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, σημαίνει για τους κινέζους υπευθύνους ότι η νομισματική πολιτική έχει ακόμη το περιθώριο να παραμείνει χαλαρή.

Την ίδια στιγμή παρά την πίεση στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας από την υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης, εντούτοις και οι συνολικές εισαγωγές ξεπέρασαν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγωγές τα 6 τρισεκατομμύρια. Ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας οι υπεύθυνοι της κινεζικής οικονομικής πολιτικής κυρίως έχουν επενδύσει στη δυναμική της εσωτερικής ζήτησης.

Ήδη σημαντικές τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας έχουν ανακοινώσει τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2023, στόχους για ανάπτυξη 5,5% ή ακόμη περισσότερο.

Η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 5,7% στην Κίνα

Παρότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί είναι ακόμη στη φάση της προς τα κάτω διόρθωσης των προβλέψεών τους, φορείς της αγοράς στη Δύση ήδη προσπαθούν να εκτιμήσουν την αναπτυξιακή δυναμική που φέρνει ο κινεζικό «άνοιγμα».

Τελευταίο παράδειγμα, η Morgan Stanley που αναθεώρησε προς τα πάνω όλες τις προβλέψεις σε σχέση με την Κίνα. Ειδικότερα πλέον η τράπεζα δίνει πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Κίνα στο  5,7%, για ανατίμηση του γιουάν και ισοτιμία 6,65 γιουάν / δολάρια και για ένα ακόμη άλμα 16% στο δείκτη MSCI των κινεζικών μετοχών. Μάλιστα, έχει σημασία ότι οι μετοχές στην Κίνα είναι σε ένα παρατεταμένη ανοδική πορεία έχοντας καταγράψει ήδη μια αύξηση 45% από τα τέλη Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα