Θεοδώρα Τζάκρη – Από την καλή και από την ανάποδη

«Δεν είχαν πλειοψηφία και επειδή δεν είχαν τους έφταιγαν οι αίθουσες. Αλλιώς, η Τζάκρη θα έδινε μάχη για τις ψηφοφορίες» λέει η γυναικεία φωνή που ακούγεται από τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα. «Θα έλεγε “ηρεμία” μέχρι να μπουν όλοι» της απαντάει η ανδρική. Η στιχομυθία στο ηχητικό ντοκουμέντο από το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο) μπορεί να μην αποτελεί ομολογία ενοχής για τη νοθεία που κατήγγειλαν οι κασσελακικοί. Δείχνει όμως ότι οι πρώην πια σύντροφοι της βουλευτού Πέλλας την αντιμετωπίζουν

όπως η ίδια τους έχει μάθει να την αντιμετωπίζουν: σαν μια επαγγελματία της πολιτικής που κατορθώνει να επιζεί. Οχι μόνο στην εκάστοτε κομματική αρένα αλλά και των κομμάτων της.

Οι τηλεθεατές του συριζαϊκού ριάλιτι στοιχημάτιζαν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πως θα στείλει την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής της στον Πρόεδρο της Βουλής μόλις είναι έτοιμο το κόμμα Κασσελάκη. Το δήλωσε, έξαλλου, ον κάμερα τη Δευτέρα, προαναγγέλλοντας την παραίτησή της απ’ όλα τα κομματικά αξιώματα. Κι ενίσχυσε την εκτίμηση την Τρίτη, όταν μαζί με άλλους 76 επέστρεψε την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι ορισμένοι αριστεροί τής κρέμασαν προκαταβολικά την ταμπέλα του «Συμπιλίδη» – μια και για μερικές ώρες φάνηκε ότι ίσως γίνει αυτή που θα δώσει τη χαριστική βολή στο στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης –, εκείνη επέμεινε πως πίσω από τις κινήσεις της υπάρχει «ένας σχεδιασμός». Η αλήθεια είναι ότι έχει την τεχνογνωσία της αποχώρησης από ένα κόμμα και της μεταπήδησης σε ένα άλλο.

Δεν ανήκε στην πρώτη φουρνιά των πασόκων που είδαν το φως της ριζοσπαστικής αριστεροσύνης το αληθινό εντασσόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Μαΐου το 2012. Εφτασε Νοέμβριος του 2013 για να υπερψηφίσει την πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κι έπειτα πέρασε άλλος ένας χρόνος προτού συναντήσει τον Τσίπρα και του προσφέρει το «όχι» της στην ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ ώστε να διαλυθεί η Βουλή.

Για την ιστορία, ένας κάποτε πράσινος συνοδοιπόρος της εξηγεί ότι έχει «ψηφοφόρους στα Γιαννιτσά και τον υπόλοιπο νομό που την ακολουθούν όπου κι αν πάει» – άρα, δεν είχε ανάγκη να τρέξει πίσω από τη βάση του Κινήματος που μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν άλλοι.

Αυτό το ατού – των πιστών, υπεράνω κομμάτων εκλογέων –, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν σε Κουμουνδούρου και Ταύρο, της επιτρέπει να θεωρεί εαυτήν κρίσιμη μάζα της αλυσιδωτής πυρηνικής αντίδρασης που όλοι περιμένουν στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα