Θεσσαλονίκη : «Τσουνάμι» αλληλεγγύης από ολόκληρη την Ελλάδα

Μετά τις 10 νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη, που ήδη ξεκίνησαν να εργάζονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα σπεύδουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην συμπρωτεύουσα, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες… πολέμου.

Στην Θεσσαλονίκη δίνεται

η σκληρότερη μάχη με τον φονικό ιό, αφού από τους 3.500 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα, πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης. Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1.204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χθες έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρ’ όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

«Τσουνάμι» αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτός ακόμα 23 νοσηλευτές: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη.

Είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη.
Οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) November 19, 2020

Συγκίνηση για τις 10 νοσηλεύτριες

«Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» αναφέρει η νοσηλεύτρια Ελένη Χοβαρδά από τα Γιάννενα που τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στο ΑΧΕΠΑ.

«Δεν είναι η αγάπη για την δουλειά, είναι η προσφορά στον συνάδελφο. Αυτή την στιγμή είμαστε σε έναν πόλεμο. Βλέπουμε καθημερινά ότι οι συνάδελφοί μας πάνω έχουν ανάγκη, δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, οπότε ακούμε τους ειδικούς. Βλέπουμε τι γίνεται. Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι όλοι ενωμένοι μια γροθιά να στηρίξουμε. Δεν υπάρχουν τώρα υγειονομικές περιφέρειες, δεν υπάρχουν ΥΠΕ. Τώρα είμαστε όλοι ενωμένοι».

Με δύναμη ψυχής η 40χρονη νοσηλεύτρια μοιράστηκε τους φόβους και τις αγωνίες της στο MEGA. «Πρώτα απ’ όλα αγχωθήκαμε εμείς και φοβηθήκαμε κιόλας, είναι αυτονόητα αυτά τα συναισθήματα, γιατί να το κρύψουμε; Απλά η προσφορά και η βοήθεια στον συνάνθρωπο σε αυτή τη φάση υπερτερούν, οπότε τα άλλα συναισθήματα μπαίνουν στην άκρη».

H Μαρία Μπένου, παρά τους ενδοιασμούς της οικογένειας της, αποφάσισε να φύγει από τα Γιάννενα και να συνεισφέρει με την σειρά της στον αγώνα κατά του κοροναϊού.

«Η κόρη μου μου είπε φοβάται, μου είπε… είχε μια αντίρρηση αλλά μου έχει εμπιστοσύνη και χαίρεται για την απόφαση. Για την απόφαση που πήρα, αλλά με προσοχή πάντα. Επικρατεί πολύ μοναξιά, επικρατεί πολύς φόβος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας να είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο. Είναι άνθρωποι, έχουν ψυχή, και ευελπιστώ να περάσει όλο αυτό και να είναι όλοι υγιείς και να βγουν γενικά από τις κλίνες, τα νοσοκομεία, γεροί. Και να ξαναμπούμε πάλι στον ίδιο ρυθμό. Όσο αυτό είναι εφικτό».

Νοσηλεύτρια από τη Θεσσαλονίκη περιγράφει την δραματική κατάσταση με τον κοροναϊο, με μωρό 22 μηνών να μεταφέρεται εσπευσμένα από τις Σέρρες. «Εκτος από τους εθελοντές νοσηλευτές, υγειονομικό προσωπικό από περιοχές με λιγότερα κρούσματα μετακινιέται με επίταξη στη συμπρωτεύουσα για να ενισχύσει το μέτωπο υγείας κατά του κοροναϊού».

Keywords
Τυχαία Θέματα