Θεοχαρόπουλος: Να καταργηθούν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος

Την αταλάντευτη προσήλωση του στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων τονίζει, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Με την επιστολή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τάσσεται υπέρ της κατάργησης των προνομίων του πολιτικού συστήματος, και συγκεκριμένα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές

προβλέψεις παραγραφής και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών, και του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν υπάρχουν κατηγορίες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο πρέπει επίσης να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο της θέσης των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος ώστε να αποκρατικοποιήσουμε τα κόμματα και να αποκομματοποιήσουμε το κράτος. Να θεσπίσουμε επίσης το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή με στόχο τη συμβολή στον απεγκλωβισμό από τις πελατειακές σχέσεις, καθώς και ανώτατο όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένα τριών πλήρων συνεχόμενων βουλευτικών θητειών που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε 10 έτη.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι καιρός να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τον τρόπο ανάδειξης των προέδρων των ανώτατων δικαστικών σωμάτων, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Οφείλουμε επίσης να κατοχυρώσουμε συνταγματικά το ρόλο και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών με απαιτούμενη πλειοψηφία για τη στελέχωσή τους τα 3/5 όχι στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για την ανάγκη σταθεροποίησης του εκλογικού κύκλου αντί ενός μόνιμου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας, ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνει τη μείωση σε 160 των απαιτούμενων ψήφων στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, όπως επίσης και την πρόβλεψη πλειοψηφίας 3/5 στη Βουλή για την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» για να είναι δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοχαρόπουλος διαφωνεί με την πρόταση του κ. Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μετά από 7 ψηφοφορίες και ένα ολόκληρο εξάμηνο ψηφοφοριών στη Βουλή, όχι μόνο γιατί τη θεωρώ πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και γιατί η εκλογή του Προέδρου από το λαό μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες δυαρχίας. “Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί ευρύτατη συναίνεση” αναφέρει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Για τις σχέσεις το θέμα του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους, σημειώνει ότι “η προτεινόμενη από την κυβέρνησή σας αναθεώρηση βρίσκεται μακριά ακόμη και από τους διακριτούς ρόλους”, ενώ για τη μισθοδοσία των κληρικών, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην πραγματική κατάργησή της από το κράτος και όχι στο εφεύρημα της αλλαγής του τρόπου πληρωμής μέσω επιδόματος και πάλι από το κράτος.

Για το άρθρο 16, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι πρέπει επίσης να τροποποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται συνταγματικά και η ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, σοβαρών κι αξιόπιστων, με έλεγχο, αξιολόγηση, πιστοποίηση και την ίδια αυστηρή εποπτεία σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει κάθε φορά η πολιτεία και για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο άλλωστε αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της ρητής κατοχύρωσης ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες καθώς επίσης και υπέρ της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα