Θέλουν να καθησυχάσουν εντός και εκτός οι αντάρτες

Γενική αμνηστία για όλους τους στρατιώτες που υπηρετούσαν την υποχρεωτική τους θητεία στον στρατό του Μπασάρ αλ-Aσαντ ανακοίνωσε χθες ο συνασπισμός των σύρων ανταρτών, με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που ανάγκασε την Κυριακή τον σύρο δικτάτορα να διαφύγει στη Ρωσία.

Hταν μια σαφής προσπάθεια των ανταρτών να καθησυχάσουν, εντός και εκτός των τειχών, ενώ η ΕΕ παρακολουθεί με ένα μείγμα (περισσότερο) ανησυχίας και (λιγότερο) ελπίδας και οι περιφερειακοί παράγοντες παλεύουν να υπερασπιστούν

τα συμφέροντά τους στη Συρία. ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα ενώ οι δύο μεγάλοι υποστηρικτές του Aσαντ, Ρωσία και Ιράν, προσπαθούν να παραμείνουν παρόντες στις προσπάθειες διαμόρφωσης μιας μελλοντικής Συρίας.

Κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε χθες κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Αεροπορικές επιθέσεις

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν εξτρεμιστικές ομάδες το κενό εξουσίας που δημιούργησε η αποχώρηση του Aσαντ, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ISIS στην κεντρική Συρία. Από την πλευρά της, η Τουρκία, αξιοποιεί την ευκαιρία προκειμένου να απομακρύνει από τα σύνορά της τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), συμμάχους των Δυτικών κατά του ISIS που η ίδια αντιμετωπίζει ως παρακλάδι του PKK: ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) απέκτησε χθες τον έλεγχο του θυλάκου της Μάνμπιτζ, της μοναδικής περιοχής που ήλεγχαν οι κουρδικές δυνάμεις δυτικά του Ευφράτη. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών στοιχείων εκτός των συνόρων της, διακήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως «μία περίοδος φωτός» έχει ξεκινήσει στη Συρία. Η Αγκυρα ανοίγει τη συνοριακή πύλη του Γιαλαντάγκι με τη Συρία προκειμένου να διαχειριστεί την «ασφαλή και εθελοντική επιστροφή» των εκατομμυρίων σύρων μεταναστών που φιλοξενεί, ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας με όποιον τρόπο μπορεί.

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια του Ισραήλ», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Γκίντεον Σάαρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Αίγυπτο και την Ιορδανία όσο και στο Κατάρ με την απόφασή του να αναπτύξει στρατό στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία, δίπλα στα κατεχόμενα από το ίδιο συριακά υψίπεδα. Για «περιορισμένο και προσωρινό μέτρο», έκανε λόγο ο Σάαρ, άλλοι ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ωστόσο πως το Ισραήλ θα διατηρήσει την παρουσία αυτή για όσο χρειαστεί και, παράλληλα, θα εντείνει τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον αποθηκών προηγμένων όπλων στη Συρία, ανάμεσά τους και τα εναπομείναντα χημικά όπλα του Aσαντ.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των «ηττημένων», το Ιράν έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει «άμεσο δίαυλο επικοινωνίας» με τους αντάρτες, ενώ η Μόσχα προειδοποίησε πως θα απαντήσει αν δεχθούν επίθεση οι βάσεις της στη χώρα.

Ο επικεφαλής της HTS, Αχμέντ αλ-Σαράα, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό του Aσαντ, Μοχάμεντ Τζαλάλι, ώστε να συντονίσουν από κοινού «μια μετάβαση της εξουσίας που θα εγγυάται την παροχή υπηρεσιών» στους σύρους πολίτες: σύμφωνα με το Al Arabiya, ο Τζαλάλι συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία στην «Κυβέρνηση Σωτηρίας» των ανταρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα