Θεοδωρίδου: Ηπιότερο ένα τέταρτο κύμα στη χώρα μας

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, την ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, αλλά και για την ανάγκη ανοσοποίησης του πληθυσμού, μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας.

Τέταρτο κύμα και ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ανησυχία για την διάδοση του ιού, όμως

θα πρέπει να τονιστεί πως σε περίπτωση που έρθει ένα τέταρτο κύμα και στη χώρα μας, η ένταση του θα είναι ηπιότερη προς τους θανάτους και τα κρούσματα και θα αναφορά τους ανεμβολίαστους», τόνισε η Πρόεδρος.

Σχετικά με το αν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

«Είναι αναμενόμενο πως θα έχουμε την επίσκεψη της μετάλλαξης στη χώρα μας. Τα δεδομένα είναι πως οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες ή ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. Υπάρχει ένας αριθμός εμβολιασμένων και με δύο δόσεις εμβολίων που μπορεί όμως να περάσει ήπια την νόσηση».

Η κα. Θεοδωρίδου επισήμανε πως ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας κατά των μεταλλάξεων.

«Όπως διαπιστώθηκε από μελέτες σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος ήταν 86% με Pfizer και 66% με AstraZeneca. Σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ συστήνεται όποιος έκανε πρώτη δόση με AstraZeneca να συνεχίζει με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών είναι ελάχιστη».

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικά στον κίνδυνο των θρομβώσεων που είχε προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου εμβολίου σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει εμφανίσει συγκεκριμένες παρενέργειες.

Μελέτες για mix and match εμβολιασμός – Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα πάει διακοπές

Ωστόσο η τεχνική του mix and match εμβολιασμού είναι ακόμη υπό μελέτη.

«Οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν προχωρήσει σε εγκρίσεις, αλλά υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια τους».

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως καμία δόση δεν πρέπει να χαθεί, κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι. Ο χρόνος τρέχει και η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή. Τις επόμενές 60 ημέρες πρέπει να κάνουμε το αδύνατο δυνατό για την ανοσοποίηση του πληθυσμού».

Τι λένε οι ξένοι ερευνητές για τρίτη δόση εμβολίου

Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναληπτικής τρίτης δόσης εμβολίου, η κα. Θεοδωρίδου παρέθεσε τα μέχρι στιγμής δεδομένα από ξένες επιστημονικές έρευνες.

Τα πρώτα δεδομένα από το εξωτερικό είναι εξαιρετικά αισιόδοξα, καθώς η ανοσία με δύο δόσεις είναι πιο ισχυρή απ’ότι έδειχναν τα αρχικά δεδομένα.

«Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός. Φαίνεται πάντως πως η ανοσία με τις δύο δόσεις κρατά περισσότερο απ΄ότι την αρχική εκτίμηση», είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής στον πρωθυπουργό και στην υποχρεωτικά ως έσχατη λύση.

«Θέλουμε να ελπίζουμε πως η ενημέρωση και η πειθώ θα βοηθήσει να μην φτάσουμε στο έσχατο μέτρο της υποχρεωτικότητας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα