Θέλει κόμμα χωρίς «ιδεολογική περιχαράκωση»

Σε στρατηγική διεύρυνσης επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας μια έκτακτη στροφή της ΝΔ δεξιότερα, ενόσω όμως στα παρασκήνια του κυβερνώντος κόμματος καταγράφονται νευρικότητα, διαφωνίες και γκρίνιες. Το εσωκομματικό ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο νέα ορόσημα: στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 26 Ιουνίου υπό τον Μητσοτάκη

και στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή την 1η Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές σε κοινή εμφάνισή τους. Αυτά θα προσθέσουν νέα κομμάτια στο μετεκλογικό γαλάζιο παζλ. Ηδη, ψίθυροι του παρασκηνίου γίνονται φωνές στο προσκήνιο, ζητώντας κινήσεις επανασύνδεσης με την «παραδοσιακή» βάση, αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι εντός κυβέρνησης και κόμματος συνεχίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις για δύο θέματα: Πρώτον, για τα αίτια του δυσάρεστου εκλογικού αιφνιδιασμού της 9ης Ιουνίου το σκληρότερο δεξιό κομμάτι της ΝΔ συνεχίζει να βλέπει «ζημιά» από την ψυχική απόσταση με τους ψηφοφόρους της «λαϊκής Δεξιάς», ενώ το πιο κεντρώο μαζί με το πρωθυπουργικό περιβάλλον βλέπουν απώλειες από όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα, πρωτίστως όμως μια ηχηρή  «προειδοποίηση» από το Κέντρο. Δεύτερον, για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος διατυπώνονται πολυποίκιλα σχόλια, που ξεπερνούν τις αναμενόμενες προσωπικές πικρίες, καθώς βουλευτές της ΝΔ επικρίνουν ονομαστικά υπουργούς ή υφυπουργούς (νέους ή παλιούς) για χειρισμούς τους.

Βολές κατά υπουργών και στελεχών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτά τα δύο πεδία, αφενός η «πυξίδα» της ΝΔ, ο πολιτικός προσανατολισμός της δηλαδή, αφετέρου οι αναφορές επί προσωπικού στον απόηχο χειρισμών που αναστάτωσαν την παράταξη (θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, Φορολογικό ελεύθερων επαγγελματιών, Μεταναστευτικό κ.ά.), θα αναλυθούν στη συζήτηση της Τετάρτης. Βουλευτής στην Αττική σχολίαζε με νόημα ότι «τελείωσε η εποχή που υπουργοί κρύβονταν στα δύσκολα πίσω από βουλευτές», δίνοντας μια ιδέα της παρασκηνιακής έντασης. Αλλο στέλεχος της Περιφέρειας έβαζε στο κάδρο αστοχίες και λάθη από τον «κεντρικό μηχανισμό», κοινώς κάρφωνε στελέχη πέριξ του Πρωθυπουργού. Αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη από κινήσεις άμεσης αποσυμπίεσης της γαλάζιας ομάδας και αποτελεσματικότερης συνεννόησης κυβέρνησης και βουλευτών.

Δεν θα πάψει η τροχιά των ανοιγμάτων

Ο Πρωθυπουργός επανήλθε στη συζήτηση περί «στροφής» της ΝΔ με αναφορά ξανά στον ιδρυτή της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι δεν θα πάψει η τροχιά των ανοιγμάτων. Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είπε (στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου) ότι «ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της ΝΔ» και ότι τον ενδιέφεραν «οι εφαρμόσιμες λύσεις». Ετσι επανέφερε το αφήγημα περί αποτελεσματικής Κεντροδεξιάς – σύμφωνα με την παλαιότερη αποστροφή του (Politico) ότι η Κεντροδεξιά «κατόρθωσε να επικρατήσει γιατί έγινε λιγότερο ιδεολογική, πιο πρακτική». Οπως πρόσθεσε με νόημα, αυτή η στρατηγική «έχει δώσει αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε τρεις εθνικές εκλογές» και ξεκαθάρισε ότι επί ημερών του «δεν υπάρχει περίπτωση» το κόμμα «να γυρίσει σε πολιτικές ιδεολογικής περιχαράκωσης». Ταυτόχρονα στο φόντο των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά ο Μητσοτάκης μίλησε για «κλισέ, τσιτάτα και πολλές προσωπικές φιλοδοξίες, με περισσότερους μνηστήρες από αυτούς που είχε η Πηνελόπη».

Εκδήλωση με Σαμαρά – Καραμανλή

Τα γαλάζια βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνύπαρξη των δύο πρώην πρωθυπουργών σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Πρώτος αναμένεται να μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς («Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι»), ο οποίος με σαφήνεια έχει εκφράσει διαφωνίες για πολιτικές και χειρισμούς της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και έπειτα ο Κώστας Καραμανλής. «Μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχθεί, είτε είναι διαχρονικά στη ΝΔ, όπως εγώ, είτε τη στηρίζει τα τελευταία χρόνια, είτε, εν πάση περιπτώσει, είναι ενεργός πολίτης, τις απόψεις δύο ανθρώπων που κράτησαν, και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια, το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εσωστρέφειες, πόσω μάλλον να ενταθούν οι ήδη καταγεγραμμένες εσωκομματικές αναταράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα